Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Zašto dolazi do tantruma kod djece i kako reagirati u tom trenutku

Zašto dolazi do tantruma kod djece i kako reagirati u tom trenutku
Ilike / Shutterstock

Tantrumi, nekontrolirani izlijevi bijesa i frustracija, uobičajeni kod male djece nas iznenade svaki put. Ali kako se nositi s njima?

U jednom trenutku sve je mirno i ugodno, sjedite za stolom sa svojim djetetom i večerate, i onda odjednom bez nekog posebnog razloga krene opiranje i vrištanje i imate osjećaj da vas je pogodio grom iz vedra neba; stručnjaci ovakvo stanje nazivaj tantrum. Pitate se od kud je ovo došlo i čime izazvano, najvjerojatnije neka banalna stvar vama, ali vašem djetetu u tom trenutku jako važna.

Srećom ovakvi trenuci kod predškolske djece su rijetki, dok se kod dvogodišnjaka skoro na dnevnoj bazi javljaju tantrumi. Treba se znati nositi s ovom fazom dječjeg razvoja koja je normalna. Roditelji koji imaju stariju djecu mogu potvrditi da se tantrumi u kasnijoj dobi javljaju, ali su te situacije ipak rjeđe.

Iako ste možda zabrinuti i mislite da je ovakvo ponašanje simptom teške naravi, nemojte to uzimati k srcu jer tantrumi su skroz normalna pojava.

Prevelike emocije često su uzrok tantruma vašeg predškolskog uzrasta. Iako vjerojatno neće tako lako izgubiti kontrolu kao nekada, ipak se mogu i dalje pojaviti. Umor, strah, odbacivanje od strane vršnjaka i promjene u obiteljskom okruženju su česti pokretači tantruma.

Što učiniti kada dijete dobije napad tantruma

Proživljavanje tantruma nije lijep prizor. Osim što u tome trenu mogu krenuti udarati po podu, vrištati i bacati se, može doći i do toga da zadrže dah i da poplavi u licu. I ovo stanje nije za zabrinuti se, jer dolazi i prolazi, ako mislite da je ipak pretjerano konzultirajte sa svojim liječnikom koji će vas znati uputiti što dalje.

Ono što je važno nemojte gubiti kontrolu. U trenutku tantruma sigurno ćete poželjeti otići iz prostorije, ali to nikako nije dobro jer će se vaše dijete u tom trenutku osjećati napušteno. Velika količina emocija koju osjeća može ga uplašiti, ali njemu je važno da ste tu i prisutni. U trenutku tantruma dijete ne može slušati i ako krenete vikati ili prijetiti to u tom trenutku neće doprijeti do njega. Umjesto toga samo mirno sjedite pored njega i nakon kratkog sjedenja pokušajte mu prići, ako vam dozvoli uzmite ga u krilo i držite ga neko vrijeme dok se ne smiri jer zagrljaj i utjeha su mu u tom trenutku potrebni. Ako ipak ne dozvoli da mu priđete još malo pričekajte i ostanite u prostoriji dok se još malo ne smiri i pokušajte ga ponovno primiti u krilo i zagrliti.

Pokušajte osvijestiti da ste vi odrasla osoba i bez obzira koliko dugo tantrum trajao nemojte popuštati u nerazumnim zahtjevima i nemojte pregovarati dok je još u tantrum fazi. Ako popustite samo ćete pomaknuti granicu i dati mu mogućnost da to opet ponovi ako nešto ne dobije.

Ako je ispad eskalirao do točke kad udara ljude ili kućne ljubimce, baca stvari ili viče, pokupite ga i odnesite na sigurno mjesto, poput svoje spavaće sobe, gdje ne može naštetiti sebi i drugima. Reci mu zašto je tamo i dajte mu do znanja da ćete ostati s njim dok se ne smiri. Ako se tantrum dogodi na javnom mjestu poput restorana, kina ili trgovine, izvedite ga van i budite s njim dok god se ne smiri.

Ono što je važno da nakon što tantrum prođe pokušajte dijete staviti u krilo ili jednostavno sjednite pored njega i razgovarajte o situaciji koje se dogodila. Dok razgovarate koristite jednostavne rečenice, njemu poznate. Ustanovite što ga je dovelo do frustracije i pomozite mu da svoje nezadovoljstvo kaže na glas kroz razgovor jer na taj način mu možda možete pomoći da izbjegnete da se iz istog razloga to ponovi.

Jedan od banalnih primjera je da ne želi gljive na pizzi, ali to niste znali ili ste zaboravili napomenuli konobaru prilikom naručivanja. I tada kroz razgovor koji ćete voditi nakon što prođe faza "uragana" mu kažete nešto poput: Znam da si ljut jer pizza nije onakva kako si želio, ali sad možemo napraviti sljedeće: da maknemo gljive ili da naručimo novu pizzu (a ovu ponesemo doma nekom od ukućana) i da ćete svakako idući puta prilikom naručivanja napomenuti konobaru. Neka zna kad se idući puta bude izrazio riječima da možda može postići ono što želi ako to nije suprotno pravilima koje postavlja roditelj. Recite mu smirenim tonom sa smiješkom da ga niste razumjeli dok je vrištao, i da sad kad je smiren i kad je jasno rekao što ga je uznemirilo da mu možete pomoć i zatim ga zagrlite.

Nastojte izbjeći situacije koje dovode do tantruma, obratite pažnju na stvari koje su okidač za tantrum i pokušajte izbjeći mogućnosti da se dogodi novi tantrum.

Uzroci koji mogu dovoditi do tantruma

Vodite računa da je dovoljno odmoran i uvijek imajte nešto pri ruci za jesti jer su napadi češći ako su djeca umorna ili gladna.

Ponudite mu ograničeni izbor. Dijete kroz odrastanje suočava se s neovisnošću, ali i zahtjevima koji dolaze od vas, učitelja ili svojih vršnjaka. Nitko ne voli da mu stalno netko naređuje što mora raditi. Ponudite mu opciju na primjer: Želiš li kokice ili sladoled? Jer na taj način je samo odlučilo što želi.

Najavite nove aktivnosti koje će se dogoditi nakon trenutne radnje. Recimo ako ste u parkiću na ljuljački recite mu da bi trebali krenuti kući, ali prije nego krenete da ćete se još recimo 10 puta zaljuljati i onda krenite odbrojavati da zna kad dođete do deset da se zaustavljate i krećete prema doma.

Preispitajte malo sebe i trenutno stanje u vašoj obitelji. Jeste li možda u posljednje vrijeme jako okupirani nečim i nemate dovoljno vremena za dijete? U kakvom ste odnosu s vašim partnerom i ostalim ukućanima? Ako ste u teškom razdoblju, sve se to može odraziti na vaše dijete i biti dodatni okidač za tantrume.

Obratite pažnju koliko često kažete ne. Ako primijetite da je to prečesto, pokušajte odvagnuti kad je stvarno potrebno, a kad ne. Olakšajte si i odaberite bitke koje želite i morate voditi. Jer ponekad da ostane još 5 minuta duže budan i da završi što radi puno je lakše nego da uvijek morate ići na teži način i za vas, i za vaše dijete.

Ako vam se čini da se ne možete nositi s ponašanjem vašeg djeteta konzultirajte se sa stručnom osobom koja će vas dalje uputiti i dati vam prijedloge za rješavanje vašeg problema.