Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Problemi pri dojenju kod ravnih ili uvučenih bradavica

Problemi pri dojenju kod ravnih ili uvučenih bradavica
SvetlanaFedoseyeva / shutterstock

Ako imate problem s ravnim ili uvučenim dojkama, vrlo je važno da posvetite dodatnu pažnju da dijete uvijek bude u pravilnom položaju prilikom dojenja.

Ako imate problem s ravnim ili uvučenim dojkama, vrlo je važno da posvetite dodatnu pažnju da dijete uvijek bude u pravilnom položaju prilikom dojenja. Vrlo je važno da dijete što prije stavite na dojku, odmah nakon poroda. Ako dopustite djetetu da odmah u prvim satima nakon poroda siše dojku, stvorit ćete mu naviku da što prije pravilno počne sisati. Ovim ćete dati djetetu da ono samo vama pomogne tako što će izvući uvučene ili ravne bradavice.

U prvih šest tjedana pokušajte izbjegavati korištenje duda varalica kao i hranjenje na bočicu. Ako dijete ima problema sa pravilnom tehnikom prihvaćanja i sisanja dojki zbog uvučenih ili ravnih bradavica, pročitajte u nastavku par vrlo korisnih savjeta kako da ga potaknete da siše:

  • Postoji malo pomagala koja se zovu „šljokice“, one se nose unutar grudnjaka i pomažu vam da se uvučene ili ravne bradavice samo izvuku nakon nekog vremena. Šljokice se sastoje od dva mala plastična dijela. Unutarnja plastika ima sa sebi rupu koja ide direktno na bradavicu. Pritisak na okolno tkivo potaknut će bradavicu da se sama izvuče. Nakon porođaja šljokice nosite samo između dva podoja.
  • Pumpica za izdajanje također može pomoći u izvlačenju ravnih ili uvučenih bradavica. Ovaj način će pomoći djetetu da lakše pravilno prihvati dojku. Ova metoda se u praksi primjenjuje par tjedana nakon porođaja
  • Također postoji i jedna tehnika koja pomaže u izvlačenju uvučenih ili ravnih bradavica. To je Hoffmanova tehnika. Palčeve stavite na korijen bradavice, neka budu jedan nasuprot drugom. U isto vrijeme čvrsto stisnite tako da povlačite palčeve jedan od drugog. Nakon toga nježni kružite palčevima oko korijena bradavice. Postupak je potrebno dnevno ponavljati do pet puta. Ako ovu tehniku želite primjenjivati prije porođaja, vrlo je važno posavjetovati se sa liječnikom prije toga.
  • Šeširići ili umjetne bradavice su specijalno dizajnirane od vrlo tankog silikona koje mogu pomoći djetetu da se vrati na dojenje. Vrlo je važno da majka isproba gore navedene tehnike prije nego što upotrijebi šeširiće. Šeširići su opasni je uzrokuju razne druge probleme kao što je smanjenje proizvodnje mlijeka, pojave ranica, mastitis, te povećava šanse da vam se pojave razne gljivične i bakterijske infekcije.