Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Razvoj djeteta na psihološkoj razini

Razvoj djeteta na psihološkoj razini

Svaki roditelj želi sve najbolje za svoje dijete, da je ono zdravo i da lijepo napreduje.

Tjelesna aktivnost djeteta je jako važna

Dovoljna količina sna, vježbanje i zdrava prehrana važne su komponente svakoga čovjeka kako bi bio zdrav i sretan, ovo se također odnosi na djecu. Djetetu trebate dati dovoljno mjesta kakao bi ono potrošilo svoju energiju, bilo da to znači laganog i nježnog istezanja nogu, puzanje do omiljene igračke ili pak ljuljanja u parku.

Tjelesna aktivnost pomaže da se djeca osjećaju bolje i da budu dobro raspoloženi, a nakon tjelesne aktivnosti sigurno će dijete bolje i spavati. Također je vrlo važno da svome djetetu pokušavate održati određenu rutinu jer djeca koja imaju rutinu lakše odrađuju stvari koje se od njih očekuju, ako mijenjate nešto svakako im najavite i objasnite zašto nešto morate mijenjati jer će tako lakše prihvatiti promjene.

 

Dozvolite im da se bore s problemima

U prvih šest mjeseci djetetovog života, vrlo je važno da roditelji reagiraju na sve potrebe svoga novorođenog djeteta. U ovom razdoblju ne možete razmaziti svoje dijete, no ako nakon ovog vremena počnete skakati na svaku sitnicu, kao što je štucanje i slično možete mu uskratiti mogućnost da nauči nešto novo. Stručnjaci napominju da je dobro da pustite djecu da malo plaču, ako im dajete dovoljno privrženosti i pažnje ostatak vremena.

Neki roditelji smatraju da svoje dijete čine sretnim tako da mu omoguće sve najbolje i da se pobrinu da mu ništa u životu ne krene pogrešno. Stručnjaci napominju da je ovo vrlo velika greška koju čini veliki broj roditelja.

Djeca trebaju naučiti tolerirati neke situacije u kojima im nije ugodno, ili pak nisu sretni s tim situacijama. Dozvolite im da se bore, neka sami shvate kako neke probleme riješiti, na ovaj način ima pomažete da nauče sami kako se boriti kroz život.

Kako se vašem djetetu primiče prvi rođendan, ono će učiti jako puno novih stvari. Neke od tih stvari su i sjedenje, puzanje, hvatanje predmeta rukom, polagano hodanje i pričanje. Svako postignuće će im podići samopouzdanje i osjećaj užitka za postignuti cilj. Nema potrebe da trčite samo zato što je vašem djetetu ispao medvjedić iz ruku, dajte mu malo vremena i ohrabrenja da sam pokupi svog medu.

Stručnjaci kažu da dozvolite djetetu da samo pokuša ostvariti neka postignuća, ma koliko god ta postignuća bila teška ili frustrirajuća. Na ovaj način ćete mu pomoći da izgradi „rezervoar“ unutrašnje snage koja na koncu dovodi do velike sreće.

Bilo da se radi o djetetu koje ima sedam mjeseci i pokušava puzati ili pak djetetu od sedam godina koje se suočava s odvojenošću od majke, ono će kada tada uspjeti u tome, samo ako ne odustane prije nego postigne cilj. Ako se ovo čini malo grubo, na ovaj način roditelji pomažu svom djetetu da se samo počne snalaziti. Roditelj je tu da dijete ohrabri i „pogurne ga“, a ono će samo shvatiti što treba učiniti da postigne taj cilj.

 

Dozvolite im da budu tužni ili ljuti

Kako vaše dijete polako postaje starije, možete ga potaknuti da pokaže svoje emocije i izrazi ih verbalno. Čak i prije nego što dijete progovori, možete mu pokazati slike s različitim izrazima lica i pitajte ga na koji je to osjećaj koje ono upravo proživljava. Mlađa djeca će vrlo brzo shvatiti o čemu se radi, te razumjeti što znače riječi kao to je sreća i tuga. Kada djeca uspiju povezati riječ i svoje emocije, ono će puno lakše raspoznati i izraziti ono što trenutno osjećaju.

Stručnjaci ističu da roditelji ne smiju preburno reagirati na negativne osjećaje svoje djece. Normalno je da djeca ponekad budu preosjetljiva, nametljiva ili pak nervozna zbog nečega iz svoje okoline, no ona zapravo ne moraju biti nesretna u pravom smislu riječi.

Roditelji će shvatiti koliko je ovo zapravo važno kako njihova djeca odrastaju. Kada se vaše dijete ljuti u kutu zbog nečega na rođendanskoj zabavi, vaša neutralna reakcija može mu biti poticaj da se pridruži zabavi i zaboravi zbog čega se ljutio. No vrlo je važno također da vašem djetetu omogućite da bude nesretno.

Neki se roditelji brinu kada god njihovo dijete bude tužno, bilo da nije pozvano na dječji rođendan ili pak ne dobije igračku koju je htio.

Djeca trebaju znati da je normalno da tu i tamo budu nesretna, to je jednostavno dio života kao i sve ostalo. Ako pokušavamo silom ukloniti tu tugu, možda ćete mu nesvjesno poslati poruku da nije u redu da se dijete osjeća nesretno. Roditelji trebaju dozvoliti djeci da osjete svoje emocije, uključujući i tugu!