Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

TV kao dadilja? Ne!

TV kao dadilja? Ne!
Igor Stepovik

Želite li dodatno potaknuti razvoj vaše bebe? Onda prva stvar koju morate napraviti jest ugasiti TV! Zvuči nevjerojatno? Razuvjeriti ćemo vas ovim člankom...

Želite li dodatno potaknuti razvoj vaše bebe? Onda prva stvar koju morate napraviti jest ugasiti TV! Zvuči nevjerojatno i bezazleno ali najnovija istraživanja ukazuju na to da TV ne samo da zaglupljuje nego i "odgaja" asocijalnu djecu, a kasnije i ljude.

Koristite li TV kao dadilju?
Igor Stepovik / Shutterstock.com

Činjenice

  • Ne preporučuje se gledanje televizije djeci prije nego navrše dvije godine
  • Djeca mlađa od dvije godine dvostruko više vremena provode gledajući TV nego gledajući slikovnice.
  • 2009. godine Disney Company je optužen da je prikazivao program edukacije djeci koji nije edukativan

Savjeti i odgovori

Koristite li TV kao dadilju?
Roditeljstvo je teško. Svi trebamo odmor od izazova kao što su mala djeca. No, koristiti TV kao dadilju nije nešto s čime bi se trebalo hvaliti, ali svi znamo da je to spasonosni način kako bi malo predahnuli.

Pronađite balans
Malo gledanja TV-a neće naškoditi djetetu. No imajte na umu da je za vašu bebu svaki provedeni trenutak pred TV-om, trenutak manje za istraživanje svijeta koji ju okružuje! Kada TV smanji djetetu sposobnost istraživanja okoline tada se pojavljuju problemi. Previše televizije može uzrokovati smanjenu sposobnost djeteta, kao što je govor, igranje te načiniti jaz između djeteta i vas.

Što se tiče drugih digitalnih medija, postoje programi koji omogućuju vašem djetetu da bolje uči, no ni ti proizvodi nisu za djecu mlađu od dvije godine. Isto tako, nema dokaza da su djeca koja su koristila "edukativne" proizvode pametnija zbog toga i "spremnija" za školu.

Kao i za sve stvari, treba naći omjer između kvalitete i kvantitete.

Ideje za roditelje male djece.

  • Ako već dopuštate djeci da gledaju TV, budite pametni i prebacite na program koji je prikladan za njih, bez buke, bljeskova i ostalih efekata.
  • Nemojte pretvoriti TV u školu. Programi za djecu nisu dokazana pomoć u razvoju djeteta. Najbolja priprema za školu je da vi provodite vrijeme s njima.
  • Kako djeca odrastaju uklonite TV iz njihove sobe. Kada je TV ili drugi medij prisutan u sobi, djeca više vremena provedu pred time, nego sa svojim roditeljima, pa čak i prijateljima.
  • Naučite djecu da vas pitaju za dopuštenje korištenja medija. Ovaj mali trik omogućava sprječavanje stvaranja navike obaveznog gledanja TV i drugih medija.