Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Kako pravilno okupati novorođenče?

Kako pravilno okupati novorođenče?
Guido Vrola

Prvo kupanje novorođenčeta može predstavljati pravi problem nekome tko to još nije imao priliku okupati novorođenče.

Imajte na umu da to nije nešto čega se trebate bojati, to je zapravo vrijeme povezivanja s vašim djetetom uz koje ujedno vodite računa da je čisto i zdravo.

Stvari koje su vam potrebne za kupanje:

 • Ako ste u mogućnosti pripremiti kadicu dizajniranu specijalno za kupanje novorođenih beba ili običnu manju kadicu
 • Blagi sapun ili šampon za bebe
 • Veći ručnik s kapuljačom
 • Losion za bebe
 • Čista pelena
 • Čista odjeća

Savjeti

 1. Odložite, ručnik s kapuljačom, čistu pelenu i odjeću na krevet ili stol za prevlačenje što bliže kadi. Nakon kupanja morate biti u mogućnosti izvaditi dijete i kroz nekoliko trenutaka odmah ga staviti na ručnik, te ga umotati. Povedite računa da je soba dovoljno topla i da djetetu neće biti hladno.
 2. Pripremite toplu vodu u bebinoj kadici. Voda treba biti određene temperature od 35 - 37°. Temperaturu možete provjeriti s termometrom ili tako da umočite lakat u vodu. Svakako povedite računa da dubina vode u kadici nije dublja od 5 cm.
 3. Raspremite vašu bebu i nježno ju stavite u vodu. Ovaj proces treba ići polagano, djetetu treba vremena da se navikne na temperaturu vode. Kada dijete uranjate u vodu držite ga za leđa i glavicu. Ako vaše dijete počne nekontrolirano plakati ili vam pak daje do znanja da mu je neudobno, okupajte ga s pelenom kako bi mu osigurali osjećaj sigurnosti prilikom kupanja.
 4. Prvo djetetu operite lice koristeći čistu vodu i meku gazu, a zatim ostatak tijela, sve vrijeme ga polijevajte toplom vodom kako mu ne bi bilo hladno. Pranje kose ostavite na zadnjem mjestu, koristeći nježni sapun.
 5. Izvadite vaše dijete iz kadice i odmah ga povijte u ručnik. Na glavicu stavite malu kapuljaču. Pažljivo osušite vaše dijete s ručnikom, nemojte ga sušiti trljanjem kako mu ne bi iritirali osjetljivu kožu, laganim tapkanjem upijte vodu. Nakon što ste ga osušili nanesite losion ili ulje kako ne bi izgubio vlažnost, stavite mu pelenu i odjenite ga.