Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Mame koje ne doje

Mame koje ne doje
wavebreakmedia ltd / Shutterstock.com

Mame koje ne doje ili pak ne doje dovoljno, prije su muku mučile s prehranom svoje bebe. No, moderna medicina i nutricionisti su osmislili veliki broj mliječnih formula koje su prilagođene upravo bebama.

Mame koje ne doje ili pak ne doje dovoljno, prije su muku mučile s prehranom svoje bebe. No, moderna medicina i nutricionisti su osmislili veliki broj mliječnih formula koje su prilagođene upravo bebama. Postoje opće mliječne formule koje su prilagođene većini beba, ali postoje i specijalizirane mliječne formule za specifične kategorije beba (nedonoščad, djeca sklona alergijama, itd).

Najvažnija stvar koju mame koje imaju ovaj problem jest ta da se u odabiru mliječne formule za svoju bebu ne vode reklamama, već se prije toga konzultiraju sa svojim pedijatrom. Pedijatar koji prati vas i vašu bebu će najbolje znati koja od mliječnih formula je idealna za vašu bebu. Isto tako, bitno je napomenuti da se kod prehrane malih beba nikako ne koristi kravlje ili bilo koje drugo mlijeko koje se inače koristi za prehranu starije djece pa i odraslih. Takva mlijeka su totalni promašaj ako se stvar sagleda iz perspektive nutritivnih potreba i probavnog sustava novorođenčeta.

Kada ste odabrali mliječnu formulu s kojem ćete hraniti vašu bebu, obavezno se morate pridržavati uputa proizvođača. Niti u kojem slučaju ne smijete vi biti "nutricionist" koji će određivati omjer pripravka i vode jer to u konačnici može rezultirati pothranjenom ili prehranjenom bebom, a to nikako ne želite!

Beba hranjena ovim pripravkom, hrani se bočicom. Bez obzira što smo svi mi dosjetljivi, pa mislimo da možemo "ugnijezditi" bočicu negdje, pa da je ne moramo držati stalno, pa da možemo "skoknuti do toaleta", ili nešto slično, moramo vas podsjetiti da je ovo sve proces hranjenja bebe. Kada mama ima mlijeka i cijeli ovaj postupak zapravo nije niti potreban, ona je potpuno posvećena svojoj bebi - drži je, gleda je, hrani je. Sve to morate raditi i ovdje - morate biti potpuno posvećeni djetetu i međusobno se upoznavati i povezivati. Svaki čin hranjenja mora biti poseban trenutak, baš kao da dojite...