Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Što izbjegavati kada dojite?

Što izbjegavati kada dojite?
Piotr Marcinski

Dojenje je prirodan postupak kojim mama hrani svoje dijete, i kao takvog ga neće ometati uobičajene životne navike i aktivnosti koje (zdrava) mama obavlja. Međutim, ipak postoje stvari koje trebate izbjegavati u širokom luku!

Pušenje

Najbolje bi bilo da pušenje skroz izbacite iz vašeg života. Ako vam to do sada nije pošlo za rukom, pokušajte se makar odreći pušenja tijekom dojenja. Nikotin kod bebe može izazvati razne bolesti i probleme među kojima su najčešće manja težina, češća pojava SIDS-a, ranije odbijanje dojke, astme ili upale uha. S druge strane, kod mame se češće mogu upaliti dojke. Ako ipak nastavljate pušiti, bolje je opcija za vašu bebu dojiti nego ju hraniti mliječnom formulom. Bitno je da se suzdržite od pušenja tijekom i neposredno prije podoja – pokušajte ne pušiti makar sat i pol do dva prije podoja.

Prestanite pušiti
Piotr Marcinski / Shutterstock.com

Alkohol

Poput pušenja, niti alkohol se ne preporučuje tijekom dojenja. Čak i ukoliko konzumirate alkohol, pokušajte da to ne bude više od jedne do dvije čaše tjedno. Konzumacija većih količina je opasna kako za bebin motorički tako i za psihički napredak. Alkohol pogotovo može negativno utjecati na bebin san. Obavezno nakon konzumacije alkohola pričekajte 2-3 sata prije nego odlučite dojiti bebu. Također vam preporučamo da za skroz male bebe (do tri mjeseca), uopće ne konzumirate alkohol.

Kofein 
Valentyn Volkov / Shutterstock

Kofein

Kava nije toliko štetna kao što je pušenje ili alkohol, ali naravno "zdrava" je ako se "zdravo" i konzumira. Znači, kava do dvije dnevno ne bi trebale smetati djeci. Kofein kod djece, baš kao i kod svih nas može utjecati tako da djeca budu nervoznija, razdražljivija ili budnija. Ne zaboravite da se kofein nalazi i u čokoladi, čajevima i sl.

Kontracepcija

Preporučuje se da izbjegavate sva kontraceptivna sredstva koja sadrže estrogen, barem do bebinih šest mjeseci. Bolja su opcija ona kontraceptivna sredstva koja sadrže samo progesteron, iako i ti kontraceptivi mogu umanjiti laktaciju.

Droge i opijati

Droge nisu dobre - to svi znamo. Droge ulaze u majčino mlijeko, i tako završavaju u vašoj bebi i niti pod kojim uvjetom ih ne smijete konzumirati tijekom vremena kada dojite.