Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Što učiniti kad vas dijete ignorira?

Što učiniti kad vas dijete ignorira?
Africa Studio / Shutterstock

Djeca često ignoriraju roditelje kako bi izbjegla učiniti ono što se od njih traži ili da izbjegnu svađu oko nečega što stvarno ne žele učiniti.

Neka djeca steknu naviku ignorirati roditelje jer znaju da će roditelji odustati i sami učiniti ono što bi trebalo dijete.

Odraditi ono što bi trebalo dijete jedna je od najvećih grešaka koje roditelj može napraviti, tako dijete dobiva potvrdu da ne mora sve odraditi što se od njega očekuje i sigurno će nastaviti s takvim ponašanjem koje nikako nije dobro.  

 

Ovo su sve načini nepoštovanja koji se ne bi smjeli tolerirati

Kako dijete ne bi bilo zbunjeno što se od njega očekuje počnite tako da provjerite jesu li vaši zahtjevi jednostavni i konkretni.

Važno je na koji način tražite da dijete nešto napravi. Primjer: "Pokupi igračke" sigurno će bolje proći nego "pospremi sobu".

Pospremi sobu je širok pojam i dijete ne zna što bi to točno trebalo značiti i najčešće ne zna od kud bi krenulo u pospremanju. Ako se točno izjasnite što želite da dijete napravi tako dijete ne može tvrditi da nije znalo što ste mislili.

 

Pronađite pravu motivaciju

Svi reagiramo na pozitivno potkrepljenje, stoga obavezno nagradite vaše dijete kad odradi što ste ga zamolili, nagrada može biti i nešto nematerijalno poput zagrljaja i iskrene zahvale što je napravilo što ste od njega tražili.

Pokušajte izbaciti "Ne" iz svog rječnika. Što ga više čuju, to će vas manje doživljavati da mu se obraćate.

Vikanje kao način komunikacije također nije dobar da doprete do djeteta. Govorite normalnim tonom da do djeteta dođu vaše riječi, a ne visina vašeg glasa.

Nikako ne smijete dopustiti da vas dijete namjerno ignorira, važno je ovakve situacije prevenirati primjerenim kaznama.

Kod kazni je najvažnije da budete dosljedni i da ih se pridržavate.

Nikad nemojte određivati kazne koje već u startu znate da nećete moći ispoštivati. Kazne ne smiju biti previše rigorozne, ali niti preblage.