Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Kako pomoći djetetu da stekne prijatelje?

Kako pomoći djetetu da stekne prijatelje?
Oksana Kuzmina / Shutterstock

Igranje s prijateljima je jako važno, jer upravo kroz igru djecu uče društvena pravila, poput dijeljenja i izmjenjivanja, te da razviju samopouzdanje i sposobnost rješavanja problema.

Igranje je djeci najčešće zabavno, ali za neku djecu razvijanje novih prijateljstava može biti jednako teško kao i učenje novog jezika.

Neka su djeca sramežljiva ili oprezna kod upoznavanja novih prijatelja, što nije nužno loše. Umjesto da pokušate promijeniti djetetovu osobnost, možete mu pomoći da se postepeno opušta i da se osjeća ugodnije prilikom sklapanja novih prijateljstava. Ključno je poduzeti male i postepene korake kako biste ga ohrabrili, a da pritom ne budete previše uporni.

Djeci treba pružiti mogućnosti stjecanja društvenih iskustava zbog kojih će željeti više, ali nikako da osjeti pritisak da mora raditi nešto što mu je teško ili mu stvara nelagodu.

 

Dogovorite igru

Razgovarajte s djetetom kako bi bilo da pozove prijatelja doma da mu pokaže svoje igračke i da se igraju zajedno. Za prvo druženje pitajte ga s kim bi se htio igrati i kome želi pokazati svoje igračke. Počnite tako da u svoj dom pozovete samo jednog ili maksimalno dva prijatelja.

Najidealnije je da dob prijatelja bude otprilike dobi vašeg djeteta ili nešto malo starije, starija djeca imaju više različitih igara koje su mlađoj djeci interesantne. Prilikom razgovora o danu igranja budite pozitivni i bez forsiranja nečega što dijete kategorički odbija. Ako sve prođe u redu dijete će imati želju za ponovnim susretom.

Trajanje druženja neka bude kratko, između jednog i dva sata dovoljno je prvo druženje. Isplanirajte unaprijed neke igre i aktivnosti u kojima vaše dijete uživa. Tako će mu biti ugodnije i osjećat će se sigurnije. Kako bi stvari počele dobro pobrinite se da ima dovoljno materijala za igru, tako da djeca ne moraju odmah dijeliti.

 

Budite prisutni i aktivni

Ne ostavljajte djecu samu da se igraju. Prisustvo roditelja može pomoći spriječiti moguće nesuglasice, a i bit će im lakše ako se ne poznaju najbolje. Nemojte previše preuzimati kontrolu i određivati što moraju raditi, budite im moderator koji je tu samo kad vas trebaju.

 

Redovnije druženje

Kako bi se stekla povezanost između prijatelja pokušajte dogovoriti ponovno druženje u kraćem roku kako bi se stekao neki kontinuitet, da dijete uvidi da je druženje lijep doživljaj i da u njemu uživa. Nakon nekoliko druženja kod vas možete se dogovoriti i za druženje u parkiću ili u domu novog prijatelja.

Nakon što probijete tu prvu fazu pokušajte dijete ostaviti na kratko kod prijatelja da osjeti samostalnost.

Osim igre s prijateljima važno je da se i sami igrate s djetetom tako ćete upoznati koje su njegove ambicije i što ga veseli. Ako primijetite da zagonetke i igre koje zahtijevaju veliku koncentraciju samo frustriraju vaše dijete, nemojte ih neko vrijeme predlagati možda dijete nije još spremno za toliki fokus koji zahtjeva pojedina igra.

 

Razmislite o nabavci kućnog ljubimca

Mlađa djeca ponekad nisu spremna igrati se s vršnjacima. Ako je dijete previše vezano za roditelja i želi stalno biti s vama i to je u redu, kako bi se malo odvojilo od vas i osjetilo blisku povezanost s nekim drugim osim s vama razmislite o kućnom ljubimcu na koje će vaše dijete sigurno prebaciti dio fokusa od vas.

Igranje s kućnim ljubimcima zahtijeva društvenu interakciju. Novi član obitelji može biti lijep način da se dijete osjeća sigurno i bez vaše prisutnosti. Kućni ljubimac također daje djetetu temu o čemu može razgovarati s drugom djecom.

Uz kućnog ljubimca dijete će steći empatiju prema životinjama i dobiti trajnu osjećaj da se brine za nekoga.

 

Pokažite primjerom

Ako na sklapanje prijateljstva gledate kao na vještinu koju treba naučiti kao i na svaku drugu, ima smisla da djeca koja su povučenija uče iz vašeg primjera i odnosa vas prema svojim prijateljima. Čitanje knjiga o prijateljima s djetetom jednostavan je način da mu pokažete da sklapanje prijateljstava može biti zabavno.

Djeca u svojim roditeljima gledaju uzor i često oponašaju njihovo ponašanje, te će vaš način odnošenja prema prijateljima primjenjivati i na svoje prijatelje. Neka vaše dijete vidi kako ste prijateljski raspoloženi i ljubazni kad se javite na telefon ili dok razgovarate sa susjedima ili ljudima u trgovini.  

 

Kada djeca dobiju veću potrebu za druženjem s drugom djecom?

Kad vaš predškolac navrši 3 godine, njegova će potreba za interakcijom s drugom djecom biti češća, djeca do treće godine se najčešće zaigraju sami bez obzira na to što su im prijatelji u blizini, tek nakon treće godine počinu se otvarati za zajedničko igranje.

Nemojte inzistirati i vršiti pritisak da se mora igrati s drugom djecom pustite da to dođe spontano jer u suprotnom bi mogli dobiti kontra efekt i kod djeteta stvoriti dodatnu nesigurnost.

U većini slučajeva sramežljivost ili poteškoće u sklapanju prijateljstva u ranom djetinjstvu su normalna pojava, ali ako vaše dijete u dobi od 3 godine rijetko ima kontakt očima, neobično je povučeno, ne želi se igrati s drugom djecom ili ne želi ići na dječja igrališta, bilo bi dobro razgovarati s pedijatrom koji će vas savjetovati što bi bilo najbolje da učinite.