Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Učenje kroz igru

Roditelji se često zapitaju mogu li kroz igru djeca naučiti nešto. Stručnjaci kažu da djeca najbolje i najlakše pamte kroz igru.

Učenje kroz igru
Alena Ozerova

Učenje kroz igru od velike je pomoći prije nego što djeca krenu u školu. Maleni vrlo brzo gube zanimaciju i koncentracija im se ne može dugo zadržati. Vrijeme provedeno kroz igru osim što je zabavno stvarno bude od koristi i djeca na jednostavan i lagan način pamte.

djeca brže uče kroz igru
Alena Ozerova/Shutterstock.com

Jedna od dužnosti roditelja je da dijete izvuče što je više iz igre. Za vas smo priredili par savjeta kako možete djetetu u tome pomoć.

Pridružite se zabavi – vaše će dijete puno naučiti igrajući se samo, no ako se vi igrate s njime, tada će učiti 10 puta brže. Međutim postoje situacije kada se samo želi igrati, potrudite se da ima prostora i za to.

Knjige – knjige su najbolji način da vaše dijete nauči nove stvari. Međutim vi ga morate animirati i učiniti čitanje zanimljivim kako bi dijete naučilo što više. Slikovnice i knjige namijenjene za djecu su najbolji način kako možete uskladiti igru i čitanje.

Grupno igranje – igranje s drugom djecom ne samo da potiče razvoj društvenosti kod djeteta, ono također pomaže razvijaju kooperativnih vještina i razumijevanje dijeljenja. Ne preporučuje se da dijete odmah što brže i bolje ubacite u grupu za igranje. Premlada djeca se često ne žele igrati s drugom djecom. Kada dijete napuni tri, četiri godine, tek tada se on počne osjećati ugodno u društvu druge djece.

Potičite kreativnost – ne možete djetetu usaditi kreativnost, no možete ga potaknuti da ju razvija. Uvijek vodite računa da vaše dijete ima papir, bojice, kockice ili bilo koji drugi predmet koji pomaže u razvoju kreativnosti. Kada nacrta, obavezno ga pohvalite, pa čak i kad nije nacrtao najbolje. Ako ga potičete i ohrabrujete, sigurno će svakim crtanjem biti sve bolji. Vrlo je važno da dijete ohrabrujete i vjerujete u njega.