Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Treba li nam duda varalica?

Treba li nam duda varalica?
Nejron Photo

Odrastanjem bebe stići će i period kada ćete svoju malu mazu morati početi odvikavati od dojenja. Prestanak će bebi predstavljati veliki stres i morati ćete ju smiriti - utješiti na neki način. No, je li duda varalica pravi izbor?

Odrastanjem bebe doći će i period kada ćete svoju malu mazu morati početi odvikavati od dojenja. Prestanak će bebi predstavljati veliki stres i morati ćete ju smiriti - utješiti na neki način. Kako smo svi različiti tako i kod beba postoji različitost. Neke će se smiriti nošenjem, neke pjevušenjem, a ima i onih koje će smiriti samo sisanje. Tim bebama će duda varalica predstavljati utjehu koju traže - istina, lažnu utjehu, ali ipak utjehu.

Prije nego kažemo nešto o korištenju dude varalice vrlo je bitno napomenuti da se tehnika sisanja dojke i tehnika sisanja dude varalice razlikuju, i to može uzrokovati probleme s djetetovim prihvaćanjem dojke! Odvikavanje bebe od dojke dudom varalicom ne smijete započeti prerano! Opće je poznato da je za bebu najidealnije da prvih 6 mjeseci dobiva majčino mlijeko. Ako joj prerane ponudite zamjenu za dojku, postoji mogućnost da će sve manje i manje sisati a samim time ćete vašoj bebi prisilno oduzeti svu onu savršenu formulu koju dobiva iz majčinog mlijeka. Zapamtite da korištenje dude varalice može povećati rizik od ranog prestanka dojenja, učestalog mastitisa i soora, i zato, oprezno s nuđenjem dude varalice maloj bebi!

Ipak, duda varalica nekim majkama i njihovoj djeci može pomoći ako se dozirano upotrebljava, dakle, ne prečesto i ne predugo. Sisanje dude varalice može smiriti bebu kad niste u situaciji da ju možete podojiti ili ako nije s vama. Postoje i majke koje pokušavaju ne odviknuti bebu od sisanja tako da je privikavaju na sisanje nečeg od čega doslovno nemaju nikakvu korist. To je vrlo ispravno mišljenje jer se kod nekih beba razvije tolika ovisnost na dudu varalicu da se kasnije više bore od te navike nego što su se odvikavali od sisanja dojke.