Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Bijesni ispadi i tantrumi kod djece

Bijesni ispadi i tantrumi kod djece
Ilike / Shutterstock

Kada i kako reagirati kad dijete ima bijesni ispad tzv. tantrum? Do koje granice i koliko puta se takvo ponašanje može tolerirati?

Kako ih ukloniti prirodnom metodom i gdje potražiti pomoć?

Ispadi bijesa smatraju se normalnom pojavom tijekom odrastanja djece i predstavljaju izazov za svakog roditelja. Najčešći primjer su bijesni ispadi djeteta u trgovini kada želi igračku ili slatkiš, pred spavanje jer želi raditi nešto drugo, a ne ići baš sada na spavanje, prilikom obavljanja kućanskih obaveza za koje nema volju ili obiteljskim objedima jer mu se tada baš ne jede ta vrsta hrane.

Najvažniji zadatak roditelja, a ponekad ujedno i najteži u trenutku ispada, je ostati smiren i dosljedan bez obzira na pogledavanje, opominjanje ili komentiranje drugih ljudi ako je ispad u javnom prostoru, npr. trgovini, tramvaju, autobusu. Bitno je da se djetetu ne popušta kad ima ispad jer ako to napravite, zauvijek ste izgubili bitku.

Djeca su inteligentna i to će koristiti kao način da dobiju što žele onda kad ona to žele. Također je potrebno ignorirati ispad i ne obraćati pozornost pogotovo ako ste prethodno nešto dogovorili s djetetom i dali mu upute, tj. pripremili ga na situacije u kojima inače bijesno reagira. Ako nešto ne želi napraviti, smireno i nježno ga natjerati da to odradi, odvesti ga tamo, pokazati mu i ne odustajati.

Do koje granice i koliko puta se takvo ponašanje može tolerirati? To najviše ovisi o vama kao roditelju i o vašem autoritetu, postavljanju granica, načinu komunikacije te smirenoj i strpljivoj energiji. Nekoj djeci je dovoljno jedanput ili dvaput reći i prestat će se tako ponašati.

S druge strane, ima djece koja mogu i ne moraju imati psihofizičke poteškoće poput hiperaktivnosti i agresije kada ne mogu kontrolirati svoje ponašanje prilikom provokacija ili poremećaja senzorne integracije kada postanu emocionalno preplavljena zbog previše zvukova, aktivnosti ili stimulacija i ne mogu odreagirati kako bi htjela zbog čega reagiraju frustrirano i ljuto.

To su djeca koja svakodnevno imaju po 3, 4 ili više bijesnih ispada, viču, prijete, agresivna su prema članovima obitelji jer npr. ne mogu naći igračku koja im je u blizini ili primjer djevojčice koja kad je vidjela da joj mašna u kosi nije zavezana baš onako kako ona to želi počne histerizirati i vikati.

U školi se lako mogu isprovocirati, burno i agresivno reagirati prema drugoj djeci, bacati stvari, grebati po zidovima, histerično plakati po 30 min ispod klupe i odbijati se pomaknuti ili dignuti. Tada roditelji često trebaju doći po dijete i ranije ga odvesti iz škole. 

Kada potražiti pomoći?

Stručnu pomoć poželjno je i potrebno potražiti kada vidite da sami više ne možete izaći na kraj s bijesnim ispadima jer su oni sve češći, duži i veći i vidite da zbog njih pate i drugi članovi uže obitelji ili je ponašanje vašeg djeteta postalo problem u vrtiću ili školi.

Iz dosadašnjeg iskustva u radu s djecom jako učinkovite su se pokazale relaksacija, terapijski razgovori i edukacija, refleksoterapija te specifične vježbe koje se provode na dječjim programima.

Ove terapije pomažu balansirati nemirnu, hiperaktivnu, agresivnu i negativnu energiju djeteta u mirnu, opuštenu i pozitivnu. Relaksacija je tehnika dubokog disanja koja dijete umiruje i opušta fizički i emocionalno, smiruje um i misli, povećava kognitivne sposobnosti, koncentraciju i strpljenje.

Kroz terapijske razgovore i edukaciju dijete uči prepoznati svoje negativno ponašanje i reagiranje, uzroke i stimulacije iz okoline zbog kojih tako reagira te uči kako se lakše nositi s tim i drugim svojim problemima, kako se ne dati isprovocirati, nego ignorirati ili mirno reagirati. Specifičnim vježbama dijete otpušta nemirnu energiju, opušta tijelo i poboljšava koordinaciju pokreta.

Refleksoterapijom se balansira rad unutarnjih organa čime se organizam dovodi u energetsku, fizičku i emocionalnu ravnotežu. Bitno je ukloniti uzrok problema, neravnotežu na razini energije organizma, da bi posljedica nestala.

Učinkovitost programa potvrđuju preporuke odgajatelja te učitelja iz vrtića i škola koji vide pozitivne promjene na djeci za vrijeme korištenja ovih prirodnih terapija, najviše na njihovom razumijevanju neispravnog ponašanja, kontroli te smanjenu i prestanku bijesnog reagiranja. Djeca brzo prihvaćaju terapije i metodu te vrlo često žele produžiti boravak na programu.