Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Kako uništiti razmaženost u korijenu?

Kako uništiti razmaženost u korijenu?
PR Image Factory / Shutterstock

Svaki roditelj želi imati dobro dijete. Ono koje je drago, moralno, brižno i uspješno na svim poljima. Međutim, djeca to ne mogu sama postići i treba im naša pomoć.

Svaki roditelj želi imati dobro dijete. Ono koje je drago, moralno, brižno i uspješno na svim poljima. Međutim, djeca to ne mogu sama postići i treba im naša pomoć. U nastavku ćemo opisati neke od najčešćih problema s kojima se roditelji susreću i prijedloge rješenja.

 

Problem: dajemo djeci previše i bez kriterija

Nagon za brigom o vlastitoj djeci je snažan. Često ne možemo odvojiti taj nagon (ili potrebu) od ideje da im dajemo previše. Nakon nekog vremena, sigurno ćemo se početi osjećati nezadovoljno, a možda čak i frustrirano. Zašto je to tako, ako samo želimo pružiti djeci ono što sami nismo imali kao mali? Ne bi li sve trebalo biti u redu i svi zadovoljni?

Problem je u tome što, nakon prvotne zahvalnosti u očima djeteta kojem dajemo stvari, vidimo nezahvalnost i uzimanje nas i našeg truda zdravo za gotovo. Ne dobivamo povratnu informaciju koja bi nas zadovoljila. Nismo sretni ni mi, a nije sretno ni naše razmaženo dijete.

Rješenje: želimo – sutra – kompetentnog čovjeka, a ne frustriranu i ovisnu osobu koja je navikla sve dobivati umjesto zaslužiti. Možda vam ta ideja pomogne kako bi pomogli djeci. Nagrada ne mora nužno biti materijalna, nagrađujte pohvalom i pazite koje stvari hvalite.

 

Problem: usmjeravanje djeteta na nagradu

Naše podneblje vuče za sobom nezgodnu naviku, a to je orijentacija na konačni cilj neke aktivnosti, umjesto na put kojeg je bilo potrebno proći kako bi na cilj došli. Primjerice, kad ste zadnji put pričali s vašim djetetom o tome koliko je rada potrebno da bi se zaradio novac za jedan ručak, sladoled ili nešto puno skuplje što su vas molili da im kupite (jer svi ostali TO već imaju)? Kad ste zadnji put pohvalili trud, odnosno angažman koje je dijete uložilo u učenje, rješavanje zadaća ili kućanske poslove, umjesto same ocjene koju je dobio/la?

Rješenje: recite djetetu da vidite koliko se trudio/la da nešto ostvari i da ste zbog toga ponosni na nju/njega, bez obzira na rezultat, a posebice ako vam je dijete bilo uspješno. Ne hvalite ocjene, rezultate, postignute zgoditke, performans, itd. To potiče razvoj fiksnog mentalnog sklopa, umjesto mentalnog sklopa rasta. Kakvo želite dijete sutra?

 

Problem: i sami smo orijentirani na cilj

Mentalni sklop rasta (growth mindset) za razliku od onog fiksnog, omogućava djeci veću dozu hrabrosti u testiranju različitih načina pristupanju rješavanja problema. Takva djeca će uživati u trudu kojeg mogu uložiti u određenu aktivnost, neće se bojati neuspjeha i birat će izazove u svemu što ih okružuje. U konačnici, takva će djeca biti uspješnija i sretnija.

Rješenje: ako imate potrebu reći djetetu da je pametno jer je dobilo peticu u školi danas, ugrizite se za jezik i umjesto toga recite da ste ponosni na njega/nju jer se silno trudio/la. Tako ćete pružiti mogućnost djetetu da se trudi i dalje, bez straha da opet mora biti pametno.

 

Problem: konstantna raspršenost pažnje

Učite djecu prisutnosti u trenutku–mindfulness-u. Većina roditelja bit će nezadovoljna količinom vremena koje djeca provode na mobilnim uređajima. Sve što djeca danas rade u svoje slobodno vrijeme je lajkanje, fotkanje, pregledavanje objava i sl. Gledanje u ekrane većinu dana oduzima djeci mogućnost prisutnosti u trenutku. Potpuno nesvjesni sebe i svoje okoline, razvijaju nezgodnu ovisnost koje će se kasnije teško riješiti. Što poduzimate po tom pitanju?

Rješenje: kako bi pomogli djeci riješiti se nezgodne navike, dobro je znati zašto je važno biti prisutan u trenutku. Mindfulness pruža priliku za mir. Kad su nam misli usredotočene na ono čime se bavimo, nemamo misli usmjerene na prošlost (strah) ili budućnost (briga). Mir je prilika za predah od svakodnevnih izazova, a ima ih za svako dijete puno i bit će ih sve više. Sad kad razumijete u čemu je zapravo problem, uvedite ograničenja vremena provedenog na mobitelu vašem djetetu. Nikad nije prekasno.

Uzmite onaj savjet kojeg razumijete i onaj s kojim se slažete. Primijenite barem jedan i to odmah. Nije sutra najbolje vrijeme za promjene već je to danas. Pomozite djeci da uistinu postanu onakvi ljudi kakvima se veselite da će postati: draga, moralna, brižna i uspješna na svim područjima!