Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Biofeedback vježbe mokrenja kod djece

Zbog suvremenog načina života djeca vrlo često nemaju razvijene zdrave navike, unose premalo tekućine za vrijeme boravka u vrtiću i školi.

Često izbjegavaju odlaske na WC. Igranje i boravci pred ekranom zaokupljaju im pažnju, pa ignoriraju podražaje na mokrenje.

 

Poremećaji mokrenja iznimno su česti u dječjoj dobi, no uz dostupne terapije mogu se vrlo učinkovito liječiti.

Tri najčešće skupine poremećaja s kojima se susrećemo u kliničkoj praksi su noćno mokrenje, poremećaji funkcije mjehura i neurogeni mokraćni mjehur.

Noćno mokrenje

Noćno mokrenje je najčešći i benigni poremećaj, prouzročen malim kapacitetom mokraćnog mjehura ili smanjenim izlučivanjem hormona koji sudjeluje u stvaranju mokraće u večernjim satima. Neliječeno noćno mokrenje nakon pete godine može dovesti do psihičkih posljedica u razvoju djeteta. Ova djeca nemaju upale mokraćnog sustava, nemaju dnevne bjegove mokraće niti druge simptome poremećaja mokrenja.

 

Poremećaj funkcije mjehura

Za razliku od noćnog mokrenja koje ne uzrokuje oštećenje bubrega, poremećaji funkcije mjehura dovode do oštećenja stijenke mjehura, ponavljajućih uroinfekcija, dnevnog i noćnog nekontroliranog mokrenja te povrata mokraće prema bubrezima- vezikoureteralnog refluksa što sve može dovesti i do oštećenja bubrega.

 

Neurogeni mokraćni mjehur

Neurogeni mokraćni mjehur nastaje zbog prirođenog ili stečenog oštećenja živaca koji inerviraju mokraćni mjehur. Najčešći prirođeni uzroci su anomalije kralježnične moždine, a najčešći stečeni uzroci su cerebralna paraliza, transverzalni mijelitis, tumori kralježnične moždine, trauma kralježnice, progresivne neurodegenerativne bolesti, multipla skleroza, Guillain-Barréov sindrom te oštećenje živaca tijekom operativnih zahvata.

 

Koje su mogućnosti liječenja?

Promjene navika pijenja i mokrenja su prvi korak koji se preporučuje kod sve djece i uključuje unos tekućine i mokrenje prema rasporedu, dvostruko mokrenje, pravilno pozicioniranje tijekom mokrenja te pravilno brisanje.

Ako promjene navika pijenja i mokrenja nisu učinkovite, prva metoda izbora liječenja je biofeedback terapija koja je osmišljena kako bi pomogla djetetu naučiti prepoznati signale mišiće dna zdjelice koji su važni za kontrolu, kako mokrenja, tako i defekacije. Samoljepljive elektrode se postavljaju na mišiće dna zdjelice i spajaju s računalom u urodinamskom uređaju. Računalo pretvara električne impulse iz mišića u pokrete junaka iz crtanih filmova. Dijete na ekranu gleda crtani film, pokreće likove te igra video igrice stišćući i opuštajuće mišiće koji sudjeluju u kontroli mokrenja.

Poremećaji rada mišića mokraćnog sustava kod djece dovode do stvaranja visokih tlakova u mokraćnom mjehuru i nemogućnosti potpunog pražnjenja mjehura.

Tijekom terapije računalo mjeri, snima i daje povratne informacije o radu mišića dna zdjelice. Nakon određenog broja ponavljanja, dijete može naučiti pravilno stisnuti i opustiti mišiće dna zdjelice i tako kontrolirati rad mokraćnog mjehura i crijeva. Biofeedback tako pomaže u kontroli mokrenja i poboljšanja rada mišića mokraćnog sustava kod djece s noćnim mokrenjem, dnevnom inkontinencijom mokraće, ponavljanim upalama mokraćnog sustava te vezikoureteralnim refluksom.

Biofeedback se koristi i kod djece nakon operacija mokraćnog mjehura ili kralježnice koje su dovele do djelomičnog oštećenja živaca za mišiće mokraćnog mjehura.

Samoljepljive elektrode se postavljaju na mišiće koje želimo jačati te se vježba njihovo stiskanje naizmjenično s opuštanjem.

Tako dijete postaje svjesno kontrakcije sfinktera te može bolje kontrolirati bjegove mokraće.

Metoda je potpuno neinvazivna i bezbolna, za djecu vrlo zabavna. Dijete postaje suho, nestaju uroinfekcije, refluks se smanjuje, a ponekad i potpuno nestaje.

Najbolje rezultate liječenja daju moderni uređaji koji imaju mogućnost, uz biofeedback provoditi i perifernu rehabilitaciju, poput GIGER MD koji je odličan u poboljšanju funkcije mokraćnog mjehura i crijeva, posebno kod djece s neurološkim bolestima (spina bifida, operacije kralješnice, cerebralna paraliza itd.), kao i kod djece s ADHD-om i autizmom.

Glavni princip rada GIGER MD aparata sastoji se u koordiniranim pokretima ruku i nogu preko ručnih i nožnih pedala, koje se pokreću u različitim fazama jedne od drugih. Nakon duljeg vježbanja ponavljajući pokreti pojačavaju osjet punoće mjehura i crijeva, poboljšavaju kontinenciju te smanjuju spasticitet, koji može biti jedan od glavnih limitirajućih faktora za postizanje bolje pokretljivost.

GIGER MD terapija je bezbolna, ne izaziva umor tijekom provođenja jer su pokreti poduprti i harmonizirani. Naša dugogodišnja iskustva pokazuju da terapija rezultira brzim i značajnim oporavkom, boljom peristaltikom crijeva, smanjenjem inkontinencije i jačanjem mišića dna zdjelice.