Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Kada pustiti dijete da samo jede?

Kada pustiti dijete da samo jede?
Elena Stepanova

Majke se često pitaju kako pripremiti i servira hranu djetetu kada počnemo sa dohranom. Treba li hranu pasirati, gnječiti, miksati ili pak jednostavno ponuditi djetetu, u prirodnom obliku bez ikakve obrade.

Možete izrezati jabuku i lagano ju skuhati na pari dok ne omekša, no ne previše. Ponudite ju svom malom avanturisti koji je navršio šest mjeseci, ali ju prethodno ohladite. Vaše dijete će najprije promatrati ovu novu čudnu masu ispred sebe, te će ju pokušati dotaknuti prstom, nakon toga će sigurno raširiti dlan i zgrabiti jabuku. Kada bude spreman prinijet će jabuku ustima, i zasigurno će se namrštiti na miris i okus jabuke, no ipak će drugom rukom pokupiti malo sadržaja i staviti u usta. Nakon ovog slijedi obavezno izbacivanje i odustajanje. Velik broj majki će sada zasigurno pomisliti da bi na ovaj način moglo ugušiti svoje dijete.

Većina roditelja izbjegavaju ovakav način hranjenja u strahu da ne dođe do zagrcavanja ili u najgorem slučaju gušenja. No istraživanja su dokazala da je puno manji rizik od gušenja ako dijete samo kontrolira što stavlja u usta, na koji način i u kolikoj mjeri, nego kada ga majka hrani žličicom. Objašnjenje za ovo je vrlo jednostavno, mala djeca ne mogu ustima prinijeti neki sitni predmet sve dok ne svladaju pincetni hvat (hvatanje predmeta palcem i kažiprstom), tako da postoje vrlo male šanse da dođe do gušenja.

Djeca također ne mogu se ugroziti sve dok ne svladaju hvat i dok ne počnu grabiti stvari oko sebe. Kada hranite dijete najbolje je primjenjivati tehniku gdje roditelji žlicom stavljaju hranu u stražnji dio usne šupljine. Ova tehnika je vrlo dobra prije nego što dijete ne svlada tehniku žvakanja i sve dok ne nauči prebacivati hranu iz prednjeg u stražnji dio usne šupljine. Upravo zbog ovog razloga dolazi do grcanja.

Kada se dijete samo hranu, tada je važno da ponudite djetetu dovoljno velike komade hrane kako bi ih on mogao sam držati u ruci. Također je vrlo važno da su komadi hrane dovoljno kuhani kako bi ih dijete bez problema moglo prebacivati s jezikom po usnoj šupljini. Ovako će te rizik i opasnost od zagrcavanja svesti na minimum.

Još jedna bitna stvar kada se radi o hranjenju i samo hranjenju je položaj vašeg djeteta. Vrlo je važno da dijete sjedi uspravno.Da ne bude u polusjedećem, polu ležećem ili bilo kakvom polegnutom položaju prilikom hranjenja, te da bude malo nagnuto prema naprijed kako bi mogao ispljunuti hranu ukoliko dođe do gušenja ili ju pak ne želi progutati. Ako dođe do toga da dijete ne želi određenu hranu, ono će jednostavno otvoriti usta i hrana će ispasti van.

Budite oprezni jer dok se dijete ne naući samo hraniti nemojte ga ostavljati bez nadzora. Kada se dijete samo hrani, to u većini slučajeva ide vrlo sporo. Dohranu možete početi sa jabukom, komadom tikvice ili pak brokulom. Na vama je da odaberete vrstu dohrane, no odluke koliko će čega pojest ipak ostavite svom djetetu na brigu, te imajte povjerenja u njega.