Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Kada početi s dohranom i koje namirnice prvo ponuditi

Kada početi s dohranom i koje namirnice prvo ponuditi
SvetlanaFedoseyeva / Shutterstock

Otprilike oko šestog mjeseci bebe su najčešće spremne za svoju prvu krutu hranu. Kada započinjete s prvom hranom uvijek pazite da je tekstura glatka kako bi ju beba lakše mogla progutati.

Prvi obroci krute hrane neka bude pire od namirnica koje su bogate željezom i sadrže razne hranjive tvari. Važno je napomenuti da uz krutu hranu koju uvodite postepeno, nastavite s dojenjem ili ako koristite formulu jer će u počecima beba konzumirati minimalno hrane dok se ne privikne na nove okuse i teksturu. Kako se unos krute hrane bude povećavao tako ćete lagano smanjivati količinu mlijeka.

 

Znaci koje će vam vaša beba davati da je spremna za uvođenje dohrane su:

 • da može bez problema držati uspravno glavicu
 • da može sjediti uz malu ili minimalnu podršku
 • pokazuje interes za hranu dok gleda druge da jedu npr. otvara usta dok gleda drugu osobu dok jede ili poseže rukom za hranom
 • kad prestane jezikom gurati hranu iz usta
   

Savjeti za lakše hranjenje

Tekstura prvih namirnica neka bude poput pirea, nakon što beba usvoji i prestane izbacivati hranu možete početi davati hranu manje kašastu pa čak i rezanu na prutiće, a nakon toga nešto kruću hranu koja je sjeckana na manje komadiće kako bi beba mogla prstićima sama uzimati i stavljati u usta.

 • Odvojite dovoljno vremena za hranjenje i budite strpljivi jer za sve u početku je potrebno više vremena
 • Počnite s manjim količinama koje ćete postepeno povećavati
 • Potaknite ju da jede, ali nemojte previše forsirati ipak su to novi okusi na koje se beba treba priviknuti zato im nudite više puta istu hranu.
 • Neka razmak od zadnjeg hranjenja bude oko 3 sata prije nego ponudite novi obrok jer ako je beba gladnija veća je vjerojatnost da će bolje prihvatiti krutu hranu
 • Kad dođe u fazu da može samo rukicom staviti hranu s tanjura u usta pustite da sama jede jer će joj to biti interesantno i zabavno. Pripremite se na nered koji će nastati oko vaše bebe, ali to je sve normalno i dobro za djetetov razvoj.
   

Koju hranu nuditi i koje strukture bebi staroj između 6-8 mjeseci

Kada započinjete s uvođenjem prvih namirnica oko 6. mjeseca starosti neka tekstura bude glatka poput kaše. Pazite da hrana bude bogata željezom i da sadrži hranjive tvari.

Priprema hrane neka bude kuhana ili kuhana samo na pari. Najbolje da s dohranom krenete s povrćem poput brokule, mrkve, špinata, slatkog krumpira... Povrće je bogato vlaknima koje pomaže da se formira stolica i da nesmetano prolazi kroz probavni trakt.

Brokula

Brokula sadrži različite biološki aktivne sastojke (fitokemikalije), čija antioksidativna svojstva pozitivno utječu na zdravlje. Brokula sadrži veliku količinu vitamina B skupine i ona je jako važna za normalno funkcioniranje živčanog sustava. Također zbog svojih sastojaka brokula je važna za pravilan rast i razvoj, sprečava zatvor i jako je dobra za probavu.

Jača imunološki sustav, dobra je za jačanje kosti i zuba te je također fantastična hrana u trudnoći i za vrijeme dojenja. Brokula je bogata željezom te je odlična u borbi protiv anemije. Brokula je iznimno vrijedan izvor vitamina i minerala poput vitamina C, provitamina A, vitamina B6, pantotenske kiseline, riboflavina, kalcija, magnezija, željeza, fosfora i kalija.

Mrkva

Mrkva je sjajan izvor antioksidanata i neophodna je za zdravlje očiju i kože. Ima antiseptičke i antibakterijske učinke i pomažu jačanju imunološkog sustava. Mrkva potiče stvaranje sline koja se bori protiv bakterija u usnoj šupljini.

Mrkva je također bogata vitaminima i mineralima poput Beta karoten, Vitamin C, kalij, željezo, tiamin, niacin, vitamin B6 i folate, te mineral mangan.

Slatki krumpir

Slatki krumpir je još jedna namirnica koja je dobra za imunološki sustav i antioksidans s protuupalnim svojstvima. Također pomaže u smanjenju začepljenosti nosa što ga čini izvrsnom hranom u jesenskim i zimskim mjesecima kada je zapravo u sezoni! Zbog svog vitamina C i beta karotena, slatki krumpir je jako dobar za zdravlje očiju i kože, sadrži i željezo za zdrav rast i razvoj.

Slatki krumpir je bogat Beta karotenom, Vitaminima C i B kompleks, magnezijem i željezom.

Bundeva

Bundeva je još jedno povrće koje igra važnu ulogu za zdrave oči i kožu, jača imunološki sustav i pomaže u izgradnji jakih kostiju. Bundeva ima unutarnja antiseptička i antimikrobna svojstva, što je čini izvrsnom hranom za jelo.

Bundeva sadrže obilje vitamina A, C, E i folne kiseline te minerala i elemenata u tragovima primjerice, kalija, kalcija, selena i fosfora.

Špinat

Špinat je sjajan izvor antioksidanata. Zbog sadržaja željeza igra vitalnu ulogu u rastu i razvoju. Zbog sadržaja vitamina K potiče mineralizaciju kostiju i zajedno s manganom, bakrom, magnezijem, cinkom i fosforom pomaže u izgradnji zdravih zuba i noktiju.

Špinat ima i zaštitni učinak na kožu. Uz to su proteini u špinatu neophodne za vaše dijete jer igraju važnu ulogu u rastu i razvoju mišića jačajući djetetov metabolizam.

Špinat je također odličan odabir i za trudnice jer pomaže normalnom razvoju fetusa. Mamama koje doje se isto preporučuje jesti špinat jer putem mlijeka prenosite zdrave blagodati špinata na vaše dijete.

Špinat je  bogat klorofilom, proteinima, mineralima željezom, magnezijem, fosforom te brojnim oligoelementima potrebnima za održavanje ravnoteže zdravlja.

Kako pripremiti hranu za svoje dijete?

Kuhajte ili na pari kuhajte malu količinu samo jednog od ovog povrća. Zatim ga štapnim mikserom izmiksajte u glatki pire, da bude što glađe teksture možete dodati malo vode u kojoj ste kuhali povrće. U počecima dohrane ponudite male količine.

Povrće za koje ste se odlučili uvesti prvi put nudite tri dana za redom prije nego ponudite neko drugo povrće. Nakon što isprobate 4-5 različite vrste povrća koje ste nudili po tri dana možete početi s kombiniranjem 2 vrste povrća:

 • Mrkva i brokula
 • Brokula i slatki krumpir
 • Bundeva i mrkva
 • Špinat i slatki krumpir

Kao i s jednim povrćem tako i kad krenete kombinirati povrće istu kombinaciju nudite tri dana za redom kako biste djetetu pružili priliku da iskusi nove teksture i okuse.

 

Koje su prednosti pripreme vlastite hrane za bebu?

 • znate da nema skrivenih šećera i soli
 • znate točno što ste dali djetetu, prvenstveno ako imate svoje domaće povrće
 • sigurni ste da nema skrivenih sastojaka i alergena
   

Što bih trebali izbjegavati davati bebi?

 • nemojte dodavati sol i šećer u hranu
 • dok nema zubiće i ne nauči gristi nemojte djetetu davati tvrdu hranu zbog opasnosti od gušenja
 • nemojte davati med dok dijete ne napuni 12 mjeseci Dajte djetetu med prije navršenih 12 mjeseci jer to može rezultirati novorođenim botulizmom zbog bakterija koje se nalaze u medu
 • nemojte nuditi sokove zaslađene rafiniranim šećerom
 • izbjegavajte davati nezdravu hranu poput: čipsa, keksa, smokija, čokolade i ostalih namirnica koje nemaju hranjive vrijednosti