Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Bušenje ušiju kod djece - što sve morate znati

Bušenje ušiju kod djece - što sve morate znati
Ilike / Shutterstock

Bušenje ušiju velik je doživljaj za dijete i roditelje, ali postoje stvari o kojima trebate voditi računa prije bušenja ušiju.

Jedno od pitanja s kojima se roditelji susreću je kad je pravo vrijeme za bušenje ušiju i kako pomoći djetetu da bušenje prođe što bezbolnije koliko god je to moguće.

Kada djetetu probušiti uši?

Krenimo od toga koja je najbolja dob za probušiti uši. Male djevojčice vole kopirati velike pa tako primijete da mama, teta ili baka imaju naušnice pa ih i one same požele imati, dok druge imaju probušene uši a da se niti ne sjećaju tog događaja.

Neki roditelji misle da je bušenje ušiju bolje napraviti ranije nego kasnije jer što je dijete mlađe veća je vjerojatnost da se neće sjećati boli, što je istina.

Svaki put kad probušite kožu, postaje vjerojatnost za infekciju, a budući da dojenčad još uvijek imaju imunološki sustav u razvoju zato je najbolje pričekati do šestog mjeseca djetetova života..

Postoje i roditelji koji izbor oko bušenja ušiju žele prepustiti djetetu i puštaju da dijete bude toliko veliko da može samo donijeti odluku o bušenju ušiju. Iz navedenih razloga odluka o bušenju ušiju je individualna kod svakog roditelja.

Kako pomoći djetetu da bušenje ušiju prođe što bezbolnije?

Ako se odlučite bušiti uši kad dijete bude starije važno je da pripremite dijete na bol. Razgovarajte s djetetom o tome kako će bol osjetiti nekoliko sekundi, ali da bol neće potrajati dugo.

Pokušajte dijete zabaviti i odvratiti misli tijekom postupka postavljajući mu pitanja o nečemu što ga zanima ili pričajte o nečemu lijepom što ste zajedno prošli.

Gdje bušti uši djetetu?

Probušiti uši možete kod zlatara ili u certificiranom piercere studiju. Važno je da se sam postupak odradi profesionalno i u dobrim higijenskim uvjetima. Danas na tržištu postoje uređaji koji gotovo bezbolno s vrlo tankim iglicama buše uši, a ujedno su i dosta tihi što je jako važno za najmlađe kako bi bušenje prošlo bez stresa za dijete i roditelje.

Kakve naušnice staviti djetetu nakon bušenja ušiju?

Prve naušnice koje se stavljaju nakon bušenja ušiju su medicinske naušnice tzv. medicinke i nose se oko 6 tjedana koliko je najčešće potrebno da rana u potpunosti zacijeli i da se mogu staviti i druge naušnice po želji.

Kroz prvih 6 tjedan od bušenja potrebno je održavati higijenu probušenog dijela.

Preporuka je da izbjegavate naušnice od nikla i kobalta, jer su to najčešći metali na koje su djeca alergična. Za početak isprobajte naušnice od medicinskog čelika, titana i 14 karatnog zlata jer su naušnice od tih materijala najsigurnije.

Higijena probušenog uha

Mala probušena rupica u djetetovu uhu može prouzročiti puno problema ako ju pravilno ne njegujete. Prije se preporučivalo da se nakit u uhu vrti dva puta dnevno kako se naušnica ne bi “zalijepila”, ali to nije dobro takvim načinom može samo iziritirati ranu i dovesti do upale.

Važno je da pripazite dok je ranica svježa da ju dijete ne dira prljavim rukicama. Redovito čišćenje ranice je važno, možete ju jednom dnevno očistiti fiziološkom otopinom.

Prva dva tjedna nakon bušenja uši su najviše sklone infekciji, pa budite oprezni u to vrijeme.