Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Što odgovoriti na pitanje poput: Kako nastaju bebe?

Što odgovoriti na pitanje poput: Kako nastaju bebe?
Losevsky Pavel_shutterstock / Shutterstock

Kada se djeca počnu razvijati i postati sve znatiželjnija, postavljaju sve zahtjevnija pitanja koja često iznenađuju roditelje.

Posebno je intenzivan period oko 4. ili 5. godine života, kada djeca već dobro govore, samostalno se kreću i jako su zainteresirana za svijet oko sebe. U tom razdoblju, često se susrećemo s mnoštvom upitnika na koja mališani žele dobiti odgovore. Pitanja poput "Zašto je brat muško?" ili "Kako nastaju bebe?" mogu nas iznenaditi ili nasmijati, ali je važno uvijek pokušati odgovoriti na njih.

 

Što odgovoriti na pitanja:

Kako nastaju djeca?

Kada nam djeca postave pitanje o tome kako nastaju djeca, trebamo biti svjesni da ona već nešto znaju o toj temi. To je vjerojatno već neko vrijeme glavna tema među djecom iste dobi u vrtiću. Prije nego što su vas išta pitala, već su čula različite odgovore od drugih izvore. Zato je važno da mi kao roditelji iznesemo vlastitu verziju odgovora na ovo važno i aktualno pitanje. Ne smijemo izbjegavati prave odgovore, jer time ne bismo poticali zdrav stav i razumijevanje seksualnosti kao normalnog aspekta ljudskog života.

Mogući odgovor na to delikatno pitanje može biti: "Ti si narastao/la u maminom trbuhu. Kada mama i tata jako vole jedno drugo, dogodi se da beba počne rasti u trbuhu mame. "Često će se nakon ovog odgovora postaviti dodatno pitanje poput: "Kako sam unutra došao/la?" Na ova pitanja ne možemo biti unaprijed pripremljeni, ali moramo reći nešto. Možemo objasniti djetetu da se ona/oni rodila/rodio iz jajašca u maminoj maternici, u trbuhu, te da izlazi kroz posebno mjesto koje se zove rodnica. Važno je da prilagodimo odgovor djetetovoj dobi i razumijevanju.

 

Što je to seks?

Drugo pitanje koje često postavljaju je "Što je to seks?" Na ovo pitanje možemo odgovoriti da je seks kada mama i tata vole, miluju se i budu blizu jedno drugome. Djeca nisu slijepa i primjećuju ponašanje oko sebe, pa je važno da imamo otvoren i iskren pristup objašnjavanju seksualnosti.

Važno je imati na umu da svako dijete različito percipira svijet oko sebe i razumijeva takva pitanja. Neki će biti zadovoljni jednostavnim odgovorima, dok drugima može biti potrebno više informacija. Uvijek trebamo prilagoditi odgovore djetetovoj dobi, njihovim dosadašnjim saznanjima i sposobnosti razumijevanja.

 

Zašto je on/ona umro?

Osim pitanja o seksualnosti, djeca često postavljaju pitanja o smrti. Kako odgovoriti na ta pitanja ovisi o običajima i vjerovanjima obitelji. Važno je biti iskren, ali na razumljiv način. Možemo objasniti da smrt dolazi kada osoba zaspi i više se ne probudi, kao da je otišla na dug san iz kojeg se ne može probuditi. Također, trebamo istaknuti da je smrt prirodni dio života i da će se s vremenom svi mi suočiti s tim.

U svakom slučaju, ključno je izbjegavati davanje lažnih odgovora ili odbijanje pitanja. Kada ne znamo odgovor ili nismo sigurni kako ga pravilno objasniti, trebamo to iskreno priznati i obećati da ćemo kasnije dati odgovor nakon što proučimo ili se konzultiramo s nekim. Također, važno je izbjegavati sramoćenje djeteta zbog postavljenih pitanja. Djeci trebamo pružiti sigurno okruženje u kojem se mogu slobodno izražavati i postavljati pitanja, bez straha od osude ili sramoćenja.

Ukratko, kada se suočimo s pitanjima koja nam djeca postavljaju, trebamo biti spremni na iskrenost i prilagoditi odgovore njihovom razumijevanju. Važno je biti podrška u njihovom procesu upoznavanja svijeta oko sebe i poticati njihovu znatiželju, bez obzira na temu koju postavljaju.

 

Krivi roditeljski odgovori

Saznat ćeš kad narasteš

Postoje neki roditeljski odgovori koji mogu biti neprimjereni ili štetni za dijete. Na primjer, kada roditelji odgovore: "Saznat ćeš kad narasteš", dijete neće čekati godinama da dobije odgovor. Umjesto toga, vrlo vjerojatno će potražiti informacije negdje drugdje, možda čak i na nekvalitetnim izvorima. Ovaj odgovor može dovesti do toga da dijete dobije netočne ili neprikladne informacije. Stoga, kao roditelji, trebamo razmisliti o tome želimo li da dijete dobije pouzdane informacije ili se osloni na druge izvore.

 

Pitaj mamu, tatu, baku...

Drugi problematičan odgovor je: "Pitaj mamu, tatu, baku..." Kada roditelji odgovore na pitanje djeteta na ovaj način, šalju poruku da im nije stalo, da nemaju vremena ili jednostavno ne žele komunicirati s djetetom. To može izazvati nelagodu i frustraciju kod djeteta. Kada se dijete obrati roditeljima s pitanjem, to znači da želi čuti njihovo mišljenje i dobiti odgovor od njih. Važno je pokazati interes za pitanja i brinuti se o djetetovim potrebama za razumijevanjem svijeta oko sebe.

 

Ne postavljaj takva pitanja

Treći roditeljski odgovor koji može biti problematičan je: "Ne postavljaj takva pitanja." Izražavanje ljutnje ili srama zbog određene teme može poslati dijetu poruku da se ne može uvijek obratiti roditeljima za pomoć ili da se treba stidjeti prirodnih i normalnih stvari. Ovaj odgovor može utjecati na samopouzdanje djeteta i njegovu sposobnost da se otvoreno izrazi. Umjesto toga, trebamo biti podrška djetetu i poticati ga da postavlja pitanja, bez obzira na temu. Važno je stvoriti sigurno okruženje u kojem se dijete može osjećati slobodno izražavati svoju znatiželju i tražiti odgovore.

Ukratko, kao roditelji trebamo biti svjesni da način na koji odgovaramo na pitanja djeteta može imati veliki utjecaj na njihovu radoznalost, samopouzdanje i odnos s nama. Trebamo pružiti podršku, biti otvoreni za komunikaciju i izbjegavati odgovore koji mogu izazvati nelagodu ili negativne osjećaje kod djeteta.