Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Potaknite razvoj svoje bebe

Potaknite razvoj svoje bebe
BlueOrange Studio

Bebine potrebe i sposobnosti će se mijenjati kako bude rasla, međutim, aktivno igranje s bebom tijekom prve godine izuzetno je važno jer se mozak vaše bebe vrlo brzo razvija.

Bebine potrebe i sposobnosti će se mijenjati kako bude rasla, međutim, aktivno igranje s bebom tijekom prve godine izuzetno je važno jer se mozak vaše bebe vrlo brzo razvija. Uvijek imajte na umu podjednaki fizički i psihički razvoj vaše bebe tijekom igre i zapamtite - i vi se možete pritom zabaviti. Neke stvari o kojima možete razmisliti kada se igrate s vašom bebom:

Potičite istraživački duh

Ne držite vašu bebu previše zatvorenu u kinderbetu. Pustite ju da istražuje sobu. Bebe vole puzati do predmeta koje ih zanimaju. Zato pobacajte jastuke, plišane igračke ili bezopasne predmete po podu i pustite vašu bebu da ih istražuje.

Beba i igračka
BlueOrange Studio / Shutterstock.com

Oslobodite bebu u sebi

Kada vaša beba počne puzati, i vi se bacite na koljena i puzite s njom. Bebe vole kada se spustite na njihovu razinu i kada prihvatite njihovu igru

Naučite ju kako se vježba

Vrlo je bitno da vašoj bebi pomognete da si razvija mišiće. Pokažite joj kroz igru kako se to radi. Mičite vašim prstima, istežite ruke ili tresite zvečku. Vaša će beba htjeti oponašati vaše radnje i pokrete a tako će zapravo vježbati svoje tijelo. Pokrenite joj mišiće tako da ju naučite da podiže i drži male, lagane igračke.

Potičite mentalni razvoj

Potičite razvoj bebe različitim metodama - nemojte se slijepo držati istih, starih igara. Pokušajte puhati balončiće od sapunice, ili joj pokažite kako se gradi kula. U ranim će mjesecima beba više gledati nego što će se igrati, ali bitno je to da joj pokažete kako će se i ona jednog dana moći sama igrati. Time ćete potaknuti bebine reflekse, maštu i svijest.

Zabavite bebu knjigom

Ne podcjenjujte moć čitanja vašoj bebi. Svaka beba jednostavno obožava zvuk maminog glasa. Bebe ne mogu dugo biti koncentrirane na istu igru, zato se osigurajte na način da si priskrbite puno različitih interaktivnih knjiga kako bi mogli duže okupirati pažnju vaše bebe. Knjige u kojima beba može dodirom osjetiti nešto, u kojima može rasklapati ili sklapati prozorčiće ili koje se pritiskom glasaju, posebno su zanimljive bebama.