Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Postupci kojima ćete naučiti svoju djecu da budu zahvalna

Postupci kojima ćete naučiti svoju djecu da budu zahvalna
Oksana Kuzmina / Shutterstock

Odgajanjem djece da budu zahvalni ne samo da ih učite lijepom ponašanju nego im pomažete da ih male stvari čine sretnima.

Većina mama od malih nogu pokušavaju naučiti svoju djecu lijepom ponašanju, pazeći da kažu "hvala" kad im se nešto da - i to je jako dobar početak. Važno je svojoj djeci usaditi dublji osjećaj zahvalnosti, ne samo zbog igračaka i stvari koje dobiju već i zbog većih blagodati u životu.

Djeca koja su zahvalna na onome što imaju obično manje gledaju na materijalno, manje su zavidna drugima i manje depresivna, kaže psihoterapeutkinja Olivia Bergeron. Imati zahvalnost u životu omogućuje vam da budete sretniji, zdraviji i optimističniji.

Kao i svaka vještina ili navika, razvijanje osjećaja zahvalnosti u životu zahtijeva praksu. Što više svojim primjerom i praksom budete pružali svojoj djeci ljubaznost i zahvalnost, to će im više postajati prirodno i dijelom njihove osobnosti.

Pitate se kad je pravo vrijeme da se dijete počne učiti zahvalnosti, odgovor na ovo pitanje je čim ga ugledate, ali nikad nije kasno. Sve dok živi s vama imate priliku pomoći djeci da nauče biti zahvalni.

Kako dijete učiti zahvalnosti ovisno o njegovom dobu?

Dojenče

Čak i u ovim prvim danima možete početi s učenjem zahvalnosti prilagođeno ovoj dobi. Kroz razgovor s vašom malom bebom dok još riječima ne zna izraziti ljubav i zahvalnost sigurno ćete dobiti osmijeh, upravo na tom daru koji ste dobili zahvalite joj se jer vam svojim osmjehom uzvraća ljubavi i pruža vam neopisivu sreću svojom pojavom. Ovo su prvi koraci kako svoju bebu naučiti zahvalnosti.

U dobi od 2 - 4 godine

Počnite učiti dijete četiri čarobne riječi: izvoli, molim, hvala i oprosti. Najbolji način je da kroz svoj primjer pokažete djetetu da ljudi zaslužuju poštovanje i priznanje kad se lijepo ponašaju. U ovoj dobi kad tek prohodaju često roditeljima donose svoje igračke pa im se obavezno zahvalite što su vam ih donijeli, tako će dijete početi shvaćati i percipirati riječ "hvala".

Predškolska i školska djeca

Ovo je već dob u kojoj djeci možete potaknuti empatiju koja je jako važna u shvaćanju zahvalnosti. Nažalost nemaju sva djeca ovog svijeta iste uvjete prilikom odrastanja, upravo o tome pokušajte osvijestiti svoje dijete. Raspitajte se postoji li u vašoj sredini neka institucija ili udruga koja pomaže djeci slabijih financijskih mogućnosti i zajedno sa svojim djetetom kroz razgovor napravite jedan paketić koji ćete pokloniti nekome kome je potrebn. Upravo na ovaj način ćete mu pokazati koliko su empatija i zahvalnost povezane.

Ako se dijete kroz svoje prve godine uči zahvalnosti, zahvalnost će ostati usađena u njemu do kraja života.