Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Što učiniti kad se moj predškolac posvađa sa svojim prijateljem tijekom igre?

Što učiniti kad se moj predškolac posvađa sa svojim prijateljem tijekom igre?

Igranje s drugom djecom je najbolji način da predškolci nauče socijalne vještine, ali da bi to igranje prošlo nesmetano i bez svađe treba puno strpljenja s roditeljske strane.

Kad se vaše dijete počne natezati za igračku važno je da vi kao roditelj budete smireni. Roditelji najčešće oduzmu igračku, povisuju ton i ako se dijete i dalje ne smiri udalje dijete iz igre.

Postupci poput ovih bi mogli trenutno smiriti situaciju, ali tako vaše dijete neće ništa naučiti i ovakvo ponašanje će se nastaviti i u budućim igranjima s djecom. Umjesto toga pokušajte zauzeti pozitivan pristup, onaj koji će ga potaknuti da razmisli i da se u budućim igrama s djecom ne ponovi ili da se ponavlja što rjeđe.

Kad vaše dijete istrgne igračku, odbije ju podijeliti, viče na svoju prijateljicu ili ju čak udari, pitajte ga: "Misliš li da se zbog toga tvoja prijateljica Iva osjeća sretnom ili tužnom?" Najbolje je s ovim pitanjem pričekati dok se obje strane ne smire, a možda ćete u međuvremenu saznati i zašto je uopće došlo do otimanja i natezanja.

Pomažući svom djetetu da prepozna povrijeđene osjećaje svog prijatelja i potičući njegov osjećaj empatije, na kraju ćete ga naučiti da njegova reakcija ne bude tako burna i da ima manji problem s dijeljenjem stvari tijekom igre. Cilj vam treba biti da dijete počne razumjeti da svojim ponašanjem može drugoga povrijediti.

Pokušajte razgovarati s djetetom i kroz razgovor ga pitajte: Što misliš kako se Iva sad osjeća? Možda neko vrijeme neće htjeti da se igrate zajedno? Zatim ju pitajte kako bi se osjećao da se to dogodi njoj, na taj naći ćete i svom djetetu dati do znanja da su i njegovi osjećaji važni i ako im je obojema stalo da se igraju zajedno lijepo bi bilo da podijele igračke i igraju se zajedno.

Što dijete bude starije i više se približavalo šestoj godini bolje će razumjeti i shvatiti što ste mu u proteklih nekoliko godina pokušavali objasniti.

Potaknite djecu da sami riješi problem, možete ih pitati: "Koja igračka misliš da bi se Ivi svidjela"? Možda da joj daš da se igra s onom novom lutkom koji još nije vidijela, ili ih pitajte: Mogu li one same smisliti s čim bi se mogle igrati zajedno?

Kad dijete smisli prijedlog za kompromis, recite mu "Dobro razmišljanje", predškolci vole čuti pohvale, slobodno ih pohvalite.