Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Kako pomoći djetetu koje ima problem s opstipacijom?

Kako pomoći djetetu koje ima problem s opstipacijom?
Bartosz Budrewicz / Shutterstock

U današnje vrijeme sve više djece ima problem sa zatvorom/opstipacijom.

Što je opstipacija ili zatvor?

Zatvor je pojava kada dijete osjeća nelagodu ili bol kod obavljanja velike nužde, kada je stolica tvrda, neredovita i/ili velikog volumena. Uz to dijete, ponekad, obično kada opstipacija uzme maha i stolica se prenakupi, može imati i bjegove stolice. To je posljedica prelijevanja fekalnih masa s površine nakupljene stolice koje dijete ne može kontrolirati.

 

Koji su simptomi opstipacije?

Pridruženi simptomi mogu biti bol u trbuhu i nadutost (meteorizam), svježa krv po stolici ili na papiru nakon brisanja, te gubitak apetita.

Kada opstipacija dulje traje može doći i do simptoma od strane mokraćnog sustava u vidu bjegova urina na gaćice tijekom dana, hitnosti kod mokrenja ili naprezanja kod mokrenja, pojave noćnog mokrenja do tada suhog djeteta, ali i do mokraćnih infekcija.

Opstipacija kod djece najčešće je funkcijska što znači da nema patologije u podlozi već se javlja kod zdrave djece. Glavni razlog je obično manevar zadržavanja, tj. vraćanja stolice kod djeteta koje je prethodno doživjelo nelagodu kod defekacije pa ju i dalje pokušava izbjeći. Povod tome može biti promjena ili greške u prehrani, prerano i forsirano odvikavanje od pelena, a kod predškolske i školske djece izbjegavanje defeciranja na nekomfornim mjestima (vrtić, škola). Kako bi spriječili pojavu i perzistiranje zatvora, potrebno je educirati roditelje o pravilnoj prehrani bogatoj vlaknima kao i adekvatnom unosu tekućine. U stanjima kada je opstipacija uzela maha potrebno dodati i omekšivače stolice u konzultaciji s liječnikom.

 

Koju hranu nuditi kod opstipacije?

Što se tiče prehrane važno je da djeci nudimo svakodnevno voće i povrće, žitarice, da se češće jedu jela na žlicu, tj. jelovnik bude što raznovrsniji. Nerijetko treba korigirati količinu tjestenine, bijelog kruha i uopće pekarskih proizvoda kojih je često previše u svakodnevnom jelovniku.

Isto tako treba uskladiti unos mlijeka i mliječnih proizvoda koji u prevelikim količinama isto doprinose stvrdnjavanju stolice. Ako dijete ima zatvor poželjno je nepretjerivati u konzumaciji riže (znate kako se kaže kada se ima proljev treba jesti kuhanu rižu), mrkve, banane, a više jesti voće koje otvara kao što su šljive, kruške, smokve i slično.

Od žitarica bi trebalo ukomponirati što više onih koje omekšavaju stolicu poput prosa, zobi, kukuruza… U jelovnik se također mogu dodati lanene i chia sjemenke u formi prikladnoj za dob djeteta. Za djecu iznad treće godine dobro je znati da su i kokice koje djeca često vole izvor vlakana. S vlaknima ne treba pretjerivati jer mogu ometati apsorpciju hranjivih tvari, tako da je poželjno da ih ima, ali ne u obilnim količinama. Bitno je ograničiti unos slatkiša.

Voda treba biti stalno dostupna djetetu i biti prvi izbor kod žeđi. Djeca imaju dobar osjećaj žeđi i piti će dovoljno tekućine te ih ne treba dodatno forsirati jer to neće pomoći rješavanju opstipacije. Isto tako konzumacija slatkih napitaka nije rješenje za omekšanje stolice, a može ometati apetit i pridonijeti kvarenju zubića.  

Za djecu koja su usvojila kontrolu sfinktera, a opstipirani su, sljedeće što je dobro savjetovati roditeljima je toaletni trening.

 

Što je toaletni trening?

Toaletni trening se provodi tako da se dijete 20 min poslije većeg obroka pošalje na toalet da u pravilnom položaju pokuša obaviti veliku nuždu. Ne preporučuje se dugo sjedenje, već kratkotrajni pokušaji od 5 minuta. Manje dijete je dovoljno posjesti na običnu tutu, a malo veće dijete treba pozicionirati na toalet s dječjom daskom pod guzom i dječjim stepenicama pod nogama kako bi imali oslonac. U tako pravilnom položaju završni dio debelog crijeva se vertikalizira i  tada će se najlakše obaviti nužda.

Kod naših najmanjih važno je napomenuti da djetetu koje ima problem s opstipacijom ne skidamo pelenu dok se ne riješi opstipacija kako ne bi dolazilo do dodatnog stresa. Tek kada se opstipacija riješi i kada dijete polagano zaboravi na nelagodu kod defekacije pristupamo odvikavanju od pelena.

Katkad je potrebno primijeniti i omekšivače stolice poput laktuloze ili makrogola, svakako u konzultaciji s liječnikom. Terapija se uzima koliko god je potrebna bez brige da će doći do navikavanja crijeva, a ideja terapije je da dijete ima ugodnu mekanu stolicu i prestane zadržavati.

 

Biofeedback vježbe

Za malo veću djecu u određenim slučajevima pomažu biofeedback vježbice na koje dijete dolazi sa svojim roditeljima te vježba mišiće koji su uključeni u proces defekacije.

Postupak je potpuno bezbolan, a sastoji se od toga da se na posebna mjesta na nogama djeteta nalijepe naljepnice koje su povezane s kompjuterom. Tako dijete kroz igru impulsom vlastitih mišića pomiče animaciju na ekranu i usvaja pravilne obrasce za pražnjenje crijeva.

Djeci je to jako zabavno i opuštajuće. Uz vježbice koje vodi posebno za to educiran terapeut dobivaju se pismene informacije od roditelja u obliku dnevnika koji se vodi svakodnevno kod kuće. Uvidom u rezultate dnevnika kao i rezultate biofeedbacka terapeuti dobivaju uvid u uspješnost provođenja terapije te savjetuju roditelje i djecu što treba poboljšati ili promijeniti do sljedećeg dolaska.

 

Koliko vremena je potrebno da se riješi opstipacija?

Moramo imati na umu da rješavanje opstipacije nije lako i ne dešava se preko noći te da će trebati jedan dulji period da sve sjedne na svoje mjesto. Liječenje obično traje toliko dugo koliko je trajala i sama opstipacija.

No to nas ne treba obeshrabriti jer uz pravilno postupanje se vrlo brzo vide prvi rezultati, a osmjeh na licu djeteta je ono što nam ukazuje da smo na pravom putu u rješavanju problema.