Velimir Šimunić

Velimir Šimunić

prof.dr.sc., dr.med. / specijalisti ginekologije i opstetricije, subspecijalisti humane reprodukcije

Redovni je profesor ginekologije i porodništva na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Uža mu je specijalnost humana reprodukcija (subspecijalist) i dugogodišnji je predsjednik Hrvatskog društva za humanu reprodukciju i ginekološku endokrinologiju pri Hrvatskom liječničkom zboru.

Svoj dosadašnji radni vijek proveo je u najuglednijoj ginekološkoj Klinici Medicinskog fakulteta i KBC-a Zagreb, u Petrovoj. Magisterij i doktorat znanosti obranio je na Sveučilištu u Zagrebu. Svoju edukaciju obavljao je pod vodstvom prof. Drobnjaka, prof. Grizelja, A. Lopate, Johnsona, L. Speroffa, u Erlangenu, Glasgowu, Upsali, Melbourneu, Londonu i Norfolku.

Sudjelovao je u primjeni i napretku većine postignuća Zavoda za humanu reprodukciju u Petrovoj. Dr. Šimunić je već 1982/83. započeo IVF program u Petrovoj i bio vođa stručnjaka koji su tada kao 8. zemlja u svijetu postigli začeće i rođenje 1. IVF djeteta Hrvatske, Roberta Verige. Od tada je pomogao da se tim metodama rodi više od 4500 djece.

Prof. Šimunić je Pročelnik Zavoda za humanu reprodukciju u Petrovoj i odgojio je (educirao) brojne stručnjake iz zemlje i inozemstva. Gotovo sve današnje ugledne subspecijaliste humane reprodukcije u zemlji. Nesebično je pomagao u edukaciji Slovenskih, Poljskih, Čeških, Mađarskih, BiH, Srpskih i Makedonskih stručnjaka za IVF. Predavač je na 4 poslijediplomska studija. Predavanja, edukacija i prenašanje iskustva smatra svojom velikom privilegijom.

Član brojnih svjetskih strukovnih udruga, urednik više uglednih časopisa. Autor ili koautor je, uz više od 250 heterocitata inozemnih stručnjaka.

Držao je više od 250 plenarnih predavanja kao pozvani predavač u zemlji i inozemstvu, sudjelovao aktivno na stotinjak kongresa, a sam organizirao i predsjedao 20-tak Kongresa i Simpozija.

Za svoj stručni i znanstveni doprinos odlikovan je između brojnih i Ordenom sa srebrnim vijencem (1988), Redom Danice Hrvatske s likom R. Boškovića (1995), Redom Hrvatskog trolista (1995), Poveljom HLZ za doprinos hrvatskoj medicini (2009)

Pomogao i pomaže u edukaciji hrvatskih stručnjaka za primjenu novih i uspješnih tehnologija u IVF/ICSI liječenju.
Novosti iz humane reprodukcije objavljuje i na portalima IVF poliklinike i CyberMed-u.

Trajno i uspješno surađuje s IVF centrima u Mariboru, Zürichu, Ljubljani, Pragu, Bruxellesu, New Yorku (Cornell Univ.), Cambridgeu i Sarajevu.

Članci autora

Histeroskopija i neplodnost

Histeroskopija i neplodnost

Histeroskopija je važna endoskopska operacija u ginekologiji, jer ima široki spektar dijagnostičkih i terapijskih mogućnosti.

Hiperstimulacija jajnika

Hiperstimulacija jajnika

Uspjeh liječenja neplodnosti s IVF/ICSI-jem temelji se na broju i kvaliteti jajnih stanica.