Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Dobre strane dojenja

Dobre strane dojenja
Gravicapa

Prva hrana koju dijete okusi je majčino mlijeko. Mlijeko majke pruža djetetu hranjive i korisne tvari u prvim mjesecima života, sve dok se dijete ne navikne na drugu hranu.

Niti jedna druga hrana ne može zamijeniti majčino mlijeko, koje potiče rast i razvoj novorođenčeta. Veliki rizik pojavljuje se kada umjesto mlijeka dijete hranite nekim drugim pripravcima. Korisne strane majčinog mlijeka se smanjuju kada počnete djetetu davati druge pripravke. Bilo bi dobro da dijete samo dojite, što znači da mu ne dajete neke pripravke, kao što je voda, čaj, druge vrste mlijeka i slično. U ovom ćemo članku ukazati na prednosti dojenja, kako za dijete, tako i za majku.

Najveća prednost za dijete su enzimi, žive stanice koje sadrži majčino mlijeko, a koje se ne može pronaći u umjetnim zamjenama. Ovaj enzim je od velike koristi jer u crijevima djeteta razvija korisne tvari koje dijete štite od alergena.

Majčino mlijeko štiti od bolesti, kako u ranom djetinjstvu, tako i kasnije u životu. Neke od bolesti koje možete spriječiti dojenjem su razne imunološke bolesti, astma, respiratorne infekcije, sepsa, razne bakterije koje izazivaju infekcije, žutica, leukemija, dijabetes, raznoraznih viroza i slično. Djeca koja doje rjeđe su bolesna te im se imunološki sustav pojačava. Dojenjem možete spriječiti pretilost i probleme sa visokim tlakom u odrasloj dobi.

Dojenjem se u djetetov organizam unose poveće količine željeza, pa je stoga gotovo nemoguće dobiti anemiju. Uz ovo također je vrlo mala stopa SIDS-a (sindroma iznenadne dojenačke smrti).

Djeca koja duže sišu imaju manje problema s probavnim smetnjama te bolesti probavnog trakta. Ova djeca također razvijaju bolju motoriku, emocionalno su stabilniji te im se optimizira razvoj mozga.

Dojenje također vrlo uspješno sprječava pojavu karijesa u usnoj šupljini, te pridonosi zdravom razvoju zubi i usne šupljine.

Nedonoščad koja se nalaze u inkubatorima, a njihove majke ih smiju dojiti, puno bolje i brže napreduju od nedonoščadi čijim je majkama to uskraćeno. Ovaj tip njege s dojenjem se naziva klokanova njega (Kangaroo care).

Stručnjaci tvrde da je dojenje jako dobro za dijete, jer mu pruža utjehu, smanjuje bol te smiruje dijete kroz fizički dodir s majčinom kožom svaki puta kad sisa. Ovako će dijete biti emocionalno povezanije sa majkom.

No od dojenja nemaju dobrobit samo djeca, ono je dobro i za majke. Prije svega dojenje pomaže maternici da se vrati u stanje u kakvom je bila prije začeća, a uz to smanjuje krvarenje poslije poroda.

Prvih 6 mjeseci ekološko dojenje odgađa menstruaciju i ovulaciju, te pruža prirodno kontracepcijsko sredstvo. No što je zapravo ekološko dojenje? Ovaj pojam podrazumijeva dojenje kada god to dijete poželi, odnosno neograničeno dojenje. U ovom tipu dojenja nisu potrebni nikakvi drugi izvori hrane, te provođenje što više vremena sa njime. Ovo podrazumijeva izbjegavanje svega što ograničava dojenje ili razdvaja dijete od majke u prvih 6 mjeseci njegovog života.

Dojenje pomaže u vraćanju linije kakvu ste imali prije poroda te jača krv, kako ne bi došlo do slabokrvnosti, što je česta pojava poslije poroda. Dojenje također uspješno sprječava pojavu raka dojki, jajnika, grlića maternice, te također sprječavaju pojavu osteoporoze.

Dojenje uvelike smanjuje rizik oboljenja od kardiovaskularnih bolesti, tako što pospješuje optimalan gubitak kilograma, smanjuje razinu šećera u krvi, te povećava razinu "korisnog" kolesterola kod žena.

Uz to što pojačava emocionalnu vezu djeteta s majkom, dojenje ima opuštajući utjecaj kako na dijete, tako i na majku.

Ako svladate dojenje i uživate u tome, uspješno ćete osnažiti, te će vam se dignuti samopouzdanje. Dojenje vam pomaže da izbjegnete pojavu poslijeporođajne depresije.

Dojenje je prirodna pojava koja ne stvara nered, ne trebate se brinuti hoće li biti dosta, ne morate niti podgrijavati, niti hladiti hranu, te ne zahtijeva dodatno pakiranje.