Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Djeca i potresi – kako pomoći djeci da se oslobode strahova uzrokovanih potresima

Djeca i potresi – kako pomoći djeci da se oslobode strahova uzrokovanih potresima
altanaka / Shutterstock

U trenutku potresa i nakon njega vrlo je važno kako se roditelj ponaša jer prestrašeno i traumatizirano dijete u njemu traži zaštitu, oslonac i podršku.

Potresi su prirodna pojava koja zbog svoje nepredvidljivosti i moguće razorne snage uzrokuju negativne i neugodne osjećaje i misli kako u odraslih osoba, tako i u djece. Najčešće su to razni strahovi, panika, tjeskoba, tuga, depresija, anksioznost, bezvolja, nemir, nervoza, bujice misli i dr.

U trenutku potresa i nakon njega vrlo je važno kako se roditelj ponaša jer prestrašeno i traumatizirano dijete u njemu traži zaštitu, oslonac i podršku. Mnogi misle da je maloj djeci lakše jer ne znaju što se točno događa, no ona vrlo intenzivno osjećaju da se nešto neobično događa i da nije u redu. Teško im je to izraziti i ne znaju objasniti što osjećaju. Starija djeca i adolescenti bolje mogu iskomunicirati što i kako se osjećaju pa je roditeljima lakše kroz razgovor objasniti situaciju kroz koju su prošli, misli i osjećaje koji su se pojavili, dati im osjećaj sigurnosti, podrške i razumijevanja.

Strah je emocija koju dijete najjače osjeti i koja najduže ostaje s njim, a manifestira se u različitim oblicima te negativno utječe na njegovo mentalno i fizičko zdravlje. Najčešće je to strah od odvajanja od roditelja i stalna potreba blizine roditelja, strah od mraka prilikom odlaska na spavanje, teško usnivanje i loš san, strah da će se ponovno nešto loše dogoditi i da će dijete pritom biti samo, strah od ponovnog odlaska u školu i drugo.

Kod male djece često može doći do regresivnog ponašanja (cuclanje prsta, noćno mokrenje, stalna potreba za nošenjem igrački uz sebe), češćeg plakanja, a kod onih većih do nemira, nervoze, agresivnog i hiperaktivnog ponašanja, povlačenja u sebe, odbijanja komunikacije, tjeskobnih i depresivnih misli, nesigurnosti, razdražljivosti, nezainteresiranosti, prevelike brige i preopterećenosti, promjena u apetitu i snu i mnoge druge.

Vrlo je bitno da dijete otpusti taj strah i negativnu energiju iz svog organizma, ne da ga potiskuje jer sve što potiskuje stvara blokade zbog kojih će kasnije imati zdravstvene probleme (fizičke, psihičke i emocionalne), probleme u komunikaciji i odnosima. Zato je potrebno reagirati na vrijeme i potražiti stručnu pomoć i tako prevenirati moguće neželjene posljedice po mentalno i fizičko zdravlje djeteta.

Program Zdrava djeca je jedan od vrlo učinkovitih načina pomoći koji djeca brzo i rado prihvaćaju, a sastoji se od relaksacije, terapijskih razgovora i savjetovanja te prirodnih energetskih terapija: refleksoterapije, akupresurnih masaža i specifičnih vježbi. Moguće ga je kombinirati uživo i online putem Skype i Zoom aplikacija. Na programu u ugodnoj, sigurnoj i opuštenoj atmosferi djeca kroz relaksaciju odnosno tehniku dubokog disanja uče kako se opustiti fizički i mentalno, kako umiriti svoj um i tijelo te kako si disanjem pomoći kad su u zahtjevnoj i stresnoj situaciji. Terapijskim masažama, refleksoterapijom i specifičnim vježbama  balansira se njihova energija i rad organa, potiče se bolja cirkulacija i energetski protok kroz organizam zbog čega se uklanjanju blokade koje uzrokuju zdravstvene probleme i probleme u ponašanju.

Na terapijskim razgovorima dijete priča o sebi, svojim problemima i osjećajima te dobiva pomoć i savjete kako može pozitivno i mirno reagirati u situacijama koje ga muče, kako imati bolje i mirnije odnose s vršnjacima te kako se lakše nositi sa svojim problemima. Sva djeca osjećaju veći unutarnji mir, zadovoljstvo, sretnija su, veselija, imaju bolju koncentraciju, lakše uče i imaju bolji uspjeh u školi. Više su pozitivna i spremna pomoći i surađivati s odraslima i s vršnjacima. Ovim terapijama i tretmanima djeca i mladi istovremeno aktivno rade na svom zdravlju i preveniraju moguće zdravstvene probleme, što je danas, u ovo izazovno i nepredvidivo vrijeme, izuzetno bitno.