Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Kako pomoći djetetu da lakše zaspi

Kako pomoći djetetu da lakše zaspi
Timofeyev Alexander

Kako je spavanje u prvih par mjeseci djetetova života od velike važnosti , pomognite djetetu da lakše zapi.

Ako dijete ima miran i neometan san, bez stalnih buđenja, roditeljima se pruža prilika da se i oni sami naspavaju. Svakodnevna briga za dijete umori i iscrpi roditelje zato je važno omogućite vašem djetetu nesmetan sam kako bi se i sami stigli odmoriti. U nastavku pročitajte nekoliko savjeta koje možete primijeniti kako bi vaše dijete što bolje spavalo.

Uspavljivanje bebe i miran san
Timofeyev Alexander/Shutterstock.com

Stvorite rutinu kojom će organizam vaše bebe znati kada je vrijeme za spavanje, te će se tako i postaviti. Znakovi da je vrijeme za spavanje mogu biti topla kupka, promjena pelene te hranjenje prije spavanja. Velik broj roditelja smatra da pahuljice pomažu djeci da lakše zaspu, no to nije znanstveno dokazano. No svakako povedite računa da vaše dijete nije gladno prije nego što utone u san, ovo će mu zasigurno pomoći da se ne budi kada zaspe.

Prigušite svjetla, te eliminirajte sve bespotrebne zvukove tako što ćete ugasiti televizor te zamoliti ostale članove vaše obitelji da budu malo tiši. Nježnim pjevanjem ili pričanjem priča možete napraviti dobru atmosferu pred spavanje. Izbjegavajte glasne zvukove koje mogu omesti sna vašeg malog anđela i držati ga budnim. Držite vaše dijete u naručju sve dok ne počne pokazivati prve znakove da mu se spava, tek tada ga stavite u krevetić. Bebe koje stavite u krevetić kada zaspu imaju naviku buditi se češće.

Nemojte poletjeti čim dijete prvi puta zaplače. Zna se dogoditi da bebe kad malo zaplaču odmah nastave sa spavanjem. Ako se pak dogodi da dijete plače malo duži period i ne uspijeva nanovo zaspati, tek tada polako i tiho odite do njegovog krevetića te mu pomognite da lakše zaspi. Ponekad je dovoljno samo da osjeti vašu prisutnost u blizini te da opet utone u dubok i miran san. Pažljivo pogledajte da li je pelena suha, dok provjeravate koji su uzroci noćnog buđenja. Neki od uzroka mogu biti i bolovi u trbuhu ili pak izbacivanje viška hrane kroz usta. Nikako ga nemojte dizati iz krevetića ili se pak igrati s njime kada se probudi po noći, ovo mu može dati poticaj da ostane budan i neće više moći zaspati.

Svakako povedite računa da su madrac i plahte dovoljno udobne kako bi dijete lakše zaspalo. Jastuci, deke i plišane igračke mogu lagano omesti dijete kada pokušava zaspati. Vaše dijete bi trebalo biti toplo odjeveno, no ipak nemojte pretjerati. Ako dijete ima previše odjeće na sebi, to će ga zasigurno držati budnim, a i ako zaspe svako malo će se buditi. Svakako povedite računa da je i u sobu u kojoj spava temperatura ugodna.

Razgovarajte s pedijatrom. Ako vaše dijete često i neprestano plače, tada ni vrijeme za spavanje nije dostatno, postoji vjerojatnost da je u pitanju neki drugi problem kao što su grčevi u trbuhu. Ako vaše dijete plače zbog toga što je u bolovima posavjetujte se s pedijatrom kako mu pomoći. Kada djetetu pomognete da pobjedi svoje fizičke bolove, tek tada se možete opustiti. Svakako slijedite instrukcije vašeg pedijatra kako bi pomogli vašem djetetu da bolje zaspe i da mu je san bolji.