Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Dijete odbija dojku!

Dijete odbija dojku!
JetKat

Može se dogoditi da nakon tjedana ili mjeseci uspješnog dojenja, beba odjednom jednostavno počne štrajkati i odbija dojku. Mnoge mame pomisle da bi tu trebao biti kraj dojenju, međutim, najvjerojatnije beba štrajka iz nekog razloga.

Može se dogoditi da nakon tjedana ili mjeseci uspješnog dojenja, beba odjednom jednostavno počne štrajkati i odbija dojku. Mnoge mame pomisle da bi tu trebao biti kraj dojenju, međutim, ne bi trebalo očekivati da beba mlađa od godine dana prestane sisati. Tu se najvjerojatnije radi o nekoj vrsti protesta od strane bebe koja zbog nekog razloga počinje odbijati dojku.

Uzroci protesta mogu biti različiti: tu se može raditi o bolesti koje čini dojenje bolnim ili neudobnim (recimo, upala uha, soor itd.), izbijanje zubića, odvojenost od mame (ako se radi o tome da se mama počinje vraćati na posao), stres ili uznemirenost mame, pa čak na protest bebe može utjecati i promjena mirisa koji mama odašilje (dezodorans, parfem, kupka) ...

Beba kod pedijatra
Alliance / Shutterstock.com

Prije svega, budite sigurni da razlog protesta nije bolest

Bez obzira koji je uzrok bebina protesta, da bi prevladali štrajk dojenja, važno je da budete opušteni i da ne forsirate vašu bebu na dojenje. Dojku joj nudite često, ali ako je beba odbije, ne uzimajte to k srce već ponovno pokušajte kasnije. Bitno je da beba svu potrebu za sisanjem zadovoljava na dojci. Niti u kojem slučaju joj ne nudite dudice ili bočice kako bi zamijenili dojku. Za malo veće bebe (koje bi trebale krenuti s dohranom) trebate voditi računa da ih hranite žličicom ili šalicom ali u svakom slučaju način hranjenja ne smije uključiti sisanje (koje nije dojka) - jednostavno iz razloga za beba shvati da ako želi sisati, može dobiti dojku!

Dojku bebi pokušajte nuditi u mirnom, zamračenom prostoru. Često se dešava da mame imaju uobičajeno mjesto za dojenje svoje maze, i možda joj upravo ta lokacija smeta pa je pokušajte promijeniti. Možete eksperimentirati i isprobati dojiti bebu ležeći u kadi punoj tople vode (beba bi se mogla osjećati kao "doma"). Možete čak i pokušati dojiti bebu kada je jako pospana ili čak uspavana. Nemali broj puta se zna dogodi da tako "nesvjesna" zaboravi uzrok odbijanja dojke i odluči sisati. Maženje, nošenje i puno kontakta koža na kožu pomoći će vam ponovno uspostaviti odnos pun bliskosti i povjerenja sa svojom bebom.

Međutim, potraje li štrajk duže vremena, morat ćete se početi izdajati kako bi izbjegli prepunjenost dojki, ali isto tako kako bi održali količinu mlijeka u njima. Pratite bebino opće stanje (ima li dovoljan broj mokrih i zaprljanih pelena, je li živahno i budno, itd).