Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Sve o dojenju

Sve o dojenju
Gravicapa

Često se može čuti da se dojke moraju pripremiti za dojenje, no to nije istina. Ne postoji nikakva potreba da se dojke i bradavice moraju pripremati.

Za vrijeme trudnoće prirodnim putem se vaše grudi pripremaju za dojenje i mijenjaju.

Prvo dojenje bi trebalo biti odmah poslije poroda, kada dođe do prvog kontakta majke i djeteta. Kako bi djetetu pomogli da sam počne sisati, dajte mu dojku te ga pustite da ju istražuje.

Isti postupak bi trebalo izvesti i kad dođe do carskog reza. Majka bi, ako se osjeća sposobnom, trebala uzeti dijete i dati mu da sisa. To se najbolje može izvesti ako je majka primila lokalnu anesteziju, uz uvjet da se ona i dijete osjećaju dobro. Kao što smo već spomenuli najbolje je što prije početi dojiti. Dojenje će uvijek biti uspješno ako su dijete i majka stalno zajedno, a ne postoje nikakve zdravstvene prepreke, te da je majci omogućeno da doji na svoj zahtjev. Majka će svakako trebati pomoć medicinskih sestara da namjesti sebe i dijete u ugodan položaj.

Idealno bi bilo da su majka i dijete cijelo vrijeme zajedno u rodilištu ukoliko su oboje zdravi nakon porođaja. Boravak zajedno s djetetom je od velike važnosti nakon porođaja. Ovo je važno zbog uspostave dojenje te veće povezanosti, no nažalost nemaju sve bolnice osiguran prikladan prostor namijenjen posebno za to. Vaša odluka se također odnosi i na nadohranu djeteta, ako smatrate da želite da dijete samo sisa, to je također vaše pravo. Vi ste od prvog dana odgovorni za dijete, te tako imate pravo da možete odabrati način na koji će primati prvu hranu.

Na umu imajte da djetetu dok ne navrši šest mjeseci nisu potrebni nikakvi nadomjesci, druga hrana i piće, nego samo majčino mlijeko. U biti čajevi, voda i razni nadomjesci mogu uzrokovati više štete nego koristi kod malog djeteta. Majčino mlijeko je idealno za rast i razvoj jer se vrlo dobro i brzo prilagođava djetetu. Stoga dokle god ste u mogućnosti, dozvolite djetetu za sisa.

Stvaranje mlijeka u dojkama majke može se poistovjetiti po ekonomskom načelu potražnje i ponude. Da preformuliramo, koliko mlijeka dijete traži, toliko mlijeka će dojka proizvesti. Što dijete brže „isprazni“ majčinu dojku, ono se brže stvara. Žene često čuju da moraju odgađat podoj, jer će se tako dojka isprazniti, te nećete djetetu moći pružiti dovoljno mlijeka. To je velika zabluda, jer se događa upravo suprotno, ako dijete ne dojite redovito i često, količina mlijeka u dojkama će se smanjiti u roku dan ili dva.

Dva hormona su najzaslužnija u dojenju, to su prolaktin i oksitocin. Prolaktin u mliječnim žlijezdama dojke izaziva stvaranje mlijeka, dok oksitocin tjera mlijeko u kanaliće dojke, kako bi ono stiglo do bradavice. Istiskivanje mlijeka nosi naziv „refleks otpuštanja mlijeka“, te je od velika važnosti kako bi se obavilo uspješno dojenje.  Majke opisuju ovaj refleks kao osjećaj probadanja ili peckanja u dojkama nekoliko minuta nakon što dijete počne sisati, no prvih par dojenja velika je vjerojatnost da se to neće dogoditi. Otpuštanje mlijeka možete vidjeti tako što se ritam gutanja kod bebe promijenio ili su pak gutljaji postali ritmičniji i dulji. Također možete primijetiti da vam mlijeko curi iz druge dojke za vrijeme podoja.

Djeca često sišu zbog toga što je majčino mlijeko vrlo lako probavljivo. Čim dijete zatraži dojku, nemojte mu je uskraćivati. Kroz kratak period vremena naučit ćete prepoznavati da li je vaše dijete gladno. Neki od znakova su da je dijete nemirno, da cmokće, stavlja ručice u usta, da se ponaša kao da nešto traži. Ako za vrijeme spavanja primijetite neke od tih znakova, nemojte se ustručavati probuditi ga i dati mu dojku, jer nećete pogriješiti. Ako dijete zaplače, to je zadnji znak gladi, ne samo da ćete tada imati problema s namještanjem dojke, nego ćete oboje biti vrlo nervozni.

Nemojte se obazirati na sate, jer ne postoji neki propisani raspored kad će dijete tražiti dojku niti koliko će dugo sisati. Dijete inače osim što traži hranu u vašoj dojci, ono traži vaše mirise, blizinu i toplinu vašeg tijela. Svakako ne prekidajte podoj dok dijete to samo ne odluči i ispusti dojku iz usta. Imajte na umu da ako dijete prilikom dojenja držite u pravilnom položaju, vaša bradavica neće zadobiti nikakva oštećenja. Bilo bi dobro za zapamtit da izmjenjujete dojke između svakog sisanja.

Prvih par dojenja, dijete uz hranu zaprima i kolostrum. Kolostrum je vrlo visoke energetske vrijednosti, te ga možemo smatrati kao nekom vrstom cjepiva. Ova gusta tekućina koja istječe u malim količinama prvih par dana stvara sluzav sloj oko želuca i crijeva bebe. No ne samo to, dijete pomoću njega dobiva jednu vrstu antitijela koja ga štite i sprječavaju pojavu bolesti, probavnog i respiratornog sustava. Kolostrum je tekućina žućkasto boje, prozirna je i gusta, vrlo podsjeća na med. Dolazi u malim količinama, jedan podoj sadrži dovoljno tekućine da stane u žlicu. To vas ne treba zabrinjavati, jer je to dovoljna količina za djetetove potrebe prvih par dana života.

Dijete prvih par dana života ne treba velike količine mlijeka, jer je bebin želudac malo veći od pikule, pa mu ne treba puno da se napuni. Kroz prvih par dana mlijeko će se uvelike promijenit. Prvo će mlijeko izgledati žućkasto, no to vas ne treba zabrinjavati, to se događa zbog velike količine kolostruma. Nakon nekoliko dana mlijeko će postati zrelo i bijelo, razlog tomu je što se omjer mlijeka i kolostruma promijenio.

Majke trebaju biti na oprezu, može se dogoditi da mlijeko izlazi naglo, a dojke otvrdnu i nabreknu. Ako vam se ovo dogodi, a dijete ne može sve posisati, možete višak mlijeka izdojiti. Ovo se može dogoditi čak i u bolnici.

Doći će do problema s dojenjem, a dijete neće moći pravilno prihvatiti dojku ako vam je područje oko bradavice (areola) ispupčeno i vrlo tvrdo. Kako bi riješili ovaj problem, možete malo izdojiti prije samog dojenja. Ovo će vam pomoći da se područje oko bradavice omekša i opustiti napetost u dojci, a dijete će bez problema prihvatiti dojku i sisati mlijeko.

Možete izdajati sve dok se dojka ne opusti i omekša, drugim riječima dok ne prestane biti napeta. No žene često ovo olako shvate i izdajaju skroz „do kraja“. Majke često čuju taj izraz „izdajanje do kraja“. Te također da to znači da će do kraja podoja mlijeko koje jednostavno nestati, a dojka će „presušiti“ na neko vrijeme. Ovaj savjet se pogrešan, jer izdajanjem „do kraja“ tijelo dobiva signal da je manjak mlijeka u dojci  i proizvodi više mlijeka nego što dijete može posisati. Ovim načinom ćete omesti prirodni ritam stvaranja mlijeka. Jednostavno prepustite djetetu da on bude regulator količine mlijeka i nećete imati problema s gore navedenim. Ako dijete dojite na njegov zahtjeva, količina mlijeka će biti točno onolika koliko je djetetu potrebno.

Nekoliko savjeta kada je izdajanje potrebno

  • izdajanje je potrebno ukoliko je dojka prepuna mlijeka, te ju treba omekšati kako bi dijete bez problema prihvatilo dojku, ili vam je potrebno kratkotrajno olakšanje između dva dojenja.
  • također je potrebno ako morate povećati količinu mlijeka u slučaju nužde, kao što je bolest djeteta ili dijete zbog nekog drugog razloga ne može sisati.
  • još jedan razlog za izdajanje je odvojenost od djeteta na neko vrijeme. Ovo je najčešće zbog ranijeg povratka na radno mjesto.

Majke su često u dilemi, treba li ručno izdajati ili je pak bolje da koriste izdajalicu( pumpica). No naš savjet vam se da na početku pokušate ručno izdajati, ne samo da je jeftinije i udobnije, ovo je prirodan način izdajanja. Ako vam uspije ručno izdajanje, tada nema potrebe za pumpicom.

U ostalim slučajevima jednostavno dozvolite da dijete sisanjem stvara količinu mlijeka koja mu je potrebna.

Za vrijeme dojenja sastav majčinog mlijeka mijenja. Kada dijete počne sa sisanjem, prvo dobiva vrlo rijetko i vodenasto mlijeko. No nakon refleksa otpuštanja mlijeka i ako dojenje traje duže, mlijeko postaje masnije, hranjivije i gušće. Vrlo je važno da dijete što temeljitije „isprazni“ dojku kako bi dobilo hranjive tvari koje je važno za rast i razvoj djeteta. Čim dijete počne ispuštati dojku, sito je, a vi imate osjećaj da vam je dojka prazna. Prilikom drugog dojenja ponudite mu drugu dojku kako bi održali neku ravnotežu. Ako vi imate osjećaj da je dojka ispražnjena, a dijete traži još, možete mu bez ikakvih problema ponuditi drugu dojku, sve dok ju ne ispusti.

Međutim ako imate osjećaj da dojka nije ispražnjena, a dijete je sito i zadovoljno, prilikom drugog dojenja možete mu opet dati da sisa iz iste dojke. Kako bi to usavršili, potrebno vam je samo malo vještine, improvizacije i dakako prakse. Može se dogoditi da dijete prilikom podoja siše iz samo jedne dojke, a prilikom drugog podoja obje. No nemojte strahovati, to varira od podoja do podoja, te od dana do dana.

Preko ljetnih mjeseci će dijete ponukano žeđu će češće tražiti dojku, svakako mu je ponudite. Često će se dogoditi da će samo povući dva do tri puta, no to će biti samo da utaži žeđ. Prije nego što dijete navrši šest mjeseci,a ljeto je, ni u kojem slučaju mu nemojte davati čaj ili vodu. Ovi napitci skidaju zaštitni sloj na probavnom sustavu koji se stvara dojenjem. Među ostalim dokle god izbjegavate davati mu čaj i mlijeko izbjegavate opasnost smanjenja količine mlijeka koja se stvara u dojkama i remetite ravnotežu ponude i potražnje.

Kada napustite bolnicu, potrebno je da prođe neko prijeme prilagodbe na nove uvjete i okolinu. Ovo se najbolje odražava ako niste bili cijelo vrijeme s djetetom u rodilištu. Ne očajavajte, sve to normalno. Ako su dijete u rodilištu dohranjivali, imajte na umu da će dijete sad više tražiti dojku, te će željeti sisati bez prestanka. To je sasvim normalno, dajte djetetu dojku kad god ono to zatraži.