Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Savjeti za siguran odlazak i dolazak iz škole

Savjeti za siguran odlazak i dolazak iz škole
Dmitriy Shironosov

Vrlo je važno da djete od malih nogu zna sve što može o sigurnosti, to bi trebala biti jedna od važnijih stvari u odgoju.

Bilo da se radi o autobusu ili pak o sigurnim rutama za hodanje važno je dijete upozoravate na što treba obratiti pažnju već u prvim godinama njegova života.  Ako djetetu na vrijeme objasnite da mora voditi računa o svojoj sigurnosti, to će mu svakako dobro doći kasnije u životu.

Sigurnost do škole
Dmitriy-Shironosov/Shutterstock.com

Hodanje iz škole i u školu je jako dobar način da vaše dijete osjeti malo samostalnosti i provede vremena sa svojim prijateljima. Jednom kada s djetetom utvrdite rutu kojom će svaki dan ići i dolaziti iz škole, evo nekoliko sigurnosnih savjeta kako da taj put bude još sigurniji:

  • Prije svega pronađite i utvrdite tu rutu. Neka bude što je dalje moguće od prometnice, koji mu omogućava da cijelo vrijeme hoda po pločniku i neka ima što je manje pješačkih prijelaza moguće.
  • Dogovorite se s roditeljima iz susjedstva čija djeca idu s vašim u istu školu kako bi mogli skupa ići. Sigurnost je u brojnosti!
  • Naučite dijete da ne stoji uz sami rub ceste koju želi preći, da stoji podalje od tračnica tramvaja ili vlaka
  • Neka vaše dijete u ruksaku nosi svjetiljku u slučaju da padne mrak kada bude išlo doma.
  • Razgovarajte s djecom kako postupati sa strancima i što učiniti u takvim situacijama

 

Ako je škola koju pohađaju vaša djeca udaljen i potrebno je autobusom ići skrenite pozornost djetetu na sigurnosne mjere. Nije toliko opasno dok se vozi. Iako su vozači autobusa upozoreni da povedu dodatno računa o maloj djeci prilikom vožnje, vrlo je važno da svome djetetu naglasite da sjedi mirno i uspravno, te da se dobro drži prilikom vožnje da ne bi došlo do nezgode, jer nisu svi vozači toliko iskusni da nježno zaustave vozilo. Objasnite im da su vozačeva upozorenja važna i da moraju čekati da im vozač da potvrdu da se smiju približiti vratima.

Od ostalih savjeta za školsku djecu koja putuju autobusom do škole:

  • Prelazite cestu ispred autobusa gdje vas on može vidjeti.
  • Recite vozaču ako nešto ispustite na pod i to trebate pokupiti. Ako treba privući pozornost vozača, naučite ga da ili da mu mahne ili da mu pristupi i kaže.
  • Ostanite u sjedištu i gledajte naprijed dok se autobus kreće, ovo ne samo da će zaštiti vaše dijete, nego će i smanjiti odvaraćenje pozornosti vozača.
  • Neka povede računa koje je iduće stajalište kako bi znalo u pravom trenutku napustiti vozilo.

Vrlo je dobro da idete s njime nekoliko  put i pokažete mu kako se ne bi uplašilo ili prestravilo. I svakako recite mu da vam kaže ako se u bilo kojem pogledu osjeća nesigurno ili uplašeno na putu iz škole doma. Ovo će vama i njemu pomoći da taj strah prebrodite kako bi mogao svaki dan sretno i zadovoljno ići u školu i nazad.