Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Savjeti za samohrane roditelje

Savjeti za samohrane roditelje
Evgeny Atamanenko / Shutterstock

Odgajanje nije lako niti jednostavno i ono je puno oluja koje bijesne, žestokih udara valova i povremenih sunčanih razdoblja.

Koliko god je teško odgajati dijete s partnerom, duplo je teže ako ste sami. Poteškoće u odgoju dižu se na višu razinu. Unatoč tome velik je broj roditelja koji vrlo uspješno i s puno radosti podižu djecu sami. Samo zbog toga što sami odgajate djecu ne znači da nećete biti uspješni u odgoju. U nastavku možete pročitati nekoliko savjeta kako lakše savladati sve roditeljske obaveze.

Pobrinite se za sebe – iako odlazak na luksuznu masažu može biti jako privlačan, briga o sebi u prvim danima samohranog roditeljstva se može svesti na osnovne potrebe koje trebate zadovoljiti. Ponekad će se dogoditi da ne stignete napraviti niti osnovne stvari za sebe, ali s vremenom ćete ući u jedan tempo i sve će biti lakše.

Ujedinite snage – ako ste samohrana majka ili otac na igralištu punom roditeljskih parova može u vama pobuditi osjećaj tuge, samoće i bespomoćnosti, ali znajte da niste sami. Riješenje ovog problema je vrlo lako, jednostavno pronađite druge samohrane roditelje koji su u istom položaju. Ovo će vam pomoći da lakše prebrodite sve nedaće, iako oba vaša djeteta mogu plakati, bit će vam lakše ako znate da niste sami u tome.

Izgradite zajednicu – jaka zajednica može pružiti emocionalnu pomoć i osjećaj da pripadate negdje. Ovo je jedan od najboljih lijekova za samohrano roditeljstvo. Sve što trebate učiniti jest da se malo aktivirate u zajednici koja će vam zasigurno pružiti ono što trebate.

Prihvatite svaku pomoć koja vam se nudi – za neke je ovo lakše reći nego učiniti, neki roditelji smatraju da ne zaslužuju ikakvu pomoć koja im se pruža sa strane. Vrlo je važno da razgovarate o toma s vašim roditeljima, braćom i sestrama, prijateljima i drugim bliskim osobama. Opće je poznata činjenica da mala djeca zbližavaju ljude, pa čak i onda kada je to nemoguće.

Pokušajte izbaciti iz sebe zavist prema parovima – mnogim roditeljima je ovo vrlo bolna točka, ali vrlo je važno da to izbacite iz sebe. Iako se čini da je sve lakše s partnerom, to je često samo iluzija. Ponekad samohrano roditeljstvo ima svoje prednosti. Jedna od tih prednosti je što se trebate brinuti za jednu osobu manje. Prevelika količina zavisti može iz vas iscrpiti svu energiju, a to nikako ne može biti dobro ni za vas ni za vaše dijete.

Uživajte u vremenu provedenom s vašim djetetom jer to je ono što će vam dati snage za nastavak borbe sa životnim situacijama.