Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Uživajte u kupanju vaše bebe!

Uživajte u kupanju vaše bebe!
viki2win

Koža novorođenčeta je vrlo tanka, toliko tanka da je prozirna. Kako vaše dijete raste, koža će postati deblja, te će štititi vašu bebu od gubitka vode, infekcija, apsorpcija toksina i drugih trauma za kožu.

Koža novorođenčeta je vrlo tanka, toliko tanka da je prozirna. Kako vaše dijete raste, koža će postati deblja, te će štititi vašu bebu od gubitka vode, infekcija, apsorpcija toksina i drugih trauma za kožu. U prva dva do tri tjedna koža se brzo razvija i postaje sve deblja.

Nakon rođenja beba se seli iz tople i vlažne okoline na suhu i hladniju, te upravo u tom prijelaznom razdoblju koža pomaže regulirati temperaturu vašeg djeteta.

Njega bebe
Dmitry-Naumov/Shutterstock.com

Kod male djece vrlo često dolazi do pelenskog osipa, kod 12 do 15% djece za pelenski osip potrebno je obratiti se liječniku koji će prepisati njegu prema jačini iritiranosti kože.

Savjeti za kupanje bebe

Kupanje bebe osim što će osvježiti i pružiti vašoj bebi odgovarajuću njegu, iskoristite priliku kako bi sa svojom bebom razmijenili nježnost. To je najbolji način kako da kroz blago dodirivanje i milovanje stvorite dodatnu prisnost.

Pripremite kupku:

  • Provjerite temperaturu vode prije nego stavite dijete u posudu za kupanje
  • Četiri prsta vode sasvim su dovoljna za kupanje bebe
  • Prostor u kojem kupate bebu mora biti zatvoren, nikako ne smijete kupati bebu na propuhu
  • Kupanje pogotovo dok je beba mala treba biti brzo, važno je da operete sve pregibe, pogotovo guzu i intimne dijelove, te područje oko vrata i ispod pazuha
  • Koristite sapun za kupanje isključivo namijenjen nježnoj dječjoj koži bez parfema i hipoalergena
  • Spužve za kupanje koristite tek kada je pupak u cijelosti zacijelio i potpuno ozdravio
  • Nikad ne ostavljajte bebu bez nadzora, ako se do danas nije mogla okrenuti ne znači da već sutra nije taj dan