Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Sportski trokut iz roditeljskog kuta

Sportski trokut iz roditeljskog kuta
Dreams Come True / Shutterstock

„Sportski trokut“ čine dijete u sportu, trener i roditelj. On je sastavni dio svakog sporta, a posebice ako je sportaš još uvijek dijete.

Trener je stručnjak za sport, uči dijete novim vještinama i tehnikama te mu pomaže na sportskom putu. Roditelji su podrška, pomoć, uzor svojoj djeci i oni koji ih usmjeravaju.

I roditelji i treneri žele pružiti ono najbolje svojoj djeci sportašima. I jedni i drugi se svaki dan trude naučiti djecu novim vještinama i pomoći im da postanu uspješni i sretni ljudi i/ili sportaši. No, što kada dođe do problema u tom trokutu, posebice između trenera i roditelja? Što kada roditelji daju dobronamjerne savjete, a treneru se to baš i ne sviđa? Što kada roditelji nisu baš zadovoljni trenerom?

Iako se i jedni i drugi trude i rade najbolje što znaju, može doći do problema u komunikaciji. Stoga je ključ otvorena komunikacija. Nađite prikladno mjesto i vrijeme potrebno za razgovor i otvoreno recite što vam smeta te pokušajte zajedno doći do rješenja.

Budite konstruktivni, izbjegavajte kritiziranje, budite spremni čuti konstruktivnu kritiku i razmislite kako biste mogli najbolje riješiti problem. Pri tome imajte na umu da su svi kutovi ovog trokuta nužni i da bi za dijete bilo najbolje naći konsenzus.

Dakle, što kao roditelj možete napraviti?

  • Pokušajte prihvatiti trenerov autoritet i poštovati njegovo mišljenje ako vaše dobronamjerne savjete vidi kao uplitanje u njegov posao. Objasnite mu da vam to nije namjera pa će vjerojatno i on imati blaži stav prema tome.
  • Ukoliko imate neke nedoumice, pokušajte to riješiti direktno s trenerom i prihvatiti njegov način rada čak i ako se ne slažete sa svime. Ako trener nije uvijek spreman za razmjenu mišljenja, imajte na umu da komentari koje eventualno kažete pred djetetom dovode do rušenja trenerovog autoriteta što nije dobro ni za jednu stranu, a posebice ne za dijete.
  • Ako želite o nečemu pričati s trenerom, najavite mu to unaprijed i zatražite sastanak. Čekati da situacija eskalira nije dobro ni za koga.
  • Potrudite se biti svjesni sposobnosti svog djeteta i pitajte trenera za stručno i objektivno mišljenje.
  • Podsjetite se da ste uzor svom djetetu i da će vaše dijete „prekopirati“ način na koji se odnosite prema treneru. Razmislite kako želite da se vaše dijete odnosi prema osobama koje predstavljaju autoritet.
  • Ako ste se sami bavili istim sportom kao i vaše dijete, možete ponuditi pomoć treneru, ali naglasite da mu samo pomažete, a ne preuzimate njegovu ulogu. Dajte treneru do znanja da mu želite pomoći i da ste mu na raspolaganju, ali samo ako vas to zatraži.
  • Imajte na umu da trener može pogriješiti pa prije nego što reagirate i prokomentirate njegovu odluku, dajte si vremena da promislite i razbistrite um. Mirne glave ćete moći bolje dati konstruktivnu kritiku koja neće biti shvaćena kao napad, a možda i shvatite da trenerova odluka nije toliko loša kako vam se u početku činilo.

Imajte na umu da smo mi sami jedino što možemo kontrolirati i da drugu osobu ne možemo mijenjati. Ono što možemo mijenjati, trebamo, a ono što ne možemo, trebamo prihvatiti. Budite iskreni, otvoreni i pokažite poštovanje prema treneru.

Dajte priliku svakome da kaže svoje mišljenje i doprinese razvoju djeteta. Vi ste članovi tima koje vaše dijete treba kako bi sazrijevalo u sportu što uspješnije, a samo podržavajući i skladni tim pun razumijevanja može uvelike olakšati sportski put djece.