Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Prednosti bicikla bez pedala

Djeca vole aktivnosti na otvorenom, jedna od njima najdražih je vožnja biciklom.

Prije nego dijete usvoji sposobnost vožnje pravog bicikla s pedalama potrebno je usvojiti neke osnovne sposobnosti za vožnju bicikla. Upravo najbolji i najbrži način da djeca nauče voziti pravi bicikl je da prvo voze bicikl bez pedala tzv. guralicu.

Zbog čega se preporučuje krenuti s biciklom bez pedala?

Nakon „zečjeg bicikla” kojega se može gurati naprijed s dvije noge simetričnim pokretima, u životu djece najčešće slijedi bicikl s pedalama na tri kotača, a potom dvokotačni bicikl s pomoćnim kotačima. Proteklih je godina primat u učenju hvatanja ravnoteže zauzeo stabilni bicikl za učenje ravnoteže s metalnim ramom i sjedalom na dva kotača, ali bez pedala.

Koje su prednosti bicikla bez pedala?

Mnogi nisu mogli naučiti voziti bicikl bez pomoći. Do sada su roditelji postavljali pomoćni kotač, trčali za biciklom pridržavajući, a usput bodrili svoju djecu za okretanje pedala, strahujući da ne dođe do pada. Nerijetko doista dolazi do pada, što može biti uzrok straha od vožnje bicikla. Mnogi se odrasli ne osjećaju sigurnima gazeći pedale zahvaljujući upravo lošim iskustvima iz djetinjstva.

Pojavom bicikla bez pedala došao je kraj takvim situacijama. On dijete uči na održanje ravnoteže polako, prema osobnim mogućnostima djeteta. Upoznavanje ravnoteže sporijim tempom omogućava veću kontrolu i osjećaj sigurnosti nego kada se jednom uhvati ravnoteža i mora dalje gaziti pedalama.

Prije pojave bicikla bez pedala djecu smo učili voziti bicikl obrnutim principom. Pomoćnim kotačima učili smo ih gaziti pedale, a tek nakon toga održavati ravnotežu, što je puno teži način za naučiti voziti bicikl. Genijalnost bicikla bez pedala je što djeca sama, bez pomoći, i u skladu s vlastitim mogućnostima i osjećajem, svojim tempom, postupno upoznavaju održavanje ravnoteže od prvih koraka do vožnje.

Bicikl bez pedala je izvrsna igračka za razvoj manualnih i kognitivnih sposobnosti!

Dijete koje nakon bicikla bez pedala vozi bicikl na pedale, bit će sposobno voziti bicikl mnogo sigurnije i naučiti ga voziti mnogo prije, budući da je prethodno već steklo iskustva zajedničkim hodom s vozilom.

Zbog čega je dobar bicikl bez pedala?

Najvažnija prednost je što dijete nauči održavati ravnotežu na dva kotača samostalno, bez ičije pomoći. Dijete koje je steklo rutinu u vožnji guralice jednostavno presjedne na bicikl s pedalama i nakon vrlo malo vježbe može voziti. Ne treba trošiti vrijeme na trčkaranje i pridržavanje djeteta, jer će i bez toga biti sposobno naučiti voziti bicikl.

Kako naučiti voziti bicikl?

Sjedeći na biciklu bez pedala dijete treba punim stopalom dosegnuti tlo (ne vrhom prstiju, nego u prirodnom položaju), Tako ga može koristiti bez opasnosti prevrtanja, a prilikom koračanja može se kretati. U prvom razdoblju (nekoliko tjedana) bicikl se koristi samo koračajući, polako. Nije preporučljivo požurivati dijete. Iz koraka se odjednom razviju brži pokreti nogu nalik na trčanje.

Vrijeme između promjene nogu se produljuje, a dijete na trenutke ostaje na biciklu u ravnoteži i ne mora je održavati. Uvijek može brzo korigirati svoj položaj na biciklu i nogu brzo i sigurno staviti na tlo. Sposobnost održavanja ravnoteže je veličanstven doživljaj koji motivira djecu na sve veći napredak. Nakon sigurnog održavanja ravnoteže otvara se mogućnost vožnje po blažim nizbrdicama, prijelaz preko prepreka, utrkivanje biciklima ili čak nogomet na biciklu.

Savjeti za roditelje

  • Bez zaštitne kacige ne krećite na put! Što se dijete prije navikne na kacigu, tim će se lakše prihvatiti njeno korištenje i kasnije.
  • Važna je i dobra uočljivost. Zaštitni reflektirajući prsluk čini vozača bicikla uočljivim tijekom cijeloga dana, a svjetla noću, zimi i predvečer!
  • Noćna mora mnogih roditelja je udaljavanje djeteta na neuhvatljivu daljinu i usprkos njihovom pozivu da se zaustavi. Ta situacija se može spriječiti na dva načina:
    • Prvi je da idete naprijed i tek kada mahnete ili pozovete dijete vas smije slijediti.
    • Drugi način je da odaberete sigurne i za dijete lako raspoznatljive točke (kanta za smeće, stajalište autobusa, parkirano vozilo na pločniku) do kojih treba stići i pričekati.
  • Upoznajte dijete s opasnostima na koje može nailaziti u svom mjestu stanovanja i na pravcu kretanja (naročito su opasni automobili parkirani preko pločnika i slično)!
  • Guralica nije namijenjena samo za odlazak na igralište, u vrtić ili u trgovinu. Možete je ponijeti sa sobom i na izlet u šumu i prirodu ili obližnja turistička mjesta i izletišta.

Personalizirani bicikl bez pedala s imenom djeteta možete naručiti online i izabrati između više boja konstrukcije i kotača. Također u ponudi imaju dodatnu opremu koja bicikl bez kotača čini još posebnijim.

Prednosti ovog bicikla bez pedala su: mala težina (2,5 kg), čvrste konstrukcije i jednostavan za održavanje s promjenjivim dijelovima, namijenjena je djeci od 2-5 godina s garancijom od 2 godine.

Personalizirani bicikl bez pedala i ostalu dodatnu opremu možete jednostavno naručiti na svoju kućnu adresu putem web stranice www.biciklbezpedala.hr.