Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Što je sve potrebno za putovanje s djecom?

Što je sve potrebno za putovanje s djecom?
Trendsetter Images / Shutterstock

Uspješno putovanje s djecom započinje dobrom pripremom, a završava sretnim dolaskom na destinaciju.

Svako putovanje s djetetom za roditelje je uzbudljivo, ali pomalo stresno iskustvo. Prema našim iskustvima, roditelji obično ponesu previše (nepotrebnih) stvari koje većinom ni ne iskoriste ili im se dogodi da zaborave spakirati baš ono što će im stvarno zatrebati.

Bez obzira na to kojim putnim sredstvom putujete, ako je to moguće, poželjno je planirati vrijeme putovanja u vrijeme kad bi vaši mališani trebali spavati. Započnite putovanje neposredno prije popodnevnog ili noćnog spavanja kako bi putovanje djeci prošlo što brže, a vama sa što manje stresa.

Duže putovanje, ako je to moguće, planirajte u nekoliko etapa kako bi se dijete moglo prošetati, udahnuti malo zraka ili zabaviti izvan prijevoznog sredstva.

Također, postoje stvari koje bi svaki roditelj trebao spakirati ili imati uvijek u svom automobilu kako bi putovanje s djecom prošlo što ugodnije, a mi vam donosimo najvažnije od njih!

Što ponijeti sa sobom i uvijek imati pri ruci?

Voda

Uvijek sa sobom imajte spremnu vodu i tijekom putovanja često hidrirajte dijete. Zrak u većim prijevoznim sredstvima zna biti suh te je dobro djetetu često nuditi vodu.

Omiljena igračka

Ako dijete ima omiljenu igračku, tješilicu ili možda dekicu, svakako je ponesite sa sobom. Omiljene igračke djeci pružaju mir i sigurnost te će im pomoći da lakše podnesu veći broj nepoznatih ljudi ako putujete avionom, autobusom ili vlakom ili će ih umiriti u autosjedalici i pomoći im da lakše zaspu.

Muzika

Ako se nalazite u autu, dobro je djetetu pustiti omiljenu glazbu ili dječje pjesmice i tako ga zabaviti ili umiriti. Također, za manju djecu praktične su i muzičke igračke koje oponašaju razne šumove i tako umiruju dijete.

Omiljeni snack

Ovisno o tome kako dijete podnosi vožnju i pati li od mučnine tijekom putovanja, možete mu ponuditi omiljeni snack. Ako je dijete manje i ako možete, napravite pauzu za obrok i pričekajte pola sata prije nastavka putovanja. Ako je dijete veće i jede krutu hranu, ponudite mu omiljeni snack u vidu suhih grickalica i svakako izbjegavate tešku ili mliječnu hranu.

Vlažne maramice

Uz vodu, istakli bismo vlažne maramice kao jednu od najpraktičnijih stvari koju trebate imati sa sobom uvijek, a pogotovo kad idete na put. Djeca vrlo često diraju sve što vide i prljavim rukama dotiču lice i usta, uprljaju se dok piju ili jedu pa su vlažne maramice odlično rješenje ako vam tekuća voda nije dostupna.

Vlažne maramice mogu dobro poslužiti i za čišćenje predmeta koje tijekom putovanja trebate dodirivati ili koristiti. Naravno, vlažne su maramice must-have i za svaku torbu gdje se nalaze pelene i ostale potrepštine za prematanje beba i djece.

Rezervna odjeća

Tijekom putovanja vlakom, avionom ili autobusom ne možete kontrolirati temperaturu u prostoru pa je dobro dijete odjenuti slojevito kako biste ga mogli skinuti ili dodatno obući ako to bude potrebno. Također, uvijek sa sobom imajte i rezervnu odjeću, u slučaju da se dijete uprlja ili smoči.

Prijenosni DVD player ili tablet

Ako putovanje traje duže, djeci ponekad bude dosadno pa je pametno ponijeti omiljene crtiće ili video igrice na tabletu kako bi se zabavili tijekom putovanja. Crtić, odnosno njegovo trajanje je također dobar način da komunicirate djetetu koliko dugo još trebate putovati. Na dječja pitanja „Koliko još?“ možete komunicirati da će putovanje trajati taman toliko da pogleda određeni crtić do kraja.

U bogatoj ponudi Lupilu kozmetike za bebe, nalaze se i vlažne maramice s ekstraktom kamilice ili masline namijenjene njezi i čišćenju dječje kože. Posebno su mekane za kožu u području pelena, obogaćene su biljnim ekstraktima te nježno djeluju i njeguju dječju kožu. Cijela linija Lupilu kozmetike je veganska, dermatološki testirana, bez mineralnih ulja, bez silikona i bez parabena. Lupilu vlažne maramice s ekstraktom kamilice ili masline čiste, štite, njeguju te djeluju protuupalno i regenerativno na najosjetljiviju dječju kožu.