Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Učimo djecu čitanju knjiga od malena

Učimo djecu čitanju knjiga od malena
Ilike

Znate li da je metoda glasnog čitanja ključna za razvijanje čitateljskih navika?

Znate li koliko je važna za kasniji uspjeh u školi te općenito uspjeh u stjecanju znanja i vještina? Služi i kao prevencija poteškoća u čitanju koje se mogu javiti već u najranijoj dobi. Da ne bude zabune, izuzetno je važno čitati djeci svih uzrasta, a ne samo najmlađima.

Evo nekoliko činjenica zašto je važno čitanje naglas te savjeta i ideja za provedbu glasnog čitanja djeci najmlađe dobi:

  • Djeca, koja od najranije dobi nauče vrijednost knjiga, najčešće postanu vrsni samostalni čitatelji.
  • Glasno čitanje pomaže djeci povezati ono što vide, čuju i pročitaju. Glasno čitanje odraslih djeci proširuje dječji vokabular i proširuje njihovo opće znanje.
  • Postajete čitateljski uzori djeci.
  • Glasno čitanje djeci, ali i vama, otkriva literaturu koju možda nikada sami ne biste otkrili, poput poezije, kratkih priča...
  • Upoznajete djecu s književnim jezikom koji se znatno razlikuje od svakodnevnog govora, ili jezika koji se čuje na televiziji, pročita u novinama ili čuje u filmovima.
  • Potičete ih na maštanje o ljudima, mjestima, vremenima i događajima koje nisu upoznali ili doživjeli.
  • Stvara se veza između djeteta i odraslog koji mu čita te im tako osigurava zajedničke teme za razgovor. Govorenje i razgovor pomažu u razvoju vještina čitanja i pisanja.
  • Glasno čitanje pomaže razvoju kognitivnih sposobnosti kroz razgovore o pročitanom.
  • I na kraju, ali ne i manje važno - glasno čitanje je zabavno!

Uzmite dijete u krilo i to tako da ono može gledati slikovnicu. Igrajte se riječima, stvarajte rime, pjevajte, uključite ime djeteta u priču ili pjesmu jer djeca to vole. Knjižarski lanac Algoritam MK nastavlja sa serijom super skcija. U travnju, tradicionalno organiziraju „Mjesec dječje knjige“. Posjetite  Algoritam – MK. Čekaju vas posebne ponude, radionice i druga iznenađenja.

Izvori
1. Koralek, D. Reading aloud with children of all ages. www.communityplaythings.com/resources/articles/reading/readingaloud.html (17-03-2013)
2. Polette, K. Reasons to read aloud to children. www.education.com/reference/article/reasons-read-aloud-children (17-03-2013)