Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Što je potrebno za zdrave i lijepe zubiće?

Što je potrebno za zdrave i lijepe zubiće?
Hannes Eichinger

Higijenu usne šupljine treba početi održavati već po povratku iz rodilišta, jer već pri prvoj konzumaciji hrane u ustima se počinju razmnožavati bakterije.

Svatko od nas zna za izraz “Zdravi zubi su lijepi zubi“. Kada dijete napuni šest mjeseci i krene dohrana pred roditelje se stavlja veliki zadatak da održe dječje zubiće zdravima.

Dijete će u ovom vremenskom razdoblju otkrivati nove okuse hrane i pića, te je upravo ovo vrijeme najvažnije za dječje zubiće. Ako redovito održavate higijenu dječjih zubi oni će biti zdravi i lijepi, ipak je najljepši modni dodatak upravo blještav osmijeh.

Higijena zuba kod beba
Hannes Eichinger/Shutterstock.com

Važno je znati da se dječji zubi počinju razvijati još u trudnoći. Majka bi u tom vremena trebala unositi dodatne mineralno vitaminske pripravke kako bi pozitivno utjecala na njihovu kvalitetu i zdravlje kada počnu izbijati.

Što činiti kada dječji zubi počnu izbijati?

  • Vrlo je važna pravilna i redovita njega kada dođe do izbijanja prvih zubića. To možete činiti mekanom četkicom koja je dizajnirana specijalno za ovo osjetljivo vrijeme. Vrlo je također važno da njega zubića postane rutinska stvar kao što je i kupanje.

  • Kako bi djetetu održali zube zdravima smanjite količinu slatkiša, a nakon konzumacije slatkiša očistite zube.

  • Ne treba čistiti zube samo nakon slatkiša, također mu očistite zube nakon što je jeo iz bočice ili šalice.

  • Djetetu ne bi trebali dozvoliti da pije iz bočice preko noći, ako već morate, neka u bočici bude obična voda.

  • Možete utjecati na izgled zubi, jer pretjerano korištenje bočice i dude utječe na izgled čeljusti.