Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Recepti po mjesecima za bebe

Recepti po mjesecima za bebe
SvetlanaFedoseyeva

Kad dijete napuni šest mjeseci tada se preporuča da uz dojenje počne jesti krutu hranu, no kao što to obično biva na sve se u životu treba naviknuti, pa tako i na nove okuse i mirise.

Normalno je da djetetu nećete odmah dati komad šunke, iz više razloga, počet ćete sa lakšom hranom. Za vas smo danas priredili par recepata koji možete dati svome djetetu kad napuni šest mjeseci, pa sve dok ne napuni godinu dana.

Šesti mjesec

Korabice i batat – narežite ovo povrće na sitne kockice, skuhajte ih te izgnječite vilicom
Riža sa kruškama – raskuhajte rižu, te u nju naribajte jednu do dvije naribane kruške
Proso sa jabukama – kuhajte proso dok se potpuno ne omekša, kada se malo ohladi u kašu naribajte jednu jabuku

Na umu imajte da ne smijete prebrzo uvoditi nove namirnice u djetetovu prehranu. Dovoljan je samo jedan obrok krute hrane na dan.

Sedmi mjesec

Proso sa šljivama – kuhajte proso i šljive skupa, sve dok potpuno ne postanu mekane.
Zobene pahuljice sa bananom – prokuhajte zobene pahuljice i u nju umiješajte jednu ili dvije zgnječene banane

Neke namirnice olakšavaju probavu, dok neke ju s druge strane otežavaju, zbog toga ih je poželjno što bolje kombinirati. I u ovom periodu je dovoljan samo jedan obrok krute hrane dnevno.

Osmi mjesec

Sada već djetetu smijete davati i pomalo mesa, no  nemojte pretjerivati. Od recepata djetetu u prehranu možete ubaciti:

Kuhanu mrkvu i tikvice izmiješajte
Kuhana piletina sa tikvicama i palentom (palentu dodajte pred kraj kuhanja)

Ovo su sve kombinacije sa dopuštenim voćem, povrćem, žitaricama i mesom.  Djetetu do osmog mjeseca života ne bi trebali u prehranu uvesti više od dvadesetak namirnica. Dakako različite kombinacije ovih namirnica omogućavaju vam pripremanje velikog broja različitih obroka.

Kada dijete napuni osam mjeseci, u prehranu mu možete uvesti i drugi  obrok, gledajte da taj obrok bude u vrijeme kada cijela obitelj objeduje. Bilo bi poželjno da jedan obrok u sebi sadržava voće i žitarice, dok u drugom djetetu možete poslužiti meso s povrćem (u ovu kombinaciju također možete dodati žitarice).

Deveti mjesec

Kada dijete napuni devet mjeseci, sada stižu brojne kombinacije mesa, povrća i žitarica.

Piletina s cvjetačom i prosom
Cvjetača sa mrkvom i zobenim pahuljicama
Teletina s batatom i rižom

U ovom razdoblju možete stavljati više različitih vrsta namirnica, sve je na vama. Nemojte zaboraviti da okusi namirnica, njihova različitost i tekstura svakako će zadovoljiti ukus djece, te ih zainteresirati da i oni sami pokušaju prinositi žlicu ustima. U ovom razdoblju već su im razvijene motoričke sposobnosti pa će polako to i sama raditi.

Kada probate hranu koju ste im pripremili, vama će se zasigurno činiti bljutava, no djeci će biti fina. Razlog tomu je što im se okusni pupoljci nisu još do kraja razvili, te još nisu zasićeni različitim začinima i umjetnim dodatcima. Vaše dijete će uživati u svakoj hrani koju im pripremite, nemojte dodavati začine.

Deseti mjesec

Kada dijete napuni deset mjeseci možete mu polako davati namirnice koje imaju malo izraženiji okus. Neka od jela koja im možete u ovom razdoblju pripremiti su:

Grašak sa pilećim mesom (pileća prsa) i krumpirom
Varijacije s različitim povrćem kao što su brokule, cvjetača, koraba, mrkva, također možete dodati i komadiće teletine.
Banana i keks – usitnjeni keks pomiješajte s bananom

U ovom razdoblju možete djetetu u prehranu uvesti i treći dnevni obrok. I dalje je od pića dozvoljena samo voda no možete tri puta tjedno dati sok od svježe iscijeđenog voća sa omjerom pola cijeđeni sok pola voda.

Jedanaesti mjesec

Teletina kuhana sa kupusom, krumpirom, rižom, porilukom, rajčicom uz komadiće junetine.
Krumpir, mrkvica i piletina

U jedanaestom mjesecu broj namirnica koje dijete konzumira približio se broju namirnica koje mi konzumiramo u  našim obrocima. Jedino po čemu se razliku je način pripreme, jer je važno da je sve kuhano, ali i dalje nemojte dodavati sol i šećer i ostale začine u hranu.