Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Zaštitite se od usporedba s ostalim mamama

Zaštitite se od usporedba s ostalim mamama
LightField Studios / Shutterstock

Prirodna pojava je da nakon što ostanete u drugom stanju, kroz razgovor s drugim mamama dijelite svoja iskustva i već tada nesvjesno krećete s usporedbama.

Uspoređivane djece često se javlja kod mama, pa čak i kod onih koje se trude izbjeći razgovore koji dovode do uspoređivanja. Jednostavno je nemoguće ne primijetiti kako se 6 mjesečna beba vaše prijateljice već postavlja u položaj za puzanje, a vaša još nepokazuje interes za puzanjem.

Normalno je da u razgovoru dvije mame dođe do razgovora o napretku njihove djece jer je prirodno u nama da se pohvalimo kako napreduje naše dijete i koje nove vještine je steklo.

Budite zadovoljni!
Yuri Arcurs/Shutterstock.com

Prekretnice u razvoju

Bebe se jako razlikuju kad se radi o prekretnicama kao npr. kako dijete sjedi, puže ili hoda. Dok neke bebe tu prekretnicu dostignu s 10-ak mjeseci, neka je ne moraju dostići i do 18 mjeseci. Ali, sva su djeca različita i to nikako ne znači da će tako biti cijeli život - da će neki biti napredniji.

Mame su tu da uoče svaki napredak ili problem tijekom bebinog razvoja i pravovremeno potražiti adekvatnu pomoć. Zato nije čudo da stalno vode brigu o tome što je normalno a što nije. Da bi se umirili, budite svjesni činjenice da ako se vaše dijete normalno razvija, neka mala "kašnjenja" u dostizanju prekretnica u razvoju sigurno neće utjecati na njegov daljnji rast i razvoj. Neka djeca prije prohodaju, neka prije propričaju.

"Moja beba spava cijelu noć!"

Kada se susretnu dva mlada roditelja očito je koje će prvo pitanje biti: spava li tvoje dijete cijelu noć? Nažalost odgovor nije uvijek pozitivan jer neke bebe brzo uhvate ritam spavanja i prespavaju cijelu noć dok se neke bore sa svojim noćnim rasporedom spavanja.

Nije lako roditeljima kad čuju da dijete njihovih prijatelja spava cijelj noć i najčešće si postavljaju pitanje kako im to uspjeva i što mi činimo loše, nemojte se osjećati loše jer pravi razlog tome je teško otkriti to je jednostavno tako i nemojte si uzimati k s rcu da radite nešto loše.

Spavanje kod beba
Max Topchii/Shutterstock.com

Baš kao i prekretnice u razvoju, navike u spavanju su različite - ono što odgovara jednoj bebi ne mora nužno odgovarati i drugoj. Možete zamoliti prijateljicu da vam objasni kako joj uspijeva uspavati bebu ali to vas može još više oneraspoložiti kad shvatite da i vi vašu bebu stavljate na spavanje na isti način a da to ne pomaže. Međutim, prihvatite tu činjenicu - lakše će vam biti.

Usporedbe ponašanja

Naša djeca pripadaju nama ali to ne znači da nam pripada i njihov temperament! Poput boje očiju i njihova osobnost je urođena ali teško je biti smiren kada dijete histerično plače u trgovini ili ne vole prisustvo drugih ljudi.

Puno smo se puta susreli s djecom koja mirno sjede i igraju se, crtaju i druže. Ali isto tako, susreli smo se puno puta s djecom koja se s istim tim bojicama igraju na drugi način - bacaju ih okolo. Opustite se, to je potpuno normalno ponašanje jer, vjerujte, i takva se djeca zapravo zabavljaju samo što imaju daleko više energije nego mirnija djeca i zato im treba vaša pomoć. Odvedite ih u park da se istrče. Njihov dan mora biti energičan kako bi potrošili taj višak energije i kako bi na kraju dana mogli zadovoljni (i umorni) zaspati.

Naravno da morate koristiti disciplinu ili blage korekcije u ponašanju vašeg djeteta kada namjerno učini nešto ružno, neugodno ili opasno i dati mu neke obrasce ponašanja bilo ono tek prohodalo, predškolske dobi ili je već odraslije dijete.

Ali kada se radi o djetetovoj osobnosti obično i jednostavno prihvaćanje je ključ uspjeha, ako ste vi društveni tip a vaše dijete je sramežljivo ili ako vi uživate u športovima ali vaš mališan se boji lopte, prilagodite se i naučiti razumjeti njega i poštujte njegovu osobnost.

Usporedbe u odnosima

Nova beba može biti veliki napor u odnosima s vašim partnerom a imajući prijateljicu koja ima "savršenog" supruga neće umanjiti vaš problem.

Postoje parovi gdje oba supružnika preuzimaju i dijele sve obaveze poput pospremanja kuće, pripreme hrane, brige o djetetu itd. Ali, postoje i oni parovi gdje se samo jedan roditelj (u većini slučajeva je to mama) brine za gotovo sve poslove u kući. Ono na što vam želimo skrenuti pozornost je činjenica da bez obzira što se neki parovi čine "savršenima", vi doista ne znate kakva je zapravo situacija kod njih - možda je to samo paravan, a realnost je bitno drugačija i da vi zapravo nemate pojma što se tamo zapravo događa... Bolja je opcija da postanete zahvalni za stvari koje vaš partner čini za vas!

Sretna obitelj
AVAVA/Shutterstock.com

Ako vam vaš partner ne pomaže onoliko koliko bi vi to htjeli ne morate se zbog toga gristi u sebi i stalno prigovarati. Radije pročitate neko štivo na tu temu kako bi naučili neke nove načine kako da objasnite vašem partneru zašto je bitno da i on sudjeluje u svemu i da vam pomogne. Ipak je on vaš životni partner i trebao bi vaš život učiniti lakšim, kvalitetnijim i veselijim.