Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Kako pripremiti dijete za školu?

Kako pripremiti dijete za školu?

Polazak Vašeg malog vrtićarca u školu označava veliku prekretnicu u životu cijele obitelji. Brojni su izazovi s kojima se u tom periodu možete susresti, ali korisno je znati da dobra priprema i Vas i djeteta može olakšati cijeli proces.

Bitno je znati kako priprema za školu nije kratkotrajni proces, već skup godina u kojima se pokušava postići određena razina zrelosti kako bi dijete uspjelo savladati sve izazove koji ga očekuju u školi. Aspekti zrelosti brojni su, a uključuju razvoj socijalnih, emocionalnih i kognitivnih vještina.

Osim toga potrebno je da se radi na pravilnom motoričkom i govorno-jezičnom razvoju. Mnoge od navedenih vještina djeca svladavaju u vrtiću ili kroz obavezne programe predškole, a ono na čemu je potrebno raditi kako bi se izbjegao stres u školi jeste slijedeće.

 

    1. Cijeniti svaku kvalitetu

Potrebno je dijete poticati da sebe ne promatra samo kroz školski/ akademski uspjeh, nego da procjenjuje sebe kao cjelovitu osobu. Svi imamo vrline i mane, ali hvaliti i poticati svakako treba ustrajnost, samokontrolu, duhovitost i kreativnost.

    2. Koristiti riječ „JOŠ“

Učenje i svladavanje novih vještina ponekad je dugačak proces. Naučite dijete kako nije problem ako nešto JOŠ nije svladalo, kako se dosljednost i upornost isplati.

    3. Neka dom bude sigurno mjesto

Kako bi se dijete naviklo na nove obveze potrebno mu je dovoljno odmora, boravka na svježem zraku, ali i uživanje u obiteljskim aktivnostima u kojima se osjeća zaštićeno i sigurno.

    4. Bez uspoređivanje

Pokušajte fokus držati na onim kvalitetama koje Vaše dijete čine jedinstvenim i hvalite osobni uspjeh djeteta, bez pretjerane usporedbe s drugima. Ako imate potrebu za usporedbom iskoristite ju uspoređujući sposobnosti i vještine Vašeg djeteta s vještinama od prije nekoliko mjeseci. Usmjerite se na njegov napredak.

    5. Pohvalite uloženi trud

Umjesto „Odličan si u matematici.“, pohvalite trud koje je dijete uložilo da svlada matematiku.

    6. Osigurajte vrijeme za igru

Igra i učenje nisu uvijek odvojeni – kroz razne igre dijete gradivo škole može povezati sa stvarnim životom.

    7. Objasnite im kako radi mozak

Mozak, kao i svi mišići, postaje jači vježbom.

    8. Pokažite istinsko zanimanje

Umjesto „Kako je bilo u školi?“ pitajte što su učili, što mu je bilo zanimljivo, kako se osjećao/la dok je pisao/pisala test.

    9. Ističite radije što je dijete dobro napravilo naspram onoga što nije.

 

Očekuje Vas posebno razdoblje u životu Vašeg djeteta, razdoblje stjecanja brojnih vještina, prvih velikih prijateljstava, uloženog truda i ponekad pogrešaka.

Zadržite smirenost koju ćete pokušati prenositi na dijete i pomozite mu da izraste u odgovornu odraslu osobu.