Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Koji je „normalan“ razvoj djeteta u prvoj godini?

Koji je „normalan“ razvoj djeteta u prvoj godini?
Artpose Adam Borkowski

Kod djece ne postoji određeno koliko će grama na dan dobili ili koliko će milimetara izrasti. To varira od djeteta do djeteta. Prvi skokoviti rast može se očekivati u prva dva – tri tjedna života, kada dijete napuni šest tjedana, tri mjeseca i šest mjeseci.

Rast i razvoj se odvija i poslije ovog vremenskog razdoblja. Gore navedeni skokovi su jedni od važnijih je dolaze u razdoblju kada majke najčešće odluče prekinuti dojenje i početi s dohranom, u uvjerenju da nemaju više mlijeka.

Dojenje i razvoj
Artpose Adam Borkowski/Shutterstock.com

Vrlo često se dogodi da se dijete počne ponašati nervozno te da često plaće, a do tada je u svom uobičajenom ritmu sisalo bez problema, može se javiti i sisanje palca. Na umu imajte da je potrebno proći neko vrijeme da se količina mlijeka ponovno poveća, te da se prilagodi djetetovoj potrebi. Imajući ovo na umu vrlo je važno voditi računa da se doji na svaki djetetov zahtjev. Loš utjecaj u ovom razdoblju može imati prebacivanje na dohranu jer se na taj način količina mlijeka neće stići prilagoditi. Što više zamjenskog mlijeka vaše dijete popije, ono će manje sisati, a što manje siše vaše tijelo će proizvoditi manje mlijeka.

Ako se ne zamarate previše učestalošću i trajanjem dojenjaa, nećete ni zamijetiti ovaj skok u razvoju djeteta. Nemojte dozvoliti da vas ovi skokovi u razvoju djeteta iscrpljuju, imajte na umu da ćete nakon ovog napornog i teškog razdoblja imati veću količinu mlijeka za vaše dijete, a uz to biti ćete nagrađeni novom razvojnom vještinom svoga anđela, kao što je prvi osmijeh ili okretanje na trbuh.