Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Povezivanje s djetetom dolazi s vremenom

Povezivanje s djetetom dolazi s vremenom
Alena Ozerova / Shutterstock

Po istraživanju koje su proveli vodeći svjetski psiholozi , za neke majke, najveći šok se događa kada prime svoje dijete u naručje i osjete navalu emocija, te se odmah zaljube u svoje dijete.

Po istraživanju koje su proveli vodeći svjetski psiholozi, za neke majke, najveći šok se događa kada prime svoje dijete u naručje i osjete navalu emocija i na prvi kontakt se odmah zaljube u svoje dijete. Neke majke opisuju ovaj osjećaj kao da je na njih pao ogroman teret u obliku emocija.

Ipak manji broj majki ne osjete ovu navalu emocija i trenutnu zaljubljenost prema svome djetetu. Rezultati istraživanja su pokazala da čak 12% majki pripadaju u ovu kategoriju.

Roditelje koji pripadaju  u ovu skupinu povezivanje se odvija polagano i tako mu treba pristupiti. Iako neke majke ne osjete trenutnu povezanost ili ljubav, to ne znači da neće nakon nekog vremena imati jednako snažnu vezu sa svojim bebama kao i one koje su odmah bile preplavljene snažnim ugodnim emocijama.

Kao što trudnoću, trudove i porođaj majke dožive svaka na svoj način, tako i iskustvo povezivanja sa svojim djetetom varira od djeteta do djeteta. Ako se previše živcirate zbog toga što se niste odmah povezali sa svojim djetetom kao vaša prijateljica, jednostavno pustite da prođe neko vrijeme i imajte na umu da ne postoji „pravi način“ povezivanja s djetetom.

Nemojte se osjećati loše i dajte sebi prostora da dođe do postepenog osjećaja upoznavanja s vašom bebom, te da ljubav raste polako.  Ironično je da malo vremena koje ne provedete sa svojim djetetom zapravo može ubrzati proces povezivanja i da doživite spoznaju da je to malo biće nešto najljepše što vam se dogodilo.

Nemojte se osjećati krivim ako svoje dijete ostavite s partnerom ili nekim vama bliskim kako bi uzeli predah i napravili nešto što vas veseli. Možete jednostavno otići u šetnju ili pak kod frizerke, jer kada je majka opuštena, zadovoljna i smirena proces zbližavanja je puno brži i lakši. Povratak nakon kratkog izbivanja u većini slučajeva pokrene emocije koje je trebalo samo otkočiti i pustiti.

Ako i nakon nekoliko tjedana ne osjećate da ima pomaka u zbližavanju trebate razgovarati sa svojim liječnikom. Ponekad je postporođajna depresija prepreka prema zbližavanju. Nema razloga za paniku, postporođajna depresija se uz stručnu pomoć lako može izliječi.