Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Što učiniti kada je dojenje bolno?

Što učiniti kada je dojenje bolno?
FamVeld / Shutterstock

Kod brojnih dojilja je vrlo čest problem oštećenih i vrlo bolnih bradavica. Ova pojava je uzrokovana lošim položajem prilikom dojenja te ne istreniranom tehnikom dojenja.

Zaliječite rane i ublažite si bol

Bol u bradavici najbolje možete ukloniti tako da stavite na nju malo leda. Led će ju ohladiti i učiniti manje osjetljivom na bol u slučaju oštećenja. Ako dođe do većeg oštećenja jedne bradavice, dojiti na drugoj, a ovu koja je oštećena izdajajte kako bi se mlijeko nastavilo stvarati i nakon što ju izliječite da ju dijete može normalno nastaviti sisati. Ukoliko dijete počne mirnije i opuštenije sisati, možete ga prebaciti na oštećenu bradavicu. Vrlo je važno da mijenjate položaje tokom cijelog podoja.

Oštećenje će prije i bezbolnije proći ukoliko položaj prilikom dojenja mijenjate što češće. Ako se ne pojavi mliječac, nakon svakog dojenja možete malo mlijeka istisnuti, te premazati oštećeno područje. Dijete trebate hraniti što češće, odnosno kada god ono to zatraži. Razlog ovomu je da ako je dijete manje gladno, ono će jesti opuštenije, a samim time će i očuvati vaše bradavice.

Međutim može se dogoditi da oštećena područja ne zacijele u 3-4 dana, u tom slučaju posavjetujte se s liječnikom, da nije slučajno došlo do nekakve infekcije.

Povedite računa koje sredstvo za njegovanje bolnih bradavica stavljate na bradavice, jer neka sredstva sadrže antibiotike, parfeme, boje ili pak steroide. Ovi sastojci su vrlo štetni za dijete. Preporuka je da koristite kreme koje štite bradavice od isušivanja tijekom dojenja i sadrže čisti lanolin, bez ikakvih umjetnih dodataka i konzervansa.

Mliječac (soor)

Mliječac je gljivična infekcija kojoj za razvoj pogoduje mlijeko, a s njim se mogu zaraziti i majka i dijete. Najčešće se mliječac javlja ako se bol u bradavicama nastavi ili su vas pak bradavice počele naglo boljeti nakon nekoliko tjedana ili mjeseci dojenja. Manifestira se kao jako intenzivna i probadajuća bol, ili pak kao pečenje u jednoj ili obje dojke. Ako se zamijetili bilo koji do simptoma, kontaktirajte liječnika jer postoji mogućnost da se razvila gljivična infekcija u mliječnim kanalićima.

Simptomi mliječca koji se pojavljuju kod bebe :

  • Bijele naslage u usnoj šupljini i predjelu jezika
  • Vrlo zabrinjavajući pelenski osip
  • Oklijevanje s dojenjem ili odbijanje dojke, razlog tomu je bol u djetetovim ustima i nije u mogućnosti bezbrižno sisati
  • Često ispuštanje plinova, i općenito problemi s plinovima.

Simptomi mliječca koji se pojavljuju kod majke :

  • Iznenadan i dugotrajan problem sa oštrim bolovima u bradavicama
  • Bradavice promjene boju u ružičastu, postanu ispucane, ljušte se jako, otvrdnule su, žare i svrbe.
  • Iznenadna probadajuća bole u predjelu dojki
  • Opasna gljivična infekcija u predjelu vagine

 

Vrlo je važno da temeljito perete ruke, a pogotovo nakon promjene pelena, da mijenjate i jastučiće za grudnjake, iskuhavate i mijenjate bebine dude, te igračke koje djeca imaju naviku stavljati u usta. Najbolja dezinfekcija je iskuhavanje i temeljito pranje u vrućoj vodi, barem jednom dnevno.

Zastoj mlijeka u dojkama

Do zastoja mlijeka dolazi nedovoljnim pražnjenjem dojki i potpunim začepljenjem mliječnih kanala. Kako bi spriječili pojavu veće količine mlijeka nego što to može podnijeti kapacitet mliječnih kanalića, izbjegavajte kontroliranje dojenja te izbjegavajte postavljanje djeteta u neodgovarajući položaj. Dojite dijete što češće i kada god ono to zatraži jer bi u suprotnom moglo doći do otvrdnjivanja dojki, te će javiti bol i pretjerano crvenilo. Također će se majka osjećati vrlo loše, a pojavit će se i mali čvorići u predjelu grudi. Postoji i velika mogućnost pojave natečenosti limfnih žlijezda.

Kako bi ste izliječili zastoj mlijeka jednostavno dajte djetetu da sisa, jer će vam pražnjenje dojki najbolje pomoći u tome. Vrlo je važno da grudi prije dojenja dobro zagrijete toplim suhim ili vlažnim oblozima. Može se dogoditi da zbog jakog zastoja mlijeka dođe do upale dojki, zato je važno da na nakon podoja ispraznite dojke sve dok se pritisak u dojkama drastično ne smanji.

Nebakterijska upala dojki

Kada dobijete mastitis postoji i velika mogućnost da dođe do nebakterijske upale. Do ovog problema dolazi tako da se alveole, prepune mlijeka, razvuku više nego što to mogu podnijet, te prsnu. Nakon što se ovo dogodi mala količina mlijeka dospije u krvotok.

Kada dođe do pucanja alveola u tijelu se aktivira imunološki sustav, puls i temperatura vrtoglavo rastu, a majka dobije simptome vrlo slične gripi kao što je groznica. Uslijed ovoga mogu se pojaviti i male, ali vrlo bolne ranice na bradavici.

Liječnici savjetuju kako pravilno riješiti ovaj problem, trebate ispraviti položaj bebe na prsima, nastaviti slobodno dojiti (kada i u kolikim količinama dijete želi), dosta odmaranja, održavanje dojki toplima, lagana lokalna masaža, često mijenjanje položaja te tretman oblozima od listova kupusa koje ste prethodno malo izudarali (batom za meso) da može sok od kupusa doći do kože.

Nebakterijska upala se vrlo lako može pretvoriti u bakterijsku upalu ako se ne liječi pravilno. Vrlo je teško razlikovati ove dvije vrste upale. Ako u roku 24 sata ne dođe do poboljšanja stanja i smanjenja upale, majka bi trebala kontaktirati liječnika da utvrdi radi li se o bakterijskoj upali koja je vrlo opasna.

Bakterijska upala dojki

Kada dođe do bakterijske upale to znači da postoji prisutnost bakterija u dojkama. Bakterije traže svoj put u dojku, bilo da su ušle kroz ranice napuknute bradavice ili je imunološki sustav majke toliko oslabio da ne može pravilno spriječiti razmnožavanje bakterija. Simptomi bakterijske upale jednake su simptomima nebakterijskog mastitisa, jedino u čemu se razlikuju je to što bakterijske upale dolaze naglo i traju duže, te ih se vrlo teško riješiti.

Postoje slučajevi gdje se bakterijske upale razvijaju kroz pet dana, polako počevši od običnog zastoja mlijeka koje se pretvara u nebakterijsku upalu što na kraju rezultira pojavom opasne bakterijske upale. S druge strane postoje slučajevi gdje se ovaj proces bakterijske infekcije razvije u jednom jedinom danu.

Kada se pojavi bakterijska upala, osim što se dojke moraju liječiti antibioticima, vrlo je važno da pazite na tehniku dojenja. Možete također i masirati dojke kako bi ublažili neugodan osjećaj i bol, te ih održavati toplima. Majke se često uplaše da pojava mastitisa može loše djelovati na bebu, no za to nema opasanosti, i dijete može bez problema nastaviti sisati.