Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Kako biti zadovoljan roditelj mladog sportaša?

Kako biti zadovoljan roditelj mladog sportaša?
Africa Studio / Shutterstock

Kao što već znate, sve što mislite, osjećate ili radite kao aktivni sudionik u sportskom životu svog djeteta može utjecati na to koliko dijete uživa u samoj aktivnosti, ali isto tako može imati utjecaja i na njihovu izvedbu.

Djeca su kao spužve koje upijaju sve što Vi govorite ili kako se ponašate. Djeca dominantno uče po modelu i zato se isplati biti što bolji model svom djetetu. Upravo iz tog razloga u nastavku ćemo s Vama  podijeliti par savjeta što je to što Vi možete napraviti za sebe kao roditelja mladog sportaša.

    1. Budite uz dijete u pobjedama i porazima. Jedna od najljepših stvari kod Vaše uloge roditelja mladog sportaša jest upravo to što možete s njime provesti različite trenutke pune zadovoljstva nakon pobjede, ali isto tako i osjećaj nezadovoljstva zbog poraza. Imate savršenu priliku biti dio procesa učenja nošenja s neuspjehom ili porazom, ali nemojte živjeti kroz sport svoga djeteta. Pomozite mu da nauči što je važno u sportu, a to je njegov angažman, uživanje, učenje i razvoj.

    2. Pokušajte uživati za vrijeme natjecanja. Jako puno djece ne uživa u samim putovanjima na natjecanja, dugim vožnjama, sjedenju i čekanju. Isto tako to može predstavljati problem i za Vas kao roditelja. Upravo iz tog razloga pokušajte naći načine kako da ta putovanja ipak predstavljaju ugodna iskustva za Vas. Primjerice, pokušajte se upoznati s roditeljima druge djece, volontirajte ili se aktivno uključite u neko od natjecanja ili ponesite nekakvu zanimaciju sa sobom (npr. knjige, igre…).

    3. Ostanite smireni i u nelagodnim situacijama. Vaše emocije i ponašanje su važni. Ako ste Vi smireni i smijete se šaljete snažnu poruku svome djetetu da stvarno uživate dok ga gledate kako se natječe, a isto tako ne zaboravimo da je veća vjerojatnost da će se onda i Vaše dijete tako ponašati.

    4. Živite svoj život. Nemojte zaboraviti kako niste Vi ti koji se natječu, već Vaše dijete. Isto tako, nemojte cijeli svoj život posvetiti djetetovom sportu. Živite svoj život i budite samo dio djetetovog sportskog života.

Pokušajte što češće biti roditelj koji je pozitivan i uvijek daje podršku svome djetetu što mu može uvelike olakšati njegov sportski život, ali isto tako pozitivno utjecati na samopouzdanje, predanost i hrabrost u sportu.