Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Povezivanje s djetetom dolazi s vremenom

Po istraživanju koje su proveli vodeći svjetski psiholozi , za neke majke, najveći šok se događa kada prime svoje dijete u naručje i osjete navalu emocija, te se odmah zaljube u svoje dijete.

Povezivanje s djetetom dolazi s vremenom
lev dolgachov

Po istraživanju koje su proveli vodeći svjetski psiholozi , za neke majke, najveći šok se događa kada prime svoje dijete u naručje i osjete navalu emocija, te se odmah zaljube u svoje dijete. Neke majke opisuju ovaj osjećaj kao da je na njih pala čitava paleta blokova emocija.

Ipak manji broj majki ne osjete ovu navalu emocija i trenutnu zaljubljenost prema svome djetetu. Rezultati istraživanja su glasila da čak 12% majki pripadaju u ovu kategoriju. Roditelje koji pripadaju  u ovu skupinu povezivanje se odvija polagano. Iako neke majke ne osjete trenutnu povezanost ili ljubav, to ne znači da neće nakon nekog vremena imati jednako snažnu vezu sa svojim bebama kao i one što su odmah bile preplavljene snažnim emocijama.

Emocije nakon rodenja
lev-dolgachov/Shutterstock

Kao što trudnoću, trudove i porođaj majke dožive svaka na svoj način, tako i iskustvo povezivanja sa svojim djetetom varira od djeteta do djeteta. Ako se previše živcirate zbog toga što se niste odmah povezali sa svojim djetetom kao vaša prijateljica, jednostavno pustite da prođe neko vrijeme i imajte na umu da ne postoji „pravi način“ povezivanja sa djetetom.

Imajte na umu također da trebate sebi dozvoliti nekoliko pauza. Ironično je da malo vremena koje ne provedete sa svojim djetetom zapravo može ubrzati proces povezivanja.

Nemojte se osjećati krivim ako svoje dijete ostavite sa partnerom ili prijateljem kako bi uzeli predah. Možete jednostavno otići u šetnju ili pak kod frizerke, jer kada je majka opuštenai smirena proces zbližavanja je puno brži i lakši.

Ako i nakon nekoliko tjedana ne osjećate da ima pomaka u zbližavanju trebate razgovarati sa svojim liječnikom. Ponekad je postporođajna depresija prepreka prema zbližavanju. Nema razloga za paniku, postporođajna depresija se vrlo lako liječi.