Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Najbolja hrana za vašu bebu (i ona koju treba izbjegavati)

Najbolja hrana za vašu bebu (i ona koju treba izbjegavati)
Elena Stepanova

Dobro je kad vaša beba voli jesti sve. Ali što ipak dati jesti bebi tijekom prve godine? Ponude su mnogobrojne ali i s ovim zdravim namirnicama nećete pogriješiti.

Kad je hranjenje bebe u pitanju nema onih famoznih, super 10 savjeta koje će svaka mama isprintati i zapisati, zalijepiti na hladnjak i toga se pridržavati. Ali stručnjaci se slažu da je ograničavanje vaše bebe na nekoliko "najboljih" namirnica tijekom prve godine života (ili u bilo kojoj drugoj godini) zapravo samo štetno. Evo zašto: u prvoj godini života razvijaju se bebini okusi za hranu. Postoje tri pravila kojih se trebaju pridržavati svi roditelji. Potražite namirnice različitih boja, vodite brigu o svježini  namirnica i ponudite bebi novi okus ili različit sastav hrane prema bebinom uzrastu. Slijedivši ova pravila, roditelji će pronaći više od 10 vrsta voća, više od 10 vrsta povrća i više od 10 izvora proteina. Dobro je poslušati i savjet pedijatra u svezi prehrane i dodavši i ove spomenute namirnice izbjeći ćete ono uvriježeno mišljenje da bebe u prvoj godini ne treba hraniti namirnicama za odrasle. Naprotiv, vaša beba će dobiti dobar i kvalitetan početak u svojoj budućoj prehrani.

Majčino mlijeko
Koliko smo samo puta čuli da je majčino mlijeko najbolje! Pedijatri diljem svijeta naročito  preporučuje hranjenje majčinim mlijekom najmanje tijekom prva 4 mjeseca života pa čak i do 6 mjeseci. Smatraju da bi i hranjenje do godinu dana i više ako to odgovara i bebi i mami bilo preporučljivo također. Majčino mlijeko je najbolja bebina hrana.

Jogurt
Običan (ne voćni!) jogurt od punomasnog mlijeka je još jedan izvor proteina a osim toga sadrži kalcij i korisne laktobakterije. Postavlja se i malo čudno pitanje? Zašto je jogurt od kravljeg mlijeka dobar i podoban za bebe a kravlje mlijeko nije? Odgovor je jednostavan: laktoza se uništava u procesu stvaranja jogurta a proteini iz mlijeka su ili reducirani ili odstranjeni pa je proces probave za bebe jednostavniji.
Preporuka: od 9 mjeseci.

Avokado
Avokado je prvo voće koje biste trebali ponuditi svojoj bebi, jer je bogat jednostavno topljivim mastima (i to dobrom vrstom masti) i ima blagi okus i uravnoteženi sastav i vrlo se lagano priprema: jednostavno izmiksajte zreli avokado s malo majčinog mlijeka dok ne dobijete kašastu masu.
Preporuka: od 6 mjeseci.

Žitarice bogate željezom
Iako je vaša beba rođena s dovoljnom količinom željeza, ono će se smanjiti kad će beba imati 6 mjeseci. Potrebno je uvoditi hranu bogatu željezom, naročito žitarice obogaćene željezom. Ne treba to biti tradicionalna prva hrana zobenih pahuljica, to mogu biti i raž ili ječam samo pazite da ju uvodite postepeno i u malim količinama.
Preporuka: 4-6 mjeseci.

Meso
Meso poput piletine, janjetine ili govedine izvrstan je izvor proteina kao i željeza riboflavina, niacina, vitaminaB6 i cinka. Vodite računa da je dovoljno mekano i u obliku pirea jer bi u protivnom ako su čak i mali komadići mogli dovesti kod bebe do gušenja i smetnji pri gutanju. Također ga možete izmiješati s malo majčinog mlijeka čak i s malo pirea od povrća je dobra kombinacija. Ili možete kupiti već gotov mesni obrok za bebe.
Preporuka: od 6 mjeseci.

Slatki krumpir
U redu je ako kažemo da nema idealne dječje hrane ali slatki krumpir je vrlo blizu toj idealnoj namirnici i jedna je od najhranjivijih namirnica. Zašto? Zato što je bogat beta karotinom koji tijelo pretvara u vitamin A a to je vrlo važno za dobar vid, zdravu kožu i normalan rast a stvara i otpornost na infekcije. Osim toga mnoge bebe vole  pudingasti okus slatkog krumpira.
Preporuka: od 6 mjeseci.

Cikla
Cikla je izvanredan izvor hranljivih sastojaka ali i folne kiseline, kalija i beta karotena a osim toga su i slatkasto povrće koje bebe brzo zavole. Možete ih ispeći ili skuhati na pari dok potpuno ne omekšaju  a tada ih samo dobro izgnječite u pire.
Preporuka: od 11 mjeseci.

Što ne davati u prvoj godini

Kravlje mlijeko
Bebe jednostavno još ne mogu probaviti kravlje mlijeko i prema preporuci stručnjaka nije dobro davati bebama kravlje mlijeko dok ne navrše godinu dana.

Orasi i kikiriki
Možete postepeno uvesti manju količinu kremastog maslaca od kikirikija kad beba navrši godinu dana tako što ćete tanko nanijeti sloj maslaca od kikirikija na keksić ali svakako izbjegavajte bebi davati orašaste plodove zbog mogućnosti gušenja.

Med
Došli ste u napast da bebin pire od krušaka još malo zasladite medom? Ne, nikako to nemojte činiti. Med vodi ka dječjem botulizmu, bolesti koja može biti smrtonosna za bebe. Bebin trbuščić ne može jednostavno uništiti spore botulina koje se mogu nalaziti  u medu i stoga zbjegnite davanje meda bebi dok ne navrši godinu dana.