Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Prve avanture vašeg djeteta

Prve avanture vašeg djeteta
Subbotina Anna

Prije nego što prohodaju, djeca gledaju predmete oko sebe s velikim čuđenjem i divljenjem, ali kada prohodaju ti predmeti koje su gledali dolaze im nadohvat ruke.

Kako bi zaštitili svoju djecu od ozljeda roditelji često moraju intervenirati, no nerijetko se događa da poslije toga roditelji osjećaju grižnju savjesti. Roditeljima se preporučuje da umjesto vikanja djetetu stvore siguran prostor u kojem će otkrivati svijet oko sebe.

Stručnjaci su dokazali da su prve tri godine života ključne u razvoju. U tom vremenskom razdoblju mozak se oblikuje, te se stvaraju bilijuni trajnih veza među moždanim stanicama. Te veze bude u djeci znatiželju o svijetu oko sebe. Roditelji u ovom razvoju imaju ključnu ulogu. Roditeljima se savjetuje da ohrabruju dijete i da mu pomognu u upoznavanju okoline. Ovako ćete svom djetetu pomoći da se razvije intelektualno. Roditelji su često prestrašeni takve velike odgovornosti  to nije ništa strašno, jednostavno im objasnite što za čega služi i zašto ne smiju dirati neke predmete ili ići u određene kutove vašeg doma.

prvi koraci
Subbotina Anna/Shutterstock.com

Roditelj bi trebao djetetu osigurati siguran prostor u kojem će se moći igrati. Najbolje je pronaći mjesto u kući gdje ćete staviti ormarić s vratima ili pak kutiju u koju će vaše dijete zavirivati i otkrivati svaki dan nešto novo. Ovaj način će pomoći vašem djetetu da razvije osjećaj neovisnosti, a dok je dijete zaigrano vi ćete moći nesmetano obavljati kućanske poslove.

Ako potičete istraživački duh u djetetu, često se čini da ono to uzvraća okretanjem kuće naopačke, no dijete ne želi ništa uništiti, jednostavno je fascinirano svijetom oko sebe.

Naš savjet je da potičete dijete u istraživanju. Također mu pomognite oko toga, no to ne znači da se odmah morate umiješati čim mu nešto nije jasno,pustite ga da pokuša samo otkriti svrhu nekog predmeta.