Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Zašto je igranje s djecom važno?

Zašto je igranje s djecom važno?

Igra nije samo zabava, već je i najbolji način da djeca uče i razvijaju se.

Možda se nama čini da je to samo igra, ali igranjem djeca vježbaju sve vještine koje će im trebati kad odrastu. Da bi rasli i razvijali se, djeci treba vremena i pažnje od nekoga tko se rado igra s njima.

U današnje vrijeme kad je vremena koje možemo provesti s djecom u igri sve je manje trebamo se truditi da vrijeme koje provedemo s njima bude kvalitetno. Što je više djece roditeljski angažman je veći, ali prednost ako imate dvoje ili više djece je u tome što su starija braća i sestre najbolji suigrači jer s njima mlađe dijete uči i usvaja nove vještine. Što je dijete starije to će se više znati samo zaigrati i manje će trebati stalnu roditeljsku prisutnost.

Uključite dijete u svakodnevne aktivnosti

Stariju djecu možete uključiti i u ono što vi radite da vam pomognu jer tako provodite vrijeme zajedno, dijete usvaja nove stvari i na kraju ipak odradite što ste trebali, a njima će to izgledati kao igra. Djeca uče iz svega što rade i sve što se događa oko njih. Djeca vole da su im roditelji blizu i na oku zato dok recimo kuhate stavite ih da crtaju ili slažu puzzle na kuhinjskom stolu jer im tako uvijek možete priskočiti u pomoć ako vas trebaju.

Kad čistite prašinu možete dat i djetetu jednu krpicu jer se tako ono osjeća da je odraslo i da pomaže svojim roditeljima. Kad slažete veš možete ih zamoliti da složene čarape nose u ladicu, kad kuhate pokažite im što radite i razgovarajte s njima o tome. Ako ih uključite u stvari koje radite, polako će dobivati predodžbu što i na koji način funkcionira u životu jer oni jako brzo upijaju i uče nove stvari. Maloj djeci je sve što odrasli rade zabavno, zato ih pustite da vam pomognu u stvarima koje mogu, jer tako uče i savladavaju nove vještine.

Odvojite svaki dan vrijem kad ste posvećeni samo njima, razgovarajte o svemu, čak i o banalnim stvarima kao što su što sve trebate kupiti za kuću, što ćete sutra kuhati ... Kroz razgovor će dijete usvojiti puno novih riječi i pojmova.

Pozitivne stvari igranja na otvorenom

Svaki dana ako to vremenske prilike dopuštaju izađite van jer je djeci potrebno da trče, skaču i penju se. Igranje na otvorenom prostoru ima puno pozitivnih učinaka na djecu:

  • djeca koja provode više vremena vani imaju jači i imuniteti i otpornija su
  • fizička aktivnost je također jedna od pozitivnih učinaka na djecu jer djeca vani su slobodnija, više se kreću, penju se, istražuju, igraju razne sportove koje u zatvorenom prostoru ne mogu.
  • vitamin D je djeci jako važan jer ima funkciju održavanja potrebne količine kalcija u organizmu, a on je djeci jako važan za pravilan rast i razvoj, dobiva se upravo boravkom vani na suncu
  • igranje na otvorenom smanjuje stres kod djece, bez obzira na to što se nama može ne čini da su djeca pod stresom i oni imaju svoje stresne situacije kroz koje prolaze u odrastanju

Uz sve obaveze koje roditelji imaju teško je pronaći vrijeme za igru sa svojim djetetom, ali nemojte zaboraviti da su prvi mjeseci i godine jako važne jer su one temelj za usvajanje i svladavanje novih vještina.