Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Dobiva li vaša beba dovoljno mlijeka?

Dobiva li vaša beba dovoljno mlijeka?
Valua Vitaly

Svi želimo da su nam djeca zdrava, sita i vesela, te sami sebi često postavljamo bezbroj pitanja.

Veliki broj majki prilikom dojenja razmišlja da li njezino dijete dobiva dovoljno mlijeka prilikom dojenja. Majke ovo čine iz vrlo jednostavnog razloga, one žele biti sigurne da njihova djeca dobivaju sve hranjive tvari i tekućinu koja im je potrebna. Ne možete baš vidjeti koliko puno mlijeka vaše dijete dobiva prilikom dojenja, što kadkad zna biti vrlo zabrinjavajuće.

beba i dohrana
Valua Vitaly/Shutterstock.com

Većina majki uz malo više truda uspiju ući u ritam dojenja i osiguravaju svom djetetu dovoljnu količinu koja mu je potrebna za normalan rast i razvoj, postoje trenutci kada bebe jednostavnu ne dobiju dovoljno mlijeka koje im je potrebno prilikom jednog hranjenja. Važno je primijetiti znakove koji upućuju da beba dobiva dovoljnu količini mlijeka.

Neki od znakova da vaše dijete dobiva dovoljno hranjivih tvari:

  • Nakon što je dijete povratilo početnu težinu koje je izgubilo nakon poroda, vaše dijete bi trebalo dobivati na težini. Vrlo veliki broj djece izgubi od 5 do 9% težine koje je imali pri rođenju, te ju povrati otprilike dva tjedna nakon rođenja. Vaše dijete bi nakon toga polako trebalo početi dobivati na težini.
  • Vaše dojke su puno mekše na dodir jer je vaše dijete unijelo u svoj organizam mlijeko koje ih inače čini čvrstima.
  • Nakon hranjenja vaše dijete je opušteno i zadovoljno
  • U prvih nekoliko dana  kada vaše dijete u svoj organizam unosi gusti i dragocjeni kolostrum, može se dogoditi da ćete morati pelenu mijenjati samo dva do tri puta. Nakon što dijete dobije sav kolostrum, tada će doći mlijeko i vašem dijetetu ćete dnevno morati šest do osam puta mjenjati pelene.
  • U prvim mjesecima života, vaše dijete će imati stolicu barem tri do četiri puta dnevno.

Što su majčine dojke češće i više korištene to će tijelo regulirati i proizvoditi više mlijeka kako bi se zadovoljila potražnja za njim, zato mame budite uporne i sigurno ćete uhvatiti ritam dojenja.