Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Možemo li motivirati svoju djecu?

Možemo li motivirati svoju djecu?
ESB Professional / Shutterstock

Što je motivacija? Ona je neka nevidljiva sila koja nas gura u određenom smjeru, koja nam daje energiju i s kojoj sve zadatke obavljamo s lakoćom. Međutim što kada je nema?

Kako u tom slučaju obavljati zadatke - pisati zadaću, učiti, pospremiti sobu ili pomoći oko kućanskih poslova. Sve su ovo zadaci kod kojih djeci najčešće fali ta lakoća i energija - fali im motivacija. Ali kako ju roditelji mogu stvoriti? Je li to uopće moguće?

Odgovor na prethodna pitanja kao i na sam naslov članka i nije nešto što bi svaki roditelj htio čuti, a on glasi - ne, roditelji ne mogu motivirati svoju djecu. Međutim, nisu u potpunosti bespomoćni jer ono što mogu jest inspirirati i poučiti djecu pronalasku motivacije - pomoći djetetu da pronađe svoju motivaciju i time samo sebe motivira.

Prije nego što se upoznate s načinima na koje navedeno možete postići važno je shvatiti da ponekad motivacija jednostavno i ne dolazi. Razmislite o svojim iskustvima - koliko puta je teško motivirati se za obavljanje stvari u kojima uživate, a kamoli za one na čiju samu pomisao vam pada mrak na oči.

Međutim motivacija nije ni potrebna. Ono što je potrebno jest trud. Trud je u potpunosti pod našom kontrolom i možemo ga uložiti i kada nismo motivirani. Upravo nas to dovodi do smjernica uz koje svome djetetu možete pomoći da pronađe motivaciju.

 

Naglašavajte vrijednost truda

Podučite djecu da ne možemo uvijek biti motivirani, ali i da je to u redu. Zadaća iz matematike možda uistinu nije zabavna, međutim sve što je potrebno za njeno rješavanje je malo truda.

Pokažite razumijevanje za izostanak motivacije kod djeteta, ali kroz otvorenu komunikaciju naglasite ono nije prepreka. I bez motivacije možemo odlučiti biti angažirani i obavljati svoje obaveze. Stoga, uz samo naglašavanje važnosti hvalite trud kod djece kako biste ih tako podsjećali na vrijednost istog.

 

Slušajte

Često zbog popularnosti motivacijskog govora smatramo da i sami moramo održati jedan kako bismo motivirali druge. Bolji način je, ipak, početi slušati. Slušajte svoje dijete, prepreke s kojima se susreće, razloge pada motivacije, ciljeve i planove. Na taj ćete način bolje razumjeti poziciju djeteta, ali i pomoći mu da pronađe rješenje za specifične stvari koje stoje na putu motivacije.

 

Saznajte koje korake poduzima

S interesom pitajte dijete kako će početi, tj. koje će korake prvo napraviti kako bi se motiviralo. Ako ne zna, možete dati prijedloge, ali bolje je pustiti dijete da samo smisli prvi korak. Budite strpljivi, pitajte otvorena pitanja, umjesto zatvorenih pitanja koja zahtijevaju da/ne odgovor. Ne samo da dijete na ovaj način uči o sebi i motivaciji, već će ono pri pronalasku prvog koraka osjećati samoefikasnost koja sama po sebi može služiti kao motivacija.

 

Pitajte kako možete pomoći

Dajte do znanja djetetu da ste na raspolaganju za pomoć pri potrazi za motivacijom. Međutim pokušajte izbjegavati nametanje pomoći jer tako dijete gubi osjećaj kompetencije i autonomije, koje čine dvije od tri osnovne psihološke potrebe.

Izostanak motivacije je čest izvor nesuglasica između roditelja i djece. S jedne strane roditelji nastoje motivirati svoje dijete, često neuspješno, što je nerijetko izvor frustracije s obiju strana. Razumijevanje da kod drugih ne možemo stvoriti motivaciju, ali možemo biti podrška u procesu njena pronalaska može napraviti veliku promjenu.

No sjetite se, iako ju uvijek tražimo, motivacija nam nije uvijek potrebna. Stoga umjesto nastojanja motiviranja djeteta razmislite kako ga možete podučiti o važnosti truda da čekanje motivacije prestane biti izvor odgađanja obaveza.