Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Što trebamo znati o peludnim alergijama u dječjoj dobi?

Što trebamo znati o peludnim alergijama u dječjoj dobi?
BestPhotoByMonikaGniot / Shutterstock

Peludne alergije predstavljaju čest problem u dječjoj dobi. Djeca su posebno osjetljiva zbog njihovog nerazvijenog imunološkog sustava što može rezultirati različitim simptomima.

Što je to alergija?

 

Alergijom se smatra prekomjerna reakcija imunološkog sustava na različite čimbenike odnosno alergene iz okoliša. Peludna alergija je alergijska reakcija koja se javlja kao odgovor na pelud biljaka. Ovisno o godišnjem dobu polenizacija različitih biljaka kao što su lijeska, breza, trave, ambrozija može izazvati alergijske reakcije.

Kada osoba koja ima peludnu alergiju dođe u dodir s peludom biljaka na koje je alergična imunološki sustav reagira proizvodnjom antitijela što rezultira simptomima alergijske reakcije poput začepljenosti i curenja nosa, kihanja, kašljanja, svrbeža i crvenila očiju.

 

Epidemiologija

 

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije gotovo svaki drugi stanovnik u svijetu pati od nekog oblika alergije, a procjenjuje se da oko 10 do 30 posto ljudi boluje od respiratornih alergija. Alergijski rinitis je danas vrlo često oboljenje, tako da prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije od 10 do 25 posto stanovništva u svijetu boluje od nekog oblika alergijskog rinitisa.

Porast alergija među djecom bilježi se u urbanim sredinama i industrijaliziranim područjima. Alergije mogu biti uvjetovane genetskom predispozicijom, promjenama u okolišu, klimi ili godišnjem dobu, geografskim područjem te izloženosti određenim alergenima.

 

Simptomi peludnih alergija

Sezona je peludnih alergija i pojave niza  neugodnih simptoma kao što su:

- začepljenost i curenje nosa

- kihanje

- kašljanje

- suzenje

- svrbež očiju.

U djece je alergijski rinitis često udružen s upalama uha, a komplikacija svrbeža i crvenila očiju može rezultirati konjunktivitisom. Simptomi pridruženih bolesti mogu dominirati nad simptomima rinitisa te otežavati prepoznavanje alergije.

Navedene tegobe mogu biti vrlo neugodne i utjecati na svakodnevne aktivnosti, koncentraciju i san djeteta.

 

Postavljanje dijagnoze i alergološka obrada

Prepoznavanje simptoma peludnih alergija je važno kako bi se na vrijeme reagiralo i djetetu olakšale tegobe. U postavljanju dijagnoze alergijskih bolesti značajnu ulogu imaju anamnestički podaci.

Uputu o vođenju dnevnika tegoba i simptoma roditeljima i djetetu daje posebno educirana medicinska sestra. Subjektivnim davanjem podataka samog djeteta, ako je adekvatne dobi, odnosno roditelja ili članova obitelji, te kliničkim pregledom, liječnik postavlja sumnju na određenu alergijsku bolest.

Dijagnostičkom obradom potrebno je potvrditi ili isključiti sumnju. Alergološka testiranja na inhalacijske alergene kao što su peludi stabala, trava, grinje, dlaka životinje, plijesni možemo učiniti kožnim ubodnim testom i određivanjem vrijednosti specifičnih IgE protutijela na pojedine alergene iz krvi.

Navedeni testovi mogu se raditi neovisno o dobi djeteta. Medicinska sestra educira roditelje o  postupcima pripreme djeteta za alergološko testiranje. Samom pacijentu, a i roditeljima važno je detaljno objasniti kako se test provodi te zašto je provođenje navedenog testa važno. Kožni ubodni test provode medicinske sestre uz istovremeno pružanje podrške djetetu i roditeljima tijekom cijelog procesa, osiguravajući točnost testa i sigurnost pacijenta.

 

Liječenje peludnih alergija

U liječenju peludnih alergija koriste se antihistaminici, kortikosteroidi, antileukotrijeni i dekongestivi, a mogu biti u obliku tableta ili sirupa te različitih sprejeva za nos kao i kapi i masti.

Pravilno uzimanje terapije, redovita toaleta nosa te pravilna primjena kapi za nos i/ili oči temelji su dobre kontrole respiratorne alergijske bolesti. Prikaz ispravne tehnike čišćenja sluznice nosa te primjena kapi ili sprejeva i pružanje potpore još jedan je od zadataka medicinske sestre u liječenju alergijskih bolesti.

Kod djece s alergijom na peludi koja ne reagiraju adekvatno na konvencionalnu terapiju antihistaminicima i drugim lijekovima za simptomatsko liječenje korisna opcija može biti alergen specifična imunoterapija.  Alergen specifična imunoterapija temelji se  na postupnom uvođenju malih količina alergena u organizam djeteta (sublingvalno) kako bi se postupno izazvala tolerancija na te alergene.

Možete se savjetovati s pedijatrijskim alergologom o postupku i načinu provođenja hiposenzibilizacije (imunoterapije) u dječjoj dobi.

Uz redovito praćenje alergologa  i primjenu propisane terapije simptomi se mogu kontrolirati i olakšati djetetu život.

 

Prevencija peludnih alergija

Prevencija pojave simptoma također ima važnu ulogu u upravljanju peludnim alergijama kod djece. Medicinske sestre mogu pružiti savjete o tome kako smanjiti izloženost peludi (zatvaranje prozora tijekom sezone polena, korištenje pročistača zraka, redovito pranje kose i odjeće nakon boravka na otvorenom, nošenje kape i naočala za sunce kako bi se zaštitile oči…).

Prevencija također uključuje praćenje lokalnih izvještaja o koncentraciji peludi u zraku i ograničavanje vremena provedenog vani tijekom visokih koncentracija peludi. Za praćenje peludne prognoze u Republici Hrvatskoj postoji aplikacija koja uz odabir točne lokacije prikazuje koncentraciju peludi po satima i tako olakšava planiranje boravka na otvorenom.  

Zbog klimatskih promjena na globalnoj razini i visokih temperatura u  proljeće, posljedično čemu je cvatnja biljaka ranija, praćenje peludnog kalendara je otežano te su ovakve aplikacije puno bolji izbor.

 

Važno je znati!

Rano prepoznavanje simptoma, prevencija kao i pravilan izbor terapije ključni su u liječenju i praćenju djece s peludnim alergijama.

Edukacijom i savjetovanjem medicinske sestre ohrabruju djecu da postanu samostalna u uzimanju svoje redovite terapije te pružaju smjernice prema individualnim potrebama djeteta.

Uz podršku roditelja, medicinskog osoblja  i edukaciju o upravljanju peludnim alergijama, djeca mogu imati kvalitetan i aktivan život unatoč ovoj čestoj sezonskoj bolesti.