Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Učenje kroz igru

Učenje kroz igru
Alena Ozerova

Roditelji se često zapitaju mogu li kroz igru djeca naučiti nešto. Stručnjaci kažu da djeca najbolje i najlakše pamte kroz igru.

Učenje kroz igru od velike je pomoći prije nego što djeca krenu u školu. Maleni vrlo brzo gube zanimaciju i koncentracija im se ne može dugo zadržati. Vrijeme provedeno kroz igru osim što je zabavno stvarno bude od koristi i djeca na jednostavan i lagan način pamte.

Jedna od dužnosti roditelja je da dijete izvuče što je više iz igre. Za vas smo priredili par savjeta kako možete djetetu u tome pomoć.

Pridružite se zabavi – vaše će dijete puno naučiti igrajući se samo, no ako se vi igrate s njime, tada će učiti 10 puta brže. Međutim postoje situacije kada se samo želi igrati, potrudite se da ima prostora i za to.

Knjige – knjige su najbolji način da vaše dijete nauči nove stvari. Međutim vi ga morate animirati i učiniti čitanje zanimljivim kako bi dijete naučilo što više. Slikovnice i knjige namijenjene za djecu su najbolji način kako možete uskladiti igru i čitanje.

Grupno igranje – igranje s drugom djecom ne samo da potiče razvoj društvenosti kod djeteta, ono također pomaže razvijaju kooperativnih vještina i razumijevanje dijeljenja. Ne preporučuje se da dijete odmah što brže i bolje ubacite u grupu za igranje. Premlada djeca se često ne žele igrati s drugom djecom. Kada dijete napuni tri, četiri godine, tek tada se on počne osjećati ugodno u društvu druge djece.

Potičite kreativnost – ne možete djetetu usaditi kreativnost, no možete ga potaknuti da ju razvija. Uvijek vodite računa da vaše dijete ima papir, bojice, kockice ili bilo koji drugi predmet koji pomaže u razvoju kreativnosti. Kada nacrta, obavezno ga pohvalite, pa čak i kad nije nacrtao najbolje. Ako ga potičete i ohrabrujete, sigurno će svakim crtanjem biti sve bolji. Vrlo je važno da dijete ohrabrujete i vjerujete u njega.