Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Konjuktivitis - simptomi, uzroci i liječenje

Konjuktivitis - simptomi, uzroci i liječenje

Konjuktivitis je upala očne spojnice, membrane, koja pokriva bjeloočnicu i unutarnju površinu vjeđe. Vrlo je čest u djece, posebno u kolektivima.

Što je to konjuktivitis?

Konjuktivitis je upala očne spojnice, membrane, koja pokriva bjeloočnicu i unutarnju površinu vjeđe. Vrlo je čest u djece, posebno u kolektivima.

Upala očne spojnice može biti blaga i tada se manifestira pojačanim stvaranjem suza. Kod jače upale se uz suženje pojavljuje i gnojna sekrecija, a može biti prisutno crvenilo i otok vjeđe.

Konjuktivitis je potrebno liječiti kako bi se spriječila trajna oštećenja oka koja mogu nastati kao posljedica upale.

 

Što uzrokuje konjuktivitis?

Razlikujemo infektivni i neinfektivni konjuktivitis.

 

Infektivni konjuktivitis

Infektivni konjuktivitisi prenose se kontaktom (najčešće prljavim rukama) ili kapljično (kihanjem i kašljanjem) u sklopu respiratornih infekcija. Neki specifični uzročnici, poput klamidijskog, mogu se prenijeti i kod porođaja tijekom prolaska djeteta kroz porođajni kanal.

U novorođenačkoj i ranoj dojenačkoj dobi u neke djece sužen je suzni kanalić zbog čega je  otežano otjecanje suza što rezultira razvojem infektivnog konjuktivitisa.

 

Kod infektivnih konjuktivitisa razlikujemo virusne i bakterijske.

 

Virusni konjuktivitis

Virusni konjuktivitisi mogu se javiti kao jedini simptom no obično se pojavljuju u sklopu virusnih infekcija gornjih dišnih puteva (često Adenovirus), a znaju se javiti i kod gripe, češće kod tipa B. Virusne konjuktivitise karakterizira blagi otok vjeđa, iritacija oka uz crvenilo i suženje, a sekrecija je obično prozirna. Najčešće prolaze spontano uz pojačanu toaletu oka, najbolje kapima na bazi izotonične otopine (fiziološka otopina, umjetne suze).

Ozbiljniji virusni konjuktivitis, na sreću vrlo rijedak, je herpetični konjuktivitis koji uzrokuje tipične herpetične vezikulice (mjehuriće) i zahtjeva specifično antivirusno liječenje kako ne bi došlo do oštećenja vitalnih dijelova oka.

 

Bakterijski konjuktivitis

Bakterijski konjuktivitisi se manifestiraju gnojnim žutozelenim gustim sekretom, prisutno je i pečenje i crvenilo konjuktiva. Oči mogu biti i slijepljene, osobito ujutro. Liječi se primjenom antibiotskih kapi i masti. Toaletu djetetovog oka najbolje je raditi pamučnom vatom ili blazinicom umočenom u prokuhanu i ohlađenu vodu ili fiziološku otopinu 2 – 3 puta na dan u smjeru od vanjskog prema unutarnjem rubu oka.

Preporučuje se da dijete ne ide u vrtić/školu dok traje liječenje, odnosno barem prvih nekoliko dana kada je zarazno za okolinu.

 

Neinfektivni konjuktivitisi

Od neinfektivnih uzroka kod djece su najčešći alergijski konjuktivitisi koji se manifestiraju svrbežom, suženjem, otokom vjeđa, a tipično se javljaju kao reakcija na alergene tipa peludi, životinjske dlake, prašine i slično. Liječe se kapima na bazi antihistaminika, a kod jače upale i kortikosteroidnim kapima.

Kemijski konjuktivitis je također neinfektivni konjuktivitis, a nastaje kada na spojnicu dođu iritansi, tj. neka kemijska sredstva koja nadražuju, naprimjer dim cigarete, deterdženti, sapun i sl. Tada je najvažnije što prije oko isprati vodom i javiti se liječniku.

 

Kako spriječiti konjuktivitis?

Redovito pranje ruku i izbjegavanje kontakta očiju s prljavim rukama te boravak na otvorenom odnosno u prozračenim prostorijama najbolje su preventivne mjere protiv pojave infektivnog konjuktivitisa.

Izbjegavanje doticaja sa sredstvima koja mogu iritirati oči te ako postoji sklonost alergiji izbjegavanje kontakta s alergenima svakako će pomoći u prevenciji razvoja neinfektivnih konjuktivisa.